Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποτέλεσε νίκη αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την πιθανότερη εκδοχή. Είναι πολύ πιθανόν o Εμανουέλ Μακρόν να είναι ο επόμενος γάλλος πρόεδρος. Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ότι ο κεντρώος υποψήφιος θα υπερισχύσει της Λεπέν με μεγάλη διαφορά. Εάν μετά τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας η εκλογή του επιβεβαιωθεί, ο κίνδυνος ότι η ολοένα και πιο ισχυρή και ευρεία ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εκτροχιαστεί από ένα πολιτικό σοκ θα περιοριστεί, ενώ θα προκύψει η προοπτική μιας ισχυρότερης και όχι ασθενέστερης συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθιστώντας την περιοχή πιο ικανή να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στο μέλλον. Ακόμη και με τον Μακρόν ως πρόεδρο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν στη Γαλλία, καθώς θα απαιτηθεί ένα συνεργάσιμο Κοινοβούλιο.
Ο Μακρόν, που υπηρέτησε ως υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρουσιάστηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με το δικό του κίνημα En Marche! (Εμπρός). Για το γαλλικό σύστημα είναι πολύ πιο αποδεκτός από τη Λεπέν. Οι πολιτικοί των παραδοσιακών κομμάτων έχουν ήδη καλέσει τους οπαδούς να στηρίξουν τον Μακρόν σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη Λεπέν να κερδίσει την Προεδρία. Οι αγορές αντέδρασαν με ανακούφιση βλέποντας τον Μακρόν να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας.

Το φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα του Μακρόν αποτελείται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η γαλλική οικονομία πιο ευέλικτη. Σχεδιάζει μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 60 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών, πράγμα που θα επιτευχθεί εν μέρει με τη μη αντικατάσταση 120.000 θέσεων εργασίας δημοσίων υπαλλήλων. Προτείνει μια συνολική μείωση των φόρων και ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 50 δισ. ευρώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας και στην προώθηση της καινοτομίας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μέτρων φιλικών προς τις επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη για τις αγορές.

Στην παρούσα φάση παραμένει δικαιολογημένη η διατήρηση αυξημένων θέσεων σε κατηγορίες ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά μας, αν και σε μικρότερη ένταση από πριν. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι απλώς ότι η συμπεριφορά των επενδυτών μπορεί να είναι κάπως πιο ασταθής βραχυπρόθεσμα καθώς το τοπίο, όσον αφορά τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους, παραμένει ομιχλώδες. Μόλις αυτά τα σύννεφα φύγουν από τον ορίζοντα και πάλι, θα αυξήσουμε ξανά την έκθεσή μας σε αναπτυξιακά στοιχεία ενεργητικού.

Ο κ. Valentijn van Nieuwenhuijzen είναι επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην NN Investment Partners.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ