από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 
Πειρουνάκης Νικόλαος Γ.Οικονομολόγος 

Τι πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενώ ο Σύριζα συνεχίζει την καταστροφή της χώρας και την προσπάθεια εγκαθιδρύσεως τσαβικού καθεστώτος, η ΝΔ δείχνει, βάσει όλων των δημοσκοπήσεων – και μάλλον αναποφεύκτως – να κερδίζει τις επόμενες εκλογές – ίσως και εξασφαλίζουσα αυτοδυναμία. Όμως το χειρότερο, που θα ΄μπορούσε να κάνει τώρα η ΝΔ, είναι να επαναπαυθεί.

Ο λόγος είναι ότι μέγα μέρος του «λαού» παρασύρεται από αισθήματα και χαρακτηρίζεται από ιδιότητες, που το καθιστούν ευεπίφορο στην κάθε δημαγωγία και ηλιθία συνωμοσιολογία και συνθηματολογία. Πρόκειται για τάσι, που δεν βοηθεί στην ιδία του την επιβίωσι (ή της χώρας) σε βάθος χρόνου – πολύ περισσότερο δεν βοηθεί στην κατανόησι είτε των αιτίων για την χρεωκοπία της χώρας είτε των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Είναι δηλ., αυτό το τμήμα του λαού, απελπισμένο απ’ την μια, θεμελιωδώς και λειτουργικά αμόρφωτο (αλλά συχνά και άνευ χρησίμων δεξιοτήτων – ας όψεται το υπέροχο εκπαιδευτικό μας σύστημα) απ’ την άλλη. Εύκολο θύμα, συνεπώς, για τον κάθε Σύριζα, την κάθε ΧΑ, τον κάθε Σώρρα, τον κάθε «αντιμνημονιακό» δημαγωγό.

Και καλά: Η αντίστοιχη (μικροτέρας όμως εκτάσεως, ψευδολογίας και θράσους) δημαγωγία των «σοβαρών», των «συστημικών», κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και τα ρουσφέτια, που έκαναν, εδικαιολογούντο, κάπως, τις «καλές εποχές» των δανεικών και της «αστακομακαρονάδας» επειδή ακριβώς η ευκολία των δανεικών επέτρεπε την τέτοια και τόση φαυλότητα και ανευθυνότητα. Τώρα ούτε αυτά υπάρχουν – οπότε, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και, κυρίως και ιδίως, ο Σύριζα επέλεξαν την εξοντωτική φορολόγησι του πληθυσμού προκειμένου να συντηρήσουν το αδηφάγο Δημόσιο (βλ. τις στοχευμένες εκλογικές των πελατείες), το οποίο Δημόσιο ελάχιστα προσέφερε και ακόμη ολιγώτερα σήμερα προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Όμως το να καταστρέφεις μέσω εξοντωτικών φόρων τους ολίγους, που απομένουν στην χώρα και εργάζονται σκληρά, καινοτομούν, μελετούν, δημιουργούν, καθώς και όσους – και είναι πολλοί – έχουν κάποια περιουσία (όχι όμως αντίστοιχα εισοδήματα πλέον), για να συντηρήσεις βλαπτικές δομές (δηλ. το Δημόσιο όπως είναισήμερα) και μάζες αχρήστων και ανικάνων, είναι η απόλυτη συνταγή ηθικής και οικονομικής καταστροφής.

Τώρα, πόσο «σοβαρός» είσαι όταν, επειδή ΤΩΡΑ (δηλ. την περίοδο 1981-2009) έχεις πρόσβασι σε δανεικά, καταχρεώνεις την χώρα, ενώ την ιδία στιγμή, με το σύνολο των άλλων πρακτικών και πολιτικών σου ψαλιδίζεις την όποια παραγωγική της βάσι, είναι άλλη συζήτηση. Παραπέμπει σε σοβαρότατες ατέλειες της δημοκρατίας μας. Διότι αν, παλαιότερα, η ΝΔ (λ.χ.) κατέβαινε στις εκλογές με πρόγραμμα την διόρθωσι των παθογενειών της χώρας, δεν θα εύρισκε την ψήφο των βουλευτών της – θα κέρδιζε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αμφότερα, είχαν ως πρόγραμμα την διόρθωσι αυτών των παθογενειών (με κάποιες διαφορές στην έμφασι ή τον τρόπο), θα είχε ήδη σαρώσει στις εκλογές (απ’ τις 10ετίες του ’80 ή του ’90) κάποιο ΑΛΛΟ κόμμα ωσάν τον Σύριζα, που θα υποσχόταν διορισμούς, λοιπά ρουσφέτια, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, «αναπτυξιακούς» προϋπολογισμούς – όλα με δανεικά! Ο «σοφός» λαός εκεί θα επήγαινε! Ας μη κοροϊδευόμαστε! Αρα το ζητούμενο ήταν τέτοιες θεσμικές και Συνταγματικές δεσμεύσεις, εξ αρχής, που δεν θα επέτρεπαν αυτού του είδους τον λαϊκισμό –ζητούμενο, που παραμένει.

Υπ’ αυτές τις πολιτικές (και εν τέλει οικονομικές) συνθήκες, κάποτε θα γινόταν η έκρηξη (η χρεωκοπία), όπως και έγινε. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος – και μερικοί άλλοι οικονομολόγοι – την περιμέναμε περί το 2015, κυρίως δε λόγω του κοινωνικοασφαλιστικού. Ηλθε όμως η διεθνής κρίση του 2008-09 και η ελληνική έκρηξη έγινε το 2010. Η δε κατάσταση στην χώρα, σε αντίθεσι, λ.χ., με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συνεχώς επιδεινώνεται λόγω των ελληνικών πολιτικών «ιδιαιτεροτήτων», επιστέγασμα των οποίων υπήρξε η ανάδειξη του Σύριζα (!) στην κυβέρνησι. Δηλ. ενός κόμματος, που αντί νάχει ως πρόγραμμα την διόρθωσιτων παθογενειών της χώρας (και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά του από, λ.χ., την ΝΔ, ιδίως την του Σαμαρά και, τώρα, την του Κυριάκου Μητσοτάκη), στηρίζει, υπερασπίζεται, τις παθογένειες της χώρας, ον αφ’ ενός διοικητικά ανίκανο, αφ’ ετέρου ιδεολογικά υπέρ του πλήρους κρατισμού και τελείως χρησιμοθηρικά υπέρ των ρουσφετιών και αργομισθιών ως της κυρίας μεθόδου, που ξέρουν τα στελέχη του ώστε ν’ αρπάξουν ό,τι ΄μπορούν όσο ακόμη κυβερνά ο Σύριζα, ενώ οικονομία και χώρα καταρρέουν εξ αιτίας του.

 

Η πρόκληση για τον Κυριάκο

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να προσέξει τα εξής:

(Α) Ενώ είναι βέβαιο ότι η ΝΔ είναι σε θέσι να κυβερνήσει την χώρα με ασύγκριτα περισσότερη διοικητική επάρκεια απ’ ό,τι ο Σύριζα, ενώ μία σειρά προγραμματικών υποσχέσεων του κ. Μητσοτάκη και στελεχών του είναι προς την σωστή και αναγκαία κατεύθυνσι (λ.χ., η μείωση των φόρων, όπως του ΕΝΦΙΑ), απ’ την άλλη λείπει απ’ τον προγραματικό της λόγο η αίσθηση του «οράματος», η αναγκαία συνεκτικότης (το δέσιμο) του προγράμματος γύρω από 1, 2, 3 κοινούς παρονομαστές, η εικών για το ποια Ελλάδα θέλουμε, πού την θέλουμε (ιδίως τώρα που η Ευρώπη κλονίζεται – και μαζί της, το μυθολόγημα - ιδεολόγημα της «πολιτικής ορθότητος»), πώς θα φθάσουμε εκεί, ποιών τα άνομα συμφέροντα θα θίξουμε, ποιες εξασφαλίσεις θα δώσουμε στον ταλαιπωρημένο ελληνικό λαό, ώστε να καταλάβει ότι το πρόγραμμα όντως απαντά στα προβλήματα και ανησυχίες του.

Παράδειγμα: Λέει ο κ. Μητσοτάκης πως θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% (20% + 10%) τα δύο πρώτα χρόνια κυβερνήσεώς του. Πολύ καλό, πολύ αναγκαίο. Λοιπόν δεν θα επιμείνω στο παρόν άρθρο στο ότι, εφ’ όσον η ΝΔ κρίνει ότι η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι αδύνατη (ελπίζω να μην εννοεί ότι είναι και ανεπιθύμητη!), η ανωτέρω μείωση καλύτερο θα ήταν να «πέσει» ευθέως επάνω στον «συμπληρωματικό» ΕΝΦΙΑ, που κάνει και την μεγαλύτερη ζημιά στην κτηματαγορά. Αντιθέτως, θα ειπώ το εξής: Να δώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την υπόσχεσι, η ΝΔ, στον ελληνικό λαό (που κατά 90% κατέχει κάποιο ακίνητο) πως στην πρώτη δυνατή Συνταγματική αλλαγή θα περάσει άρθρο, που θ’ απαγορεύει πάσα φορολόγησι πάσης περιουσίας!.Και πως σε περίπτωσι απαλλοτριώσεως ιδιωτικής περιουσίας, η αποζημίωση θα είναι ακριβής, δικαία και ταχεία. (Υπάρχουν ισχυρότατα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της ορθότητος αυτού του μέτρου, μα δεν θα τα αναφέρω εδώ.) Αυτό είναι που εννοώ όταν λέω «δώστε ένα όραμα στον κόσμο, μια πίστι ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες, μια βεβαίωσι ότι πιστεύει, η ΝΔ, στην ατομική ιδιοκτησία ως θέσι αρχής». Εντάξει, δεν θα καταργηθεί αμέσως ο ΕΝΦΙΑ – δώστε όμως στον κόσμο την γνώσι ότι η κατάργηση θα γίνει διότι είναι καλή, οικονομικά ορθή και δικαία, ότι θα γίνει γρήγορα, ότι θα παύσει ο κόσμος να πληρώνει ενοίκιο για το σπίτι του (ή να το χάνει επειδή δεν έχει πλέον εισόδημα για να πληρώνει φόρο κατοχής ακινήτου), ότι αξίζει τον κόπο να παλαίψει για νακάνει περιουσία για τον ίδιο και τα παιδιά του. Δώστε ελπίδα στον κόσμο!

(Β) Πέραν του οικονομικού, η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβιώσεως λόγω του δημογραφικού αφ’ ενός, του λαθρομεταναστατευτικού αφ’ ετέρου. Οι Ελληνες ανησυχούν πλέον για το αν, σε 20-40 χρόνια από σήμερα, θα συνεχίσουν να έχουν πατρίδα, θα συνεχίσει να υπάρχει η χριστιανική Ελλάς με τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής της, την μυθολογία της, την γλώσσα της. Ο κ. Μητσοτάκης είναι έξυπνος άνθρωπος – και φιλελεύθερος. Μα όταν ο φιλελευθερισμός επεκτείνεται απ’ την οικονομία στα σύνορα – ή την κοινωνική συνοχή -, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Κατανοητό, από μια άποψι, γιατί αι ελληνικές πολιτικές «ελίτ» και κόμματα, τις τελευταίες 4 περίπου 10ετίες, είχαν ενστερνισθή τα ιδεολογήματα «πολιτικής ορθότητος», «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «πολυπολιτισμικής κοινωνίας». Όταν οι εταίροι σου στον Δυτικό κόσμο πρεσβεύουν – για τους ΄δικούς των δημαγωγικούς-πολιτικούςλόγους – τέτοια ιδεολογήματα, ε, δεν ΄μπορείς να πηγαίνεις κόντρα. Ο Μιλόσεβιτς επήγε κόντρα και είδαμε τι έπαθε!

Όμως ο κόσμος αλλάζει. Ο μέσος Ευρωπαίος αρχίζει να νοιώθει ότι απειλείται απ’ τα στίφη των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών ή ο μέσος Αμερικανός απ’ τους Μεξικανούς λαθρομετανάστες. Ή ότι απειλείται απ’ την επίθεσι κατά του γάμου και της οικογενείας και του φυσιολογικού, που πραγματοποιούν κατά κόρον διάφορα ΜΜΕ κα περιθωριακές ομάδες πιέσεως. Το πολιτικό εκκρεμές αρχίζει να πηγαίνει προς πατριωτικές-εθνικιστικές-συντηρητικές θέσεις. Αντιπαρέρχομαι λοιπόν το ότι ένας ηγέτης πρέπει ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ να προστατεύει την πατρίδα του και τον λαό του ως θέση αρχής, ό,τι κι αν φρονούν οι «εταίροι» της χώρας. Αυτό το τελευταίο είναι το κύριο επιχείρημα για να προσδώσει ο Κυριάκος μία αναγκαία πατριωτική διάστασι στον προγραμματικό του λόγο, χωρίς να εντρέπεται – αι ίδιες αι εθνικές - γεωπολιτικές απειλές, που αντιμετωπίζει η χώρα, το επιβάλλουν. (Και ίσως το έχει προϊδή, εξ ού και η επιλογή του Αδώνιδος ως αντιπροέδρου της ΝΔ.) Πολύ περισσότερο όμως, όταν σύντομα στην Ευρώπη το ρεύμα δεν θα είναι πιά «σοσιαλδημοκρατικό» ή χαζοχαρούμενα «ανθρωπιστικό» και «πολυπολιτισμικό», μα ρεύμα επιβιώσεως, περιχαρακώσεως, εθνικιστικό, ρεύμα ίσως και πολεμικό, υπέρ του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο Π. Κονδύλης το είχε προϊδή: «Ερχονται πλανητικοί αγώνες κατανομής των πόρων».

(Γ) Επανερχόμενοι στην οικονομία, το μέγα πρόβλημα και η μεγάλη πρόκληση είναι η πάταξη, ο αφανισμός, του πελατειακού κρατισμού (για την γιγάντωσι του οποίου φέρει, πέραν του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, ιστορική ευθύνη και η ΝΔ απ’ το 1975 ως το 2009), ως προϋπόθεσι για την ανάπτυξι. Η λύση του, απλά και ξάστερα, απαιτεί: Μείωσι φόρων, μείωσι κράτους – αλλά με το κράτος, που θάχει απομείνει, να είναι αποτελεσματικό στους βασικούς σκοπούς του: ασφάλεια, δικαιοσύνη, αστυνόμευση, άμυνα, κοινωνική πρόνοια. Εδώ ήδη υπάρχει ένα ζήτημα: Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθή ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Μα πώς θα μειωθεί – και, το κυριώτερο, πώς θα εξυγιανθεί – το Δημόσιο χωρίς απολύσεις; Το ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια να μειωθούν κάποιες δαπάνες χωρίς απολύσεις είναι αληθές, μα αρκούν; Αρκούν για να επιτευχθεί η απολύτως αναγκαία και δραστική μείωση φόρων; Είναι επίσης αληθές ότι σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα του σημερινού Δημοσίου (αν εξαιρέσουμε τους αθρόους διορισμούς, που κάνει ο Σύριζα) είναι η κακή κατανομή των δημ. υπαλλήλων μεταξύ υπουργείων και όχι ο ολικός αριθμός αυτών. Όμως την ιδία στιγμή μέγας αριθμός των νυν υπαλλήλων είναι ανάξιοι ή οκνηροί. Η ανακατανομή αναξίων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Απ’ την άλλη υπάρχουν «εκεί έξω» νέα άνεργα παιδιά με προσόντα, που θα ΄μπορούσαν να προσφέρουν – αλλά για να προσφέρουν πρέπει κάποιοι των αναξίων να απολυθούν. Γίνεται αλλιώς; ΄Μπορεί – όπως λεν κάποιοι κουτοπόνηροι – το ποσοστό των δημ. υπαλλήλων στην Ελλάδα να μη διαφέρει από αυτό της Αγγλίας ή της Γερμανίας, μα σημασία έχει το ΤΙ παράγουν οι μεν και οι δε σε ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών προς το κοινό, όχι το ΠΟΣΟΙ είναι!

Δεδομένου λοιπόν ότι χωρίς ριζική αναμόρφωσι και περιστολή του Δημοσίου η Ελλάς πάει για κατάρρευσι, καλό είναι ο Κυριάκος να είναι καθαρός ως προς το τι χρειάζεται. Οι περισσότεροι Ελληνες, στην παρούσα συγκυρία, μαζί του θα είναι. Χειρότερο σενάριο; Ότι αν ο Κυριάκος ειπεί την πλήρη αλήθεια, ΄μπορεί κάποιοι δημ. υπάλληλοι (οι περισσότερο ανίκανοι και περιττοί) να μη τον ψηφίσουν και ως εκ τούτου να κρατήσει υψηλό ποσοστό ο Σύριζα. Ναι, μα έτσι η Ελλάς θα καταρρεύσει – ενώ αν είσαι καθαρός γύρω απ’ την ανάγκη ριζικής τομής στο Δημόσιο, θα έχεις, ΟΤΑΝ γίνει η κατάρρευση, το ηθικό σθένος να ειπείς «σας τα έλεγα εγώ, πάμε λοιπόν τώρα για κτίσιμο του κράτους εξ αρχής – με μικρό, αποτελεσματικό Δημόσιο και χαμηλούς φόρους». Πρέπει, με άλλα λόγια, η διαφορά με τον Σύριζα και τον πελατειακό κρατισμό του να είναι εμφανής, διαυγής, καθαρή, απόλυτη.

(Δ) Στο μέτωπό της φοροδιαφυγής, μηχανισμοί όπως το περιουσιολόγιο (με πληροφορίες όμως παρμένες από δημόσιες πηγές) ή η χρήση πλαστικού χρήματος είναι απαραίτητοι για την πάταξί της – όμως η διαφορά απ’ τον Σύριζα θα είναι ότι τέτοια εργαλεία μία φιλελεύθερη παράταξη πρέπει απαρεγκλίτως να τα συνδυάζει με χαμηλούς, λογικούς φόρους (που με την σειρά της, μόνον η μείωση των δαπανών του Δημοσίου θα επιτρέψει). Εξ άλλου, καλό θα είναι η ΝΔ ως κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της σε 1-2 εμβληματικούς τομείς φοροδιαφυγής, όπως το εμπόριο πετρελαιοειδών, όπου «μυστηριωδώς πως» ο Σύριζα δεν έχει καταφέρει τίποτε. Αν δεν καταφέρει και ο Κυριάκος, τότε σε τι θα διαφέρει η ΝΔ απ’ τον Σύριζα;

(Ε) Εννοείται πως για ανόρθωσι της οικονομίας, χρειάζεται η εισαγωγή στοιχείων ανταγωνισμού σε όλη την οικονομία. Είναι σε θέσι η ΝΔ να «σπάσει» συντεχνίες απ’ την μια, καρτέλ απ’ την άλλη; Το σημαντικότερο τμήμα του λαού και η υγιής επιχειρηματικότης, αυτό περιμένουν.

(ΣΤ) Στην εκπαίδευσι, το άμεσα ζητούμενο είναι η επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, χωρίς «στρογγυλέματα». Ιδίως το λεγόμενο «άσυλο» (βομβιστών, καταληψιών, τρομοκρατών) πρέπει να καταργηθεί μια και καλή. Από εκεί και πέρα, απαιτούνται (α) η γνωστή Συνταγματική αλλαγή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, (β) η ενίσχυση της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαιδεύσεως (μεταξύ λυκείου και ΑΕΙ).

(Ζ) Τέλος, στο μέτωπο της ασφαλείας, του νόμου και της τάξεως η ΝΔ πρέπει να είναι αμείλικτη. Πρέπει να δεχθεί ότι η άκρα Αριστερά έχει ήδη εξαπολύσει εμφύλιο πόλεμο. Ε, θα πρέπει η Ελλάς ν’ απαντήσει εξ ίσου ή και περισσότερο αποφασιστικά. Ειδικά εδώ, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απαιτεί λύσεις. Ο Κυριάκος θα πρέπει ν’ αποδείξει ότι έχει το σχετικό σθένος – όσο κι αν αρχίσουν να ουρλιάζουν οι δολοφόνοι, καταληψίες και τρομοκράτες ότι «καταπατούνται» «ανθρώπινα ή δημοκρατικά δικαιώματα» - τα οποία οι ίδιοι ουδέποτε εσεβάσθησαν. Αλλιώς, η ελληνική δημοκρατία, η πραγματική, όχι η «δημοκρατία» της άκρας Αριστεράς, τετέλεσται.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (93)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δεξιώτερον, Κουροπάτκιν! | 23/01/2017 11:16
  Το 1905 ο πολύς Αλεξέι Κουροπάτκιν, αρχιστράτηγος των Ρώσων κατά τον Ρωσο-Ιαπωνικόν πόλεμον, εξ αλαζονείας και βλακείας των επιτελών του δεν έλαβε υπ' όψιν του την υπόδειξιν αναδιατάξεως των δυνάμεών του εις το μέτωπον την οποίαν είχε διατυπώσει η Αθηναϊκή εφημερίς "Καιροί" εις το ιστορικόν άρθρον της με τον τίτλον "Δεξιώτερον, Κουροπάτκιν". Αποτέλεσμα ήτο η συντριβή των Ρώσων, η οποία μεγάλως συνέβαλε εις τας Ρωσικάς επαναστάσεις του 1905 και 1917 και την ανατροπήν των Τσάρων, ο δέ στρατάρχης Κουροπάτκιν κατέληξεν βιολιτζής εις το χωριό του. Εάν ο κ. Μητσοτάκης υπό την επήρειαν ζηλοφθόνων συμβούλων δεν ακολουθήσει τας υποδείξεις του κ. Νικολάου Πειρουνάκη, θα έχη την τύχην του Κουροπάτκιν.
  Ιστορικός Αναλυτής
  απάντηση716
   
   
   
  αυτό που η καταστροφή της χώρας | 22/01/2017 16:35
  ήλθε με το συριζα ενώ πριν ήταν όλα όμορφα... ειδικά τα ρουσφέτια δεν γίνονταν.. ειδικά μίζες, δεν υπήρχαν.. ειδικά διορισμοί? απαπαα... τί είναι αυτό? σκάνδαλο? βατοπέδια κλπ... δεν γίνονταν.. το δε χρέος?? ο συριζα το 3πλασίασε τα έτη 2004-2009..... ο συριζα γενικά φταιεί για όλα... και τώρα που το σκέφτομαι για το κρύο που έχει σήμερα, ο συριζα φταίει... οι γάτες που νιαουρίζουν κάτω και δεν με αφήνουν να κοιμηθώ.. πάλι ο συριζα φταίει... να φύγει ο αλήτης ο συριζας να γίνουμε άνθρωποι πάλι
  kyj
  απάντηση247
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Oυμπα-Ουμπα | 21/01/2017 08:45
  Αυτά πρέπει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης: 1- Να κάνει την Ντόρα Υπουργό 2- Να κάνει τον γιο της Ντόρας τον Κώστα Υπουργό και αυτόν 3- Να ανακηρύξει τη χώρα Σουλτανάτο και τον πατέρα του Σουλτάνο. 4- Να τοποθετήσει πάνω από το μαγαζάκι τους "η Βουλή" καμπαναριό, να χτυπάνε καθε τρείς και λίγο οι καμπάνες, να μαζεύοπνται όλοι οι πιστοί αυτοβούλως - ή και με το ζόρι-και να προσεύχονατι για την μακροημέρευση όλου του μητσοτακαιικου που τόσα πολλά έχει προσφέρει στον τόπο. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!
  next
  απάντηση247
   
   
  kyriakos | 21/01/2017 03:53
  Ρε μην είναι αυτή η μουρλεγκω που νομίζει ότι γράφει σοφιστικέ Ελληνικά; Ήτοι δεν ξέρει γραμματική κι ορθογραφία και γράφει ότι του κατέβει στο γύφτικο κεφάλι, αλλά με ύφος 1000 καρδιναλίων.
  kyriakos
  απάντηση266
   
   
   
  Τι πρεπει να κανει ο Μητσοτακης | 21/01/2017 03:36
  Ο Μητσοτακης θα πρεπει να μην ακουσει δηθεν οικονομολογους με ανυπαρκο ερευνητικο εργο οπως εσυ. Ακου εκει απαγορευση φορολογησης περιουσιας ως συνταγματικη διαταξη...Ξερεις πολλα κρατη εσυ που να λειτουργουν χωρις εσοδα? Γνωριζεις ξενες γλωσσες? Εαν ναι, αντι να γραφεις ανοησιες δημοσια, θα ηταν καλυτερο να κοιταξεις τους φορους σε ακινητα στο εξωτερικο. Ριξε μια ματια σε Council Tax στο Λονδινο ωστε να αποκτησεις επαφη με την πραγματικοτητα. Αν ειναι δυνατον να διαβαζουμε ανοησιες επειδη καποιος δεν θελει να πληρωσει ΚΑΘΟΛΟΥ φορο. Ας μειωθει ο φορος, και ειδικα για οσους αποδεδειγμενα δεν μπορουν να πληρωσουν, αλλα οχι να μην πληρωσει κανενας τιποτα. Τι λογικη ειναι αυτη???
  Λιγη σοβαροτητα επιτελους
  απάντηση235
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξαιρετικό άρθρο | 21/01/2017 00:07
  Μακάρι να το διαβάσει ο Κ. Μητσοτάκης και να το πάρει σοβαρά υπόψη του.
  stefan_g
  απάντηση325
   
   
  Επώνυμη καταγγελία | 20/01/2017 23:23
  Καταγγέλλω επωνύμως ότι όσοι χρησιμοποιούν προσωπικούς χαρακτηρισμούς, για πολιτικοοικονομικές αναλύσεις και συζητήσεις, είναι ζαγάρια αριστεροί μπουμπουνοκέφαλοι. Δεν έχουν θέση τέτοια προσωπικά σχόλια σε εφημερίδα αλλα προστατεύονται από την ελευθερια του λόγου. Ως εκ τούτου αντιδρώ και σχολιάζω στην Συριζαυγη 4 και πέφτω σε αντιπαράθεση και στο επίπεδο του κάθε ηλίθιου και άχρηστου αριστερού αρχιαυνανα που κάθεται και κάνει αγώνα από τα ημιυπόγεια του σεισμογενούς ψυχοπαθούς εγκεφαλου του. Ντροπή σας ημίονοι που σας πειράζει και η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο καθένας ενώ εσείς χρησιμοποιείτε ύβρεις αντί επιχειρημάτων.
  Louis Papadakis
  απάντηση520
   
   
  Συγχαρητήρια | 20/01/2017 19:45
  Εξαιρετικό άρθρο.
  trantor
  απάντηση525
   
   
   
  δεν είμαι σίγουρος πως κατάλαβα... | 19/01/2017 22:22
  δηλαδή είναι τόσο ολίγος ο κ. Μητσοτάκης που χρήζει των συμβουλών ενός τεταρτοκλασσάτου στελέχους -αν είναι στέλεχος δηλαδη- τον κ. Πειρουνάκη εννοώ, είτε παίζει κάτι άλλο εδώ πέρα;
  θα τρελλαθούμε τελείως μου φαίνεται
  απάντηση6041
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ευγε! | 19/01/2017 18:39
  Πραγματικά λογική και ώριμη ανάλυση. Ποιό μικρά άρθρα για να έχει κανείς χρόνο και υπομονή να τα διαβάσει
  TATIANA
  απάντηση3036
   
   
  POLU SOSTA | 19/01/2017 18:00
  Sumfono me to arthro sas apoluta...oloi osoi douleuame ekeines tis epoxes sto eksoteriko blepame thn katastrofh na plhsiazei alla ta geladia edo mouganizane.... Ostoso den nomizo oti uparxei dunatothta sothrias prin thn apoluth katastrofh gia ton aploustato logo oti o Koulhs einai AXRHSTOS...kai pio epikindunos apo ton TSIMPLA...me auta pou leei gia to dhmosio apodeiknuei oti den exei kamoia oreksh gia kanena pragmatiko eksugxronismo...apla ebale mprosta ton EAMOBOULAGARO na dialusei to kratos opos tou eipane oi apekso kai tha erthei meta autos na pei ti na kanoume etsi einai ta pragmata.... KOULHS KAI PSEUTODEKSIA polu pio epikindunoi gia ELLADA KAI ORTHODOKSIA apo tous EAMOBOULGAROUS
  ST
  απάντηση928
   
   
  απίστευτες φλυαρίες... | 19/01/2017 17:31
  γιατί δεν πας να βρεις άλλους τρεις ρε πειρουνάκη...
  να παίξετε καμιά μπιρίμπα;
  απάντηση5731
   
   
   
  Έλεγα κι εγώ, γιατί ο Νίκος δεν είχε σχολιάσει κανένα άρθρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα... | 19/01/2017 17:10
  Τώρα όμως ξέρω το λόγο. Προετοίμαζε συστηματικά την μετακίνησή του από την πλέμπα των σχολιαστών, στην αίγλη του ρετιρέ, των αρθρογράφων! (Νίκο, σε πειράζω, φυσικά...) Σε χαιρετίζω με τη νέα σου ιδιότητα ως αρθρογράφο με τις εξής παρατηρήσεις: Διαβάζω στο άρθρο σου πράγματα αυτονόητα, και άλλα που δεν είναι καθόλου αυτονόητα. Το όλο κείμενο αποπνέει μία αύρα μετα-συντηρητισμού, που άλλωστε υπήρχε και σε πολλά από τα παλαιότερά σου σχόλια. Θεωρώ όμως κάπως μεγαλομανές να προσπαθείς να συμβουλεύσεις δια του Βήματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, (όπως ακριβώς θα θεωρούσα εξίσου μεγαλομανές εκ μέρους μου, αν είχα επιχειρήσει να συμβουλεύσω με ανοιχτό γράμμα τον Γιώργο Παπανδρέου...) Και έπειτα, νομίζω πως οι συμβουλές που δίνεις, είναι σε λάθος κατεύθυνση, διότι στην ουσία προτείνεις στην ουσία στη Νέα Δημοκρατία να μοιράσει περισσότερες υποσχέσεις και ελπίδες, λησμονώντας προφανώς πως κάτι τέτοιο θα έκανε τη Νέα Δημοκρατία να μοιάζει περισσότερο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνεις επίσης, να παραδειγματιστούν από το διαρκώς αυξανόμενο στην Ευρώπη φοβικό, εθνικολαϊκιστικό ρεύμα, ονομάζοντας αυτού του είδους τη στροφή ως νέα αναγκαιότητα για τους λαούς της Ευρώπης για λόγους αυτοάμυνάς της... Να παραδειγματιστεί, λοιπόν, ο Κυριάκος, από τον Ούγγρο και τον Πολωνό πρωθυπουργό, λες. Συνεπώς, απορρίπτεις εντελώς τη στροφή που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία προς τον κεντρώο χώρο. Θα χαιρόσουν, εικάζω, να στρώσει κόκκινο χαλί η Ν.Δ. σε κάθε λογής ομοφοβικούς εθνοκάπηλους, στον Νικολόπουλο, στον Ζορό της Θεσσαλονίκης, στον Φαήλο και τον Μπαλτάκο, και να τους εντάξει στο τρένο της επερχόμενης νίκης... Τώρα που το ξανασκέφτομαι, λυπάμαι πολύ που θα στο πω, δεν μου άρεσε καθόλου το άρθρο σου.
  πειραχτήρι
  απάντηση3424
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μπούρδες και φληναφήματα... | 19/01/2017 16:56
  ενός κατά τα άλλα γραφικού τύπου, που προσπαθεί να δείξει σημαντικός νουθετώντας τον... αρχηγό σαν να μην ήξερε αυτός
  ευτυχώς το κόμμα τον αγνοεί
  απάντηση5129
   
   
  Μπράβο | 19/01/2017 16:09
  Απόλυτα εμπεριστατωμένο άρθρο. Θα ήταν καλύτερα να γράφατε συχνότερα και μικρότερα κείμενα. Επειδή τα κείμενα σας έχουν βάθος στην ανάλυση τους το μεγάλο μέγεθος τους κουράζει. Μπράβο σας
  ΧΒ
  απάντηση4565
   
   
  τι θα στοιχιζε... αν.. | 19/01/2017 14:33
  ψηφιζαμε οτι.. ..η παραγωγη μηχανων εσωτερικης καυσεως ..η παραγωγη ελικοπτερων, αεροπλανων, μικροτσιπ, αυτοκινητων, τανκς, πυροβολων, πυραυλων, ηλεκτρονικων παιχνιδιων,ελαστικων, μπαταριων, κομπιουτερ, πλυντηριων, ψυγειων, ραδιοφωνων προφυλακτικων, ποδηλατων, ψαλιδιων, κατσαρολων, τηγανιων, σουβλακιων, πλακιδιων, νεροχυτων, τορνων, φρεζες, ρουλεμαν, σπαγγων χορτοδεσιας, αλωνιστικων, μπαλιαστικων, παντογραφων, εξωλεμβιων μηχανων, σχοινιων, κατσαβιδιων, ηλεκρονικων ζυγαριων, γυαλιων ηλιου, .. θα ειναι για τα επομενα 50 χρονια αφορολογητη..???? Σιγουρα τ ι π ο τ ε γιατι ολα αυτα ειναι εισαγομενα.. Τι θα κερδιζαμε..?? Το τελος της ανεργιας.. Γιατι δεν το κανουμε ..?? Βρεστο εσυ.. ..
  kitsos
  απάντηση3213
   
   
  το αρθρο προσπαθει σε εναν τυφλο... | 19/01/2017 14:09
  να εξηγησει τα χρωματα Λυσεις υπαρχουν, αλλα αν δεν θελουμε να τις δουμε πως θα τις επιβαλουμε.? Εγω προσθετω αλλo ενα μετρο που δεν μας στοιχιζει τιποτε.. Η παγκοσμια παραγωγη τροχοφορων οχηματων κανει τζιρο περιπου 15 τρις(οχι δις). Σε αυτο το κομματι η Ελλαδα δεν συμμετεχει καθολου. Τι θα στοιχιζε στο κρατος αν ελεγε οτι απο αυριο η παραγωγη τροχοφορων οχηματων θα ειναι αφορολογητη..? Απολυτως τιποτε. Τι θα κερδιζε.? Επενδυσεις. Μερικα εκατομ. απο εισφορες εργαζομενων στα ταμεια, μερικα δις απο ΦΠΑ συν τις συνεπειες του ωστικου κυματος στην οικονομια.. Τι θα εχανε.? Τους στρατευμενους εναντια στον καπιταλισμο.. Για αυτο τον λογο προτιμουμε το οχι για να μην μας πουνε νεοφιλελευθερους
  kitsos
  απάντηση2544
   
   
   
  συμφωνώ με τον κ. Πειρουνάκην... | 19/01/2017 13:54
  ο Σύριζας φταίει για την χρεωκοπία μας και την καταστροφή μας. Ο Σύριζας μας εχρεωκόπησεν δυο φοράς. Μιαν το 2009 και μίαν το 2015. Ασφαλώς δεν θα χρεωκοπούσαμεν αν δεν ήτο ο Σύριζας το 2009. Άσε που χάρις εις την χρηστήν διαχείρησιν του Αντώνη του Σαμαρά, συνεπικουρούντως βεβαίως και του κ Βενιζέλου, η χώρα το 2015 είχε επιστρέψει εις τον δρόμον της αναπτύξεως και της ευημερίας. Και εκεί που το μέλλον μας προμυνύετο λαμπρόν, ο Σύριζας και οι μεθ' αυτού εψεκασμένοι, εκέρδισεν τας εκλογάς ίνα ολοκληρώσει την καταστροφήν που μας επέφερεν το 2009.
  να θέσωμεν το ζήτημα εις την ορθήν αυτού βάσιν
  απάντηση7033
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πολύ καλά τα λες Νικόλα, | 19/01/2017 12:52
  και πιστεύω με αυτές τις στημένες δηλώσεις σου να γίνεις δεκτός στη ΝΔ και να τα κονομήσεις και συ όπως πολλοί άλλοι μπλαμπλάδες της υπερδημοκρατίας μας. Επειδή κανείς δεν ζημιώθηκε επενδύοντας στην βλακεία του πόπολου , σου ευχόμαστε καλές μάσες , όποιες απέμειναν απο το σκωροφαγωμένο πτώμα της εναπομεινάσης ψωροχώρας.
  μπαχαχαχαχαχαχαχα
  απάντηση5738
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων