Θα μπορούσε να διαβαστεί και έτσι η απολογητική επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου –με καθοδήγηση του Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) –προς τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ για τον κατευνασμό των πιστωτών στη μονομερή απόφαση του Πρωθυπουργού για τη χορήγηση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους: «Πιστεύω εις ένα Μνημόνιο», αφού τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τσακαλώτος δηλώνουν πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο, στους στόχους και στα μέτρα που περιλαμβάνει.

Αυτή την επιστολή δεν ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και αναγκάστηκε να τη δώσει αφού προηγουμένως την αποκάλυψε «Το Βήμα»: «Δεν θα το ξανακάνουμε» λένε στην επιστολή και δεσμεύονται να κόψουν συντάξεις αν πέσουν έξω στους στόχους.


Θέλεις ανάπτυξη, κλείσε την αξιολόγηση
Ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας καλεί τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου αν θέλει να έχει ανάπτυξη 2,5%. Η όποια καθυστέρηση θα επιβαρύνει την ιδιωτική οικονομία. Πάντως, όπως μαθαίνω, ο κ. Τσίπρας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσει την αξιολόγηση εντός του Ιανουαρίου, αν και στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την περασμένη Πέμπτη είπε ότι αν δεν κλείσει στις 26 Ιανουαρίου (όπως προβλέπει) τότε θα προσπαθήσει να την κλείσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Οταν το έμαθε αυτό ο κ. Στουρνάρας, είπε απλώς «λίγες ημέρες καθυστέρηση δεν πειράζει» και επέμεινε ότι πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κατά τον κ. Στουρνάρα καλά έκανε ο Ευ. Τσακαλώτος και έστειλε την απαντητική επιστολή, θα βοηθήσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης…

Η σούβλα και η Εφορία
Πολλούς συνειρμούς προκαλεί το λογότυπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν την Τρίτη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Το λογότυπο που από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα συνοδεύει όλα τα έγραφα της Εφορίας έχει στηριχθεί εικαστικά στον αρχαίο οβολό και αποτελείται από ένα τετράγωνο πλαίσιο μπλε χρώματος και από έξι γραμμές λευκού χρώματος, που είναι τοποθετημένες στο κάτω μέρος του τετραγώνου και τέμνονται μεταξύ τους.

Πληροφορούμαι ότι οι γραμμές αυτές παραπέμπουν στον οβολό και σχετίζονται με το σχήμα των πρώτων αρχαίων νομισμάτων, τα οποία ήταν μακρόστενες μεταλλικές βέργες. Κατά τη ΓΓΔΕ η συνεισφορά των πολιτών με τον οβολό τους παραπέμπει «στη συνεισφορά όλων –μεγαλύτερη ή μικρότερη –για το κοινό καλό». Απλώς σας υπενθυμίζω πως η λέξη οβολός σήμαινε «μικρό σουβλί». Το αν αυτό είναι άμεσα συνδεμένο με τις προθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα φανεί από τις αρχές του νέου έτους…

Ο Τσίπρας και το λευκό περιστέρι


Το ερώτημα που ετέθη στον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή ήταν αν ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. Ο υπουργός απάντησε ότι έχει προσκληθεί από τον δήμαρχο και αν παραστεί τότε πάλι θα του δώσουν το λευκό περιστέρι να απελευθερώσει «εν είδει περιστεράς». Αλλωστε έχει πείρα από τέτοια χριστιανικά έθιμα ο κ. Τσίπρας. Το ξανάκανε προ δύο ετών κάπως αμήχανα, καλπάζοντας προς την εξουσία. Ηταν τότε που επισκέφθηκε το Αγιον Ορος, όπου έμεινε μόνος προφανώς προσευχόμενος (αλλά δεν θέλει να το πει) επί δεκάλεπτο με την Πλατυτέρα των Ουρανών.
nnn
Ο Πρωθυπουργός ωστόσο προτού φύγει αυτός ο δίσεκτος χρόνος έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εν όψει της διάσκεψης που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου για το Κυπριακό στη Γενεύη. Με τον κ. Αναστασιάδη θέλει να συναντηθεί (κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος και ήδη, όπως έμαθα, γίνονται οι σχετικές ενέργειες. Ανήμερα Πρωτοχρονιά ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δοξολογία και εν συνεχεία θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτή τη φορά όμως ο κ. Παυλόπουλος, όπως μαθαίνω, δεν θα αφήσει να ακουστούν οι συνομιλίες που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους υπουργούς. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις στη μεταφορά των διαλόγων, όπως λέει. Αλλά τι είδους παρεξηγήσεις; Πέρυσι ακούστηκε καθαρά πως ήταν βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα, αφού θα υπήρχε λύση στο πρόβλημα του χρέους. Και ακόμα ακούστηκε δυνατά όταν ευχήθηκε στον Νίκο Παππά να καθαρίσει εντός του 2016 το τηλεοπτικό πεδίο. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Παππάς τού είπε (για το τηλεοπτικό τοπίο) «πάντοτε υπό την καθοδήγησή σας».

Η κακοκαιρία αναβάλλει επίσκεψη
Στο πόδι βρίσκεται η Κως για την υποδοχή του Κυρ. Μητσοτάκη στο νησί την Πέμπτη. Ηταν το νησί που απέφυγε να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός (όταν πήγε στη Νίσυρο) γιατί οι συνεργάτες του θεώρησαν ότι αποτελεί… «εχθρικό έδαφος για την κυβέρνηση». Αλλά λόγω κακοκαιρίας ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κω και έτσι οι ετοιμασίες των κατοίκων για να τον υποδεχθούν αναγκαστικά αναβάλλονται.

Την Κω έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί και ο Π. Κουρουμπλής, και μάλιστα την Πέμπτη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Για τους υπουργούς της κυβέρνησης η κακοκαιρία δεν είναι πρόβλημα -παίρνουν ένα σινούκ ή ένα πούμα και πάνε όπου θέλουν. Πάντως θα είχε τη σημασία του αν δεν μεσολαβούσε η κακοκαιρία με τα 9 μποφόρ να βρίσκονταν την ίδια νύχτα στην Κω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο υπουργός ναυτιλίας. Θα είχαν πολλά να πουν.

Μίκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να κυβερνά

Λίγο πριν φύγει η χρονιά ο Μίκης Θεοδωράκης επανέρχεται με δήλωσή του στην κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την κατηγορεί ότι «όχι μόνο δεν ξέρει να κυβερνά αλλά με τις παράλογες ενέργειές της μας έχει οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού». Για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση «με τις αποφάσεις της δεσμεύει το μέλλον του Λαού μας για πολλές δεκαετίες» καταστρέφοντας, όπως τονίζει, όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρας. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης αναφέρει ακόμα, ότι ήταν «σύμπασα η αριστερά» που δεν ήθελε τη δημιουργία παλλαϊκού μετώπου το 2011 «ενώ υπήρχαν αντικειμενικά οι συνθήκες» ενώ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Φεβρουάριο του 2012 δεν τον στήριξαν αλλά «τη στιγμή που δεχόμουν τα δακρυγόνα και τα χημικά των ΜΑΤ αυτοί επέλεξαν να μείνουν στη σιγουριά της «αμαρτωλής» βουλής».

***
Η απόδραση Καραμανλή

Οχι θα κάτσει να σκάσει με τα προβλήματα. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πιστός στις συνήθειες του απέδρασε τα Χριστούγεννα στη Σερβία. Πήρε μαζί τους… «κύκλους» του (δηλαδή τους φίλους του, έναν βουλευτή, ένα πρώην υπουργό) και πήγε σε χιονοδρομικό κέντρο. Και δεν έμενε εδώ; Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν λίαν συντόμως χιόνια παντού στην Ελλάδα.

HeliosPlus