από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Σε κοιτάζω στα μάτια, συλλογική τύφλωση

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φοβάται για τον εαυτό της, και όχι μόνο. Με αφορμή τη δίκη που θα γίνει εναντίον της στις 21 Ιουλίου 2017 με την κατηγορία της υποκίνησης βίας ή μίσους με βάση τον λεγόμενο αντιρατσιστικό νόμο, η γνωστή συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου βαράει συναγερμό. «Από τότε που ο μαρξισμός καθαγίασε το κοινωνικό μίσος, οι διάφοροι σωτήρες και προστάτες των αδυνάτων το καλλιεργούν ως κοινωνική αρετή. Όσο για τη δική μου δίωξη πρόκειται για τακτική λιντσαρίσματος η οποία έχει σήμερα αντικείμενο εμένα, αύριο θα έχει κάποιον άλλο. Όποιος ενοχλεί την αριστερά και τους καλοθελητές των δήθεν ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να σωπάσει» έγραφε το Σάββατο στα «Νέα».

Η δίωξη, που γίνεται ύστερα από μήνυση του Παναγιώτη Δημητρά, διαχειριστή του blog «Racist Crimes Watch», στηρίζεται στον αντιρατσιστικό νόμο 4285/2014. Μοιραίος νόμος, κατά την ίδια: «Έχουμε μπει στον δρόμο που χάραξε ο Στάλιν. Όποιος διαφωνεί με την ηγεμονική ιδεολογία θα τιμωρείται. Στη δημοκρατία θα έπρεπε να υπάρχει χώρος για κάθε είδους λόγο, αν και όχι για βίαιες πράξεις που εμπίπτουν, φυσικά, σε άλλους νόμους» γράφει.

Σύντομη υπενθύμιση: Το δικό της «είδος λόγου» που της στοίχισε τη μήνυση ήταν η αναπαραγωγή μιας υποτιθέμενης ρήσης του Μάρκο Πόλο: «Φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι».

Αν η ρήση προέρχεται όντως από το μεγάλο εξερευνητή, είναι δευτερεύον θέμα. Σίγουρα όμως δεν είναι ρατσιστική με την καθαυτή έννοια του όρου. Ο ρατσισμός έχει οντογενετικό χαρακτήρα. Ο πυρήνας του είναι βιολογικός, όχι θρησκευτικός, ή πολιτιστικός. Γι αυτό και οι αντισημίτες θέλουν εξίσου να αφανίσουν τον άθεο Καρλ Μαρξ όπως τον θεοσεβή ραβίνο. Η κ.Τριανταφύλλου δεν κάνει τέτοιο πράγμα, η απέχθεια της προς το Ισλάμ είναι ιδεολογικού χαρακτήρα, το αποκρούει, επειδή «δεν είναι μια θρησκεία σαν τις άλλες», αλλά «ιδεολογία εκβαρβαρισμού». Γι αυτήν, όποιος την αποκηρύξει, λυτρώνεται, αλλάζει, οι αξίες της «Δύσης» λειτουργούν πάνω του ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Η διαπίστωση λοιπόν της Ελληνικής Εταιρίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ότι το επίμαχο τσιτάτο του Μάρκου Πόλο είναι «χωρίς αμφιβολία … ρατσιστικό και μισαλλόδοξο» είναι μόνο κατά το ήμισυ σωστή: Μισαλλόδοξο, όχι ρατσιστικό.

Εξ ολοκλήρου ορθή είναι αντίθετα η θέση της ΕΕΔΑ, ότι η κ.Τριανταφύλλου δεν επιτρέπεται να διωχθεί δικαστικά. Κι αυτό επειδή ο λόγος της είναι «κούφιος», ρητορικός, και επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, «δεν ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα» των οπαδών του Ισλαμ.

Η μισαλλοδοξία δεν είναι φυσικά λιγότερο αποκρουστική από τον ρατσισμό είτε στην πρακτική, είτε στην θεωρητική της μορφή. Την τελευταία την δανείζεται η κ.Τριανταφύλου από το νέο βιβλίο του γάλλου ιστορικού Μαρκ Φερό, που φέρει τον τίτλο «Τυφλότητα» – τυφλότητα, των ηγεσιών, τυφλότητα των μαζών και ταυτόχρονη συνθηκολόγηση των δυο μαζί έναντι του «ισλαμοφασισμού».

Τόση πολλή «τυφλότητα», που αποδίδεται στους άλλους, τυφλώνει όμως και τους επινοητές της. Το αποτέλεσμα είναι ένα αλαλούμ. Η κ.Τριανταφύλλου ρίχνει στην Αριστερά την ευθύνη για τον (κατά τα άλλα πολύ καλό) αντιρατσιστικό νόμο, αλλά παραβλέπει ότι αυτός καταρτίστηκε τον Σεπτέμβρη του 2014 από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Καταγγέλλει, ότι «έχουμε μπει στο δρόμο που χάραξε ο Στάλιν», αλλά παραγνωρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να περιορίζει, διευρύνει τις πολιτικές ελευθερίες – απόδειξη, ότι οι βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας κατά διαδηλωτών, που δίνουν το μέτρο τέτοιων περιορισμών, έχουν μειωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της θητείας της. Παραπονιέται για την συνθηκολόγηση των Γάλλων έναντι του ισλαμοφασισμού, αλλά κλείνει τα μάτια μπροστά στο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και την εγκαθίδρυση του διαβόητου «κράτους ασφαλείας» στη Γαλλία.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Εντάσσεται, ως ακραία περίπτωση, στο πλαίσιο της γενικότερη παραζάλης, που ο γερμανός φιλόσοφος Τέοντορ Αντόρνο ονόμασε τη δεκαετία του 60 «συλλογική τύφλωση» (Verblendungszusammenhang). Με αυτό εννοούσε καταρχάς τον εκφυλισμό της πάλαι ποτέ υψηλής αστικής κουλτούρας σε κοινό εμπόρευμα, σε «βιομηχανική κουλτούρα», που αντί να διαφωτίζει, αποβλακώνει το κοινό, και ύστερα την επέκτασή του στα μέσα ενημέρωσης – στα λαϊκίστικα ιδίως – που με τον καιρό γίνονται το κύριο μέσο της συστηματικής αποβλάκωσης.

Στον ύστερο καπιταλισμό, το φαινόμενο, όπως έδειξε το 2001 ένα συνέδριο στην Φρανκφούρτη υπό τον «τσαχπίνικο» τίτλο: «Σε κοιτάζω στα μάτια, συλλογική τύφλωση», έγινε ακόμη πιο έντονο. Και πήρε επιδημική μορφή τα τελευταία οχτώ χρόνια στη Γερμανία κι αλλού, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, και όχι μόνο των λαϊκίστικων, κάνοντας το ψάρι κρέας, διακήρυτταν, ότι η κύρια αιτία της τρέχουσας κρίσης δεν είναι τα κατασκευαστικά λάθη της ευρωζώνης και οι «αρπαχτές» των τραπεζών τους, αλλά τα δημοσιονομικά ελλείμματα των «προβληματικών» μελών της.

Στην Ελλάδα «η τρικυμία στα μυαλά» δεν είναι πολύ διαφορετική. Μόνο που εδώ ο στόχος είναι άλλος. Τα πυρά της πλειοψηφίας των λαϊκίστικων μέσων ενημέρωσης στρέφονται μονομερώς κατά της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δανειστές και οι θεσμοί τους, που κρατούν υποτελή τη χώρα, μένουν αντίθετα στο απυρόβλητο. Το ίδιο ισχύει και για το κομματικό ancien regime της διαφθοράς, τη Νέα Δημοκρατία και το Πασοκ, στο οποίο δίνουν άφεση αμαρτιών και του στρώνουν το δρόμο για την παλιννόστηση. Και το χειρότερο: Η «τύφλωση» κτυπά και πολλά σοβαρά μέσα ενημέρωσης τα οποία αναμιγνύουν στην θεμιτή κριτική τους κατά της κυβερνητικής πολιτικής και τυφλά ιδεολογικά στοιχεία. Η μίξη τους γεννά τέρατα: Παράδειγμα, ο ισχυρισμός σχολιαστή γνωστού εντύπου, ότι το «φαινόμενο Αρτέμης Σώρας» θράφηκε στο άρρωστο κλίμα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η «συλλογική τύφλωση», σύμφωνα με τον Αντόρνο, είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Η ρίζα της είναι η «θαυμαστή» μετατροπή της αξίας χρήσης ενός προϊόντος σε ανταλλακτική αξία, της απτής ωφέλειας του σε εμπόρευμα. Αυτό προκαλεί παραισθήσεις, που «τυφλώνουν» και το νου – ατομικά και συλλογικά.

Ταυτόχρονα όμως δεν είναι μοίρα. Εναντίον της «τύφλωσης» υπάρχει ένα αντίδοτο: ο κριτικός διαφωτισμός, έτσι όπως τον ασκούν κατά κανόνα και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης – ακόμα και όταν η γραμμή τους υποτάσσεται στα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Η κ.Τριανταφύλλου, κάνει το ακριβώς αντίθετο: Υπερασπίζεται τον πιο άκριτο σκοταδισμό. Φαινομενικά κινείται σε ανεξάρτητη τροχιά, σαν «ελεύθερο ηλεκτρόνιο», στην πραγματικότητα όμως συμβαδίζει με το κίνημα των εξαγριωμένων μικροαστών, οι οποίοι, υπό την επήρεια της παγκοσμιοποίησης, έχουν χάσει κάθε ηθική αναστολή και ζητούν το «σταύρωσον αυτόν» για τους Μουσουλμάνους.

Η ίδια θεωρεί αυτονόητα για τον εαυτό της τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αρνείται στους άλλους. Σίγουρα θα της έκανε καλό, αν ξανακοίταζε πιο κριτικά στα μάτια την συλλογική τύφλωση. Ή, τουλάχιστον, αυτή στην πιο ακραία μορφή της, στην «Τυφλότητα» του Μάρκ Φερό. Ίσως αυτό την βοηθούσε, να αναγνωρίσει καλύτερα και τη δική της τυφλότητα.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (76)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο ΝΕΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ | 19/05/2017 10:29
  Τι διαφέρει το βιβλίο στην πυρά του ναζισμού από το βιβλίο στο εδώλιο της δημοκρατίας; Τίποτε. Ο δόλιος και ανόσιος Ιεροεξεταστής το γνωρίζει, αφού άλλωστε είναι ο ναζιστής της αντίπερα όχθης. Αλλά είναι επίσης το μίσθαρνο όργανο της δικτατορίας της Πολιτικής Ορθότητας, που έχει επιβάλει τον σιδηρό ζυγό της στον τράχηλο των λαών. Συνεπώς πράττει σύμφωνα με τις επιταγές των αφεντικών του. Πληρώνεται γι' αυτό, άξιος ο μισθός του. Το πρόβλημα βρίσκεται στους ενθάδε σφουγγοκωλάριούς του. Διότι αν μεν κατανοούν ότι αυτό που καταγγέλλουν μετά βδελυγμίας ταυτίζεται με αυτό που υπερασπίζονται με σθένος, είναι απλώς οι εχθροί. Αν όμως δεν το κατανοούν, είναι τα ταλαίπωρα θύματα της ιδεολογίας. Φεύ !
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση97
   
   
   
  Άρες, μάρες, κουκουνάρες... | 19/05/2017 10:18
  Ο λεγόμενος "Δυτικός Πολιτισμός" είναι ότι καλύτερο έχει πετύχει -σε κάθε επίπεδο- ο άνθρωπος μέχρι σήμερα. Η υπεράσπισή του αποτελεί δικαίωμα και χρέος κάθε ανθρώπου που τον αντιλαμβάνεται και τον εκτιμά. Τούτου δοθέντος, η Σώτη Τριανταφύλλου ομιλεί δίκαια όταν αναφέρεται σε διακηρυγμένους εχθρούς του. Βέβαια, ο Πολιτισμός μας αυτός, είναι και ο μόνος που εξελίσσεται διαρκώς μέσα από την συνεχή αμφισβήτηση και κριτική. Ακόμα και από τη σκοπιά του θολού ψευτοανθρωπισμού που υπερασπίζεται ο κ. Χειλάς. Αυτή είναι η δύναμή του. Όμως απέναντι στην ύπουλη, βίαιη, προ-συνειδησιακή επίθεση του Ισλαμοφασισμού, πρέπει να είμαστε αμείλικτοι. Προστατεύοντας όμως και τους εξελίξιμους μετανάστες.
  kiko
  απάντηση252
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Να μη φοβάται τίποτε | 19/05/2017 02:20
  Να μη φοβάται τίποτε η κα. Τριανταφύλλου, οι πωλήσεις των βιβλίων θα ανέβουν σημαντικά από τη δημοσιότητα που θα πάρει το θέμα και την οποία δημοσιότητα φροντίζει η ίδια να τροφοδοτεί ανελλιπώς με κάθε τρόπο. Αυτός άλλωστε δεν είναι και ο σκοπός της;
  george
  απάντηση424
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΕΛΠΩ -ΑΜΠΝΤΟΥΛΧΑΜΙΤ | 19/05/2017 01:03
  Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ : 1. ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΝΤΑΝ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑΤΟΣ !!! 2. Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΗΤΑΝ ΒΡΑΧΥΒΙΑ Κ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΟΠΙΚΗ ΔΛΔ ΜΟΝΟ ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΦΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ!!! 3. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΣΛΑΜ-ΔΥΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Κ ΕΥΡΩΠΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 - ΤΙ ΔΙΑΒΟΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΤΟΤΕ ??? ΟΠΟΙΟΣ ΚΤΥΠΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΕ ΑΓΝΗ ΨΥΧΗ ΑΜΠΝΤΟΥΛΧΑΜΙΤ!!!!
  ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ - ΦΟΒΑΣΑΙ ???
  απάντηση113
   
   
   
  Σε κοιτάζω στα μάτια, κομμουνισμένη χώρα | 19/05/2017 00:01
  Κατά την γνώμη του αρθρογράφου, το ότι οι επεμβάσεις της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών έχουν μειωθεί δραματικά επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την ...διεύρυνση των πολιτικών ελευθεριών! Αυτή η δήλωση και η αποδοχή της ουσίας της από την πλειοψηφία δείχνει γιατί αυτή η χώρα δεν έχει καμία ελπίδα. Η ασυδοσία και η παραβατικότητα θεωρούνται ελευθερία, ενώ το κράτος νόμου θεωρείται χούντα από τον Ελληναρά! Δυστυχώς ζούμε σε μία πλήρως παράλογη, αήθη, ασύδοτη, "κομμουνισμένη" χώρα, με την μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της να δείχνουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η τρικυμία στα μυαλά είναι ακριβώς η ανήκεστη αριστερίλα από την οποία πάσχουν οι νεοέλληνες, που τους κρατά καθυστερημένους.
  Ιστορικός
  απάντηση213
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η ουσία του μένους κατά μιας θαρραλέας γυναίκας | 18/05/2017 23:06
  Οι αριστεροί και πολυπολιτισμικοί ισλαμολάγνοι καλωσορίζουν την εισβολή λαθρομεταναστών με βάρβαρες απόψεις, που αρνούνται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και έρχονται για πλιάτσικο ως δήθεν πρόσφυγες αλλά κατά πλειοψηφία νέοι άνδρες μάχιμης ηλικίας. Εν ονόματι της αντίθεσης στον ρατσισμό και τον σεξισμό, αυτό το μέτωπο του παραλογισμού, διαστρέφοντας μακιαβελικά την έννοιά τους, υποστηρίζει τους απόλυτα ρατσιστές και σεξιστές μουσουλμάνους, τους οπαδούς της κλειτοριδεκτομής και των μεσαιωνικών βασανιστηρίων! Και απαιτεί όχι μόνο να παραδώσουμε τις χώρες μας, αλλά να μην τολμάμε να μιλήσουμε για την απανθρωπιά του Ισλάμ. Αυτή είναι η ουσία του μένους κατά της θαρραλέας Σώτης Τριανταφύλλου.
  Ιστορικός
  απάντηση164
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ρατσισμός | 18/05/2017 10:14
  Υπάρχει και μια άλλη οπτική γωνία, κ. Χειλά, κι αν δείτε τα πράγματα από αυτήν, τότε θα διαπιστώσετε ότι το σχόλιο της κυρίας ήταν όντως και ρατσιστικό και μισαλλόδοξο (το μισαλλόδοξο εδώ είναι πλεονασμός). Επί Τουρκοκρατίας ο κόσμος έλεγε ότι «τούρκεψε» κάποιος, που είχε αλλαξοπιστήσει. Μπορούμε, βέβαια να το επεκτείνουμε και για την ανταλλαγή πληθυσμών, κ.ο.κ. Ο κόσμος ταύτιζε ανέκαθεν τη «φυλή» (λες και υπάρχει κάτι τέτοιο) με το θρήσκευμα. Άλλο παράδειγμα είναι οι Εβραίοι. Ούτε αυτοί ήταν «ράτσα», θρησκεία ήταν. Θα ήταν παράλογο να πιστεύει κανείς ότι ένας Γερμανός Εβραίος, απόγονος κάποιων που εγκαταστάθηκαν πριν 2000 χρόνια περίπου στο γεωγραφικό χώρο που σήμερα είναι η Γερμανία, κατάφερε να διατηρήσει τον «οντογενετικό χαρακτήρα» του. Η φράση της κυρίας ήταν, λοιπόν, όντως ρατσιστική. Οι ...μοντέρνοι σημερινοί ναζί, αποφεύγουν τον αντισημιτισμό, για να μην συνδέονται με τις θηριωδίες των ιδεολογικών τους προγόνων. Γιαυτό τον αντικατέστησαν με τον «αντιμουσουλμανισμό». Το ίδιο αποκτηνώνει κι αυτός.
  αντώνης
  απάντηση845
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Συλλογική Τύφλωση αριστερών δημοσιογράφων | 17/05/2017 23:51
  Δεν είναι τα ελειμματα αιτία χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι οι τράπεζες κατά τον αρθρογράφο. Συλλογική τύφλωση αριστερής μικροαστικής σκέψης; Δεν φταίνε τα πολιτικά συστήματα, η κυριαρχία των συντεχνιών μικρών και μεγάλων φταίνε τα τραστ και οι μεγαλο-επιχειρήσεις. Και γιατί κάποιες χώρες προχωρούν και κάποιες όχι; Παρομοίως το Ισλάμ είναι μια θρησκεία με κάποια προβληματάκια - θα τα λύσει όλα η ταξική πάλη. Α! δεν χρειάζονται αφορισμοί οι Αραβες θα βρουν το δρόμο μόνοι τους. Στο μεταξύ οι λίγοι φιλελευθεροι άραβες κρύβονται στις κοινωνίες τους....
  Γιαννης
  απάντηση364
   
   
   
  Ντροπή κύριε Χειλά | 17/05/2017 23:43
  Τελικά η νεοελληνική βλακεία και ο τομαρισμός είναι ανίκητες αξίες.Κύριε Χειλά ζείτε τόσα χρόνια στη Γερμανία -και θα έχετε ταξειδέψει φαντάζομαι και σε άλλεςπέραν των άλπεων χώρες/κοινωνίες) ,δηλαδή σε μια κοινωνία συγκροτημένη, με θεσμούς και άλλες απαραίτητες δομές και όμως έρχεστε να εκφράσατε τις απόψεις καφενείου που έχουν επικρατήσει και δηλητηριάσει τους τριτοκοσμικούς νεοέλληνες με αποτέλεσμα η χώρα να διεκδικεί να είναι η πρώτη υποσαχάρεια χώρα μέλος της Ευρωπαικής 'Ενωσης!!! Φταίνε η Ευρωζώνη, η Γερμανία, η Νίνα Χάγκεν, η Ναστάσια Κίνσκυ, ο Χρούμπες, ο Πολικός Αστέρας και ο Κομήτης του Χάλευ............. Θλιβερό να διαβάζει κανείς τέτοια σχόλια και φυσικά απελπιστικό!
  Πέτρος Πόνδος
  απάντηση429
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φληναφήματα και λοιπές αηδίες ενός Συριζαίου... | 17/05/2017 21:32
  "...αλλά παραγνωρίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να περιορίζει, διευρύνει τις πολιτικές ελευθερίες – απόδειξη, ότι οι βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας κατά διαδηλωτών, που δίνουν το μέτρο τέτοιων περιορισμών, έχουν μειωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της θητείας της" ....και η Αθήνα, εθιμοτυπικά πλέον, κάπου εκεί γύρω από το Πολυτεχνείο, καίγεται κάθε Σαββάτο βράδυ. Αυτό για τον κ. Χειλά είναι διεύρυνση των πολιτικών ελευθεριών!!!
  Στέλιος Κ.
  απάντηση466
   
   
  Τελικά | 17/05/2017 17:50
  να δικαστεί ή να μη δικαστεί? Και γιατί ο "αντιρατσιστικός" είναι καλός? Επειδή διώκει απόψεις? Από τον ολοκληρωτισμό πόσο απέχουμε? Όχι από τον "κακό" αλλά από τον "καλό"! Μήπως έχουμε σχεδόν φτάσει χωρίς να το καταλάβουμε?
  Μελάνιππος
  απάντηση293
   
   
  -------- | 17/05/2017 16:50
  Φλύαρο και ανούσιο κείμενο , ακριβώς προϊόν Χειλά. Είναι μισαλλοδοξία να καταφέρετε κάποιος κατά της ιδεολογίας του ναζισμού ή του σταλινισμού ; Θελοντας να ισορροπήσει στον ιδεολογικό του βιότοπο , ο Χειλάς πάλι μπερδεύτηκε και μπερδεψε κάποιους αφελείς.
  sz
  απάντηση5314
   
   
  Δηλαδή διώκεται δικαστικά | 17/05/2017 16:49
  επειδή είπε το αυτονόητο; Οι σφαγές on camera, η καταβαράθρωση και εξανδραποδισμός των γυναικών, οι κλειτοριδεκτομές, η διακήρυξη ότι οι "άπιστοι" πρέπει να ΕΞΟΝΤΩΘΟΥΝ, είναι "δημοκρατικά δικαιώματα" των μουσουλμάνων που ζουν στη Δύση και δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα της κ. Τριανταφύλλου και οποιουδήποτε άλλου να τα στηλιτεύει αυτά; Αν λοιπόν αυτές είναι οι εκφάνσεις του δόγματός τους -που είναι- να έχουν το θάρρος να το "σηκώσουν" αυτό κι όχι να επικαλούνται την ύπαρξη μετριοπαθών (που κάνουν τι ακριβώς για να απομονώσουν τους ακραίους;;;). Να το "σηκώσουν" και όχι να τρέχουν στον "κατή" όποιον τους αποδοκιμάζει. Αυτά.
  Γιαγιάκα
  απάντηση649
   
   
   
  Που τραγουδα η μανδαμ; | 17/05/2017 15:53
  Αν δεν ασχολειτο κανενας μαζι της,η μισαλλοδοξια της θα ειχε θαφτει μαζι με την"ιδεολογια"της.Και δεν θα μαθαινε κανενας τιποτα.Ο γκαιμπελς βασισε την προπαγανδα του σε 2 σημεια:γενικευση και υπεραπλουστευση.Οι "καλοι" του στη γραμμη με τον ιδιο βηματισμο,οι "αλλοι" στον κουβα(και στα στρατοπεδα εξοντωσης).Γιατι το εκανε αυτο;Μα για να ακυρωσει αξίες των εχθρων του που δεν θα μπορουσε διαφορετικα.Μισαλλοδοξος φασισμος!Τετοιες τακτικες επιπλεουν(οπως τα κοπρανα)οταν βρεθουν ευηκοα ωτα ΟΠΑΔΩΝ.Για τους οποιους σημαινον ειναι η ηττα του "οχτρου" κι οχι οι πισωσκεψεις αυτων που τους πουλουν φιλία.Σε καθε πςριπτωση το αποτελεσμα ειναι παντα το ιδιο:η καταστροφη αυτων,οχι ομως των αφενταδων τους.
  Abdul
  απάντηση1068
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αφήστε τα αυτά κύριε Χειλά | 17/05/2017 14:27
  Για τους Γερμανούς να μας λέτε και την προσπάθειά τους να μας υποδουλώσουν. Μας έλειψε ο Μαλούχος για καμιά βδομάδα τώρα και έχουμε μείνει χωρίς μπούσουλα .
  Idiot buster
  απάντηση1930
   
   
  gnwmi | 17/05/2017 13:58
  oxi k .xeila, ...monastiria me egklimata den einai to idio.brite prwta ti koino exei i asximi pleyra stin istoria tis germanias me to islam kai meta grafete pali.etsi einai otan eisai ypallilos .kamia fora ta blepeis kata to idion.
  p.zegklias
  απάντηση186
   
   
  Γενικεύσεις | 17/05/2017 13:11
  Κακώς διώκεται η κα Τριανταφύλλου, (και) για τους λόγους που αναφέρετε. Λανθασμένες είναι όμως και οι γενικεύσεις, στις οποίες προσέφυγε, όπως επίσης ορθώς σημειώνετε (άλλωστε το Ισλάμ ως θρησκεία περιλαμβάνει ουκ ολίγα δόγματα, σχολές ερμηνείας κλπ, άρα είναι λάθος να το αντιμετωπίζουμε ως κάτι το εννιαίο). Οι κρίσεις σας για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ομοίως λανθασμένες, στηριγμένες σε αντίστοιχες γενικεύσεις: ο ΣΥΡΙΖΑ και απέχθεια έχει εκδηλώσει ποικιλοτρόπως για την ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι κλπ και δείγματα αυταρχισμού έχει δώσει. Και φυσικά μόνο άσχετος δεν είναι με το ancien regime. Όπως έχει ορθά γραφτεί, είναι απλώς "η οπισθοφυλακή ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος".
  ΠΓ
  απάντηση625
   
   
   
  Ωστε η ΣΤ συμβαδίζει με το κίνημα των "εξαγριωμένων μικροαστών"; Αρνείται "ανθρώπινα δικαιώματα στους άλλους";;; | 17/05/2017 12:15
  Πολύ μεγάλα τα νοητικά σας άλματα, κ. Χειλά. Και ανερμάτιστα, δηλ. λαθεμένα. Την περίπτωσι ΟΝΤΩΣ αυτό που λέμε "Δυτικό πολιτισμό", καθώς και αι χώρες του και οι πληθυσμοί του, να κινδυνεύουν από τα ανεξέλεγκτα λαθρομεταναστευτικά κύματα και/ή απ' τους σαφώς σκοταδιστικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς (στις χώρες μας και όχι μόνο), δεν την υπολογίζετε; Προφανώς όχι, αφού παρά το Bataclan και πολλά άλλα στην Γαλλία, ευρίσκετε "αδικαιολόγητο" το καθεστώς ασφαλείας εκεί; Παραγνωρίζετε λοιπόν ότι πόλεμος μεταξύ Ισλάμ και του υπολοίπου κόσμου όντως υπάρχει κι ότι κυρία αιτία είναι ο πυρήν του Ισλάμ. Τα υπόλοιπα περί Adorno κ.α. είναι, με το συμπάθειο, πομφόλυγες υπέρ αδρανείας και ανοχής.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση6724
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων