Η αδράνεια της πολιτικής ιδιαιτέρως στην οικονομία κοστίζει και μάλιστα ακριβά.

Όσοι αντιμετωπίζουν ελαφρά τη καρδία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αγνοούν προφανώς τις σοβαρές συνέπειες της καθυστέρησης και το σημαντικότερο δεν αντιλαμβάνονται πόσο καταλυτικά επιδρά στο οικονομικό κλίμα και πως επηρεάζει τη συμπεριφορά καταναλωτών και αποταμιευτών.
Οι παλαιότεροι, οι έχοντες εμπειρίες, γνωρίζουν ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατμόσφαιρα, από το κλίμα και τις προσδοκίες που τα άτομα διαμορφώνουν.
Όταν οι προσδοκίες είναι θετικές και οι προοπτικές ευοίωνες οι άνθρωποι ελευθερώνονται, καταναλώνουν περισσότερο,επενδύουν πιο εύκολα, γενικώς οι οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται ευκολότερα.
Αντιθέτως όταν οι προσδοκίες εξανεμίζονται και το οικονομικό περιβάλλον σκοτεινιάζει άπαντες μαζεύονται, κλείνονται, αυτοπροστατεύονται και το κυριότερο αναστέλλουν αποφάσεις και δραστηριότητες.
Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου όταν επικράτησαν θετικές προσδοκίες άλλαξε και το κλίμα. Όταν αργότερα κοντά στις γιορτές και μετέπειτα όταν οι προσδοκίες ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης διαψεύστηκαν εμφανίσθηκαν προβλήματα.
Ήδη όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές οι καταθέσεις άρχισαν να απομειώνονται, οι εταιρίες αποφεύγουν να καταθέτουν διαθέσιμά τους στις ελληνικές Τράπεζες και οι αποταμιευτές προτιμούν να τραβάνε χρήματα από τους λογαριασμούς τους.
Επιπλέον οι αποταμιευτές «σπάνε» και πάλι τις προθεσμιακές και αναζητούν τρόπους κάλυψης έναντι μελλοντικών κινδύνων.
Και μαζί επιδεινώθηκε τελευταία ο κύκλος των κόκκινων δανείων, ενώ μέχρι πρότινος φαινόταν ότι οι Τράπεζες ήλεγχαν την κατάσταση.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων που «κοκκινίζουν» αυξάνεται, ενώ υποτροπιάζουν ήδη ρυθμισμένα δάνεια.
Ταυτόχρονα αναδεικνύονται τα μεγάλα διαρθρωτικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες καταρρέουν υπό τη λαμπρή καθοδήγηση του κ.Σπίρτζη, τα ΕΛΤΑ επίσης, που εποπτεύονται από τον ίδιο οδεύουν προς ανατίναξη και βεβαίως αναδεικνύεται σε μείζον το πρόβλημα της ΔΕΗ, μετά τις αναστολές του κ. Σκουρλέτη και την αδράνεια του κ.Σταθάκη.
Το αξιόχρεο της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης των Βαλκανίων δοκιμάζεται από την κατάρρευση των εσόδων και τη μεγέθυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σε τέσσερις μήνες η ΔΕΗ θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να αποπληρώσει δάνεια που λήγουν και αν η διοίκησή της δεν προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση η επιχείρηση θα καταρρεύσει και η χώρα πιθανώς να αντιμετωπίσει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες της υπερχρήσης των κλιματιστικών.
Κοινώς «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται στον ορίζοντα απειλώντας συνολικά την οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αντιστρέψει αυτή την πορεία μεγάλης φθοράς.
Η δεύτερη αξιολόγηση είναι απαραίτητο να κλείσει το ταχύτερο πάση θυσία, ώστε να αντιστραφούν οι τάσεις και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ανάκτηση του χαμένου εδάφους.
Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο.
Ας το καταλάβουν ο κ.Τσίπρας και οι αρμόδιοι της οικονομικής πολιτικής.

ΤΟ ΒΗΜΑ