Πώς, αλήθεια, μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η συνήθεια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) να προτρέχει στις δικαστικές αποφάσεις; Δεν το έκανε μόνο μία φορά, το έκανε πολλές. Πρώτος απ’ όλους, ενώ ακόμα βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δικαστικές έρευνες για το μαύρο χρήμα και τα δάνεια, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι έρχονται διώξεις. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη ΔΕΘ προανήγγειλε ότι δεν θα είναι αρνητική η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον διαγωνισμό που αφορούσε τις τηλεοπτικές άδειες. Και «τρίτωσε» η δικαστική του πρόγνωση, πάλι από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την Παιδεία, όπου αναφέρθηκε στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Σχεδόν έβγαλε απόφαση προαναγγέλλοντας ότι «θα γελάσει ο κάθε πικραμένος». Τι συμβαίνει; Η δικαστική εξουσία δεν είναι κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητη; Η Εξεταστική Επιτροπή δεν συνεχίζει ακόμα τις ακροάσεις μαρτύρων; Πώς λοιπόν βγάζει συμπέρασμα για το πόρισμά της; Τι περισσότερο γνωρίζει από τους δικαστές ή από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας;
nnn
Αυτή η συνήθεια του Πρωθυπουργού μεταφέρθηκε και στην Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία εκείνη την ώρα εξέταζε μάρτυρα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας. Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο Α. Λοβέρδος ανέφερε τα εξής: «Με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι σύντομα έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής και θα δούμε ποιος θα γελάσει αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία το έχει ήδη έτοιμο». Και απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα Σ. Φαμέλο του είπε: «Παρακαλώ μη μας κοροϊδεύετε. Αν έχετε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό γι’ αυτά έχετε ευθύνη». Και ξέρετε πώς αντέδρασε ο συριζαίος προεδρεύων; Καταλόγισε σκοπιμότητα στις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Λοβέρδου που δεν βοηθούν στην εξέταση μαρτύρων. Και βεβαίωσε ότι το πόρισμα δεν είναι έτοιμο και ότι αυτός δεν έχει σύνδεση με κέντρα εξουσίας.


Ο Μαντζουράνης στη Βουλή

Και με την ευκαιρία να σημειώσω ότι κάπου πήρε το μάτι μου τον δικηγόρο του Δημοσίου στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, γνωστότατο από την υπόθεση Κοσκωτά Γιάννη Μαντζουράνη να εισέρχεται στη Βουλή την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση για την Παιδεία. Φορούσε μαύρα γυαλιά ηλίου και μπήκε κατευθείαν στις καλά προστατευόμενες από τη φρουρά του Κοινοβουλίου υπουργικές αίθουσες, αυτές που οδηγούν στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού και στα γραφεία των Νίκου Παππά και Αλ. Φλαμπουράρη. Μου λένε μάλιστα ότι πρόλαβε να κάνει και… παρατήρηση σε δημοσιογράφο που τον συνάντησε στην είσοδο γιατί έγραψε ένα ρεπορτάζ εναντίον του. Η παρουσία του την Τετάρτη το πρωί στη Βουλή είχε τη σημασία της λόγω του ότι οι πάντες στην κυβέρνηση, λόγω της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών, ήταν παρόντες.


Η Ζωή και οι μέθοδοι της CIA

Το προηγούμενο βράδυ της τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ασκώντας σκληρή κριτική με βαρύτατες εκφράσεις απέναντι στον Πρωθυπουργό (χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «εντελώς ξεφτιλισμένο») πήγε σινεμά. Πήγε συγκεκριμένα στο Ideal, συνοδευόμενη από τον συνεργάτη της Διαμαντή Καραναστάση, για να δει την ταινία του Ολιβερ Στόουν για τα έργα και τις ημέρες ενός θρύλου, του Εντουαρντ Σνόουντεν. Ηθελε συγκεκριμένα να παρακολουθήσει πώς έδρασε ο αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής προγραμμάτων στην NSA και στη CIA) και κατάφερε να διοχετεύσει στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις. Ηταν τόσο απορροφημένη στην ταινία, μου λένε, που βγήκε στο διάλειμμα μόνο για λίγο για να πάρει ένα ποτό με πατατάκια. Λίγες ώρες αργότερα ασκούσε από τηλοψίας κριτική στον κ. Τσίπρα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ λέγοντας: «Εγώ ξέρω ότι οι άνθρωποι που έχουν τιμή και αξιοπρέπεια δεν λένε άλλα και πιστεύουν άλλα».
Κουίζ

Ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία θέση εκτός κυβέρνησης εξετάζει τούτες τις ημέρες και εν όψει του συνεδρίου του κόμματος αν μπορεί διατηρώντας τη θέση του να εισέλθει παράλληλα και στην κυβέρνηση; Οχι σε όποια όποια θέση αλλά ως υπουργός Εξωτερικών; Εκτοπίζοντας τον Νίκο Κοτζιά. Μου λένε ότι το εν λόγω πρόσωπο τις τελευταίες εβδομάδες είναι κλεισμένο στο γραφείο του, δεν δέχεται κανέναν και μελετά τις εισηγήσεις συνταγματολόγων αλλά και συντρόφων του (όχι κατ’ ανάγκην προεδρικών).


Με διευθύνσεις και ονόματα

Εδωσε (και πάλι) συνέντευξη ο Νίκος Παππάς. Μαντέψτε πού; Μα πού αλλού; Στον κομματικό ραδιοσταθμό των συριζαίων Στο Κόκκινο. Μίλησε για το προσφιλές του θέμα, για το οποίο μάλλον δεν τολμά να μιλήσει σε άλλον σταθμό: για τις τηλεοπτικές άδειες. Οσο σκληρές (λέμε τώρα) κι αν ήταν οι ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο κ. Παππάς τα έριξε για άλλη μία φορά στη… διαπλοκή. Προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι στην επερχόμενη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή «θα μιλήσουμε με διευθύνσεις και ονόματα». Οπως το συνηθίζει, εξαπέλυσε για άλλη μία φορά επίθεση στα ΜΜΕ λέγοντας ότι τα δελτία ειδήσεων έχουν αποκαλυφθεί, καθώς δεν έχουν προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών αλλά την υπεράσπιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Οχι, δεν έκανε κουβέντα ούτε για τον κ. Κολογρίτσα και τα βοσκοτόπια του ούτε για το Ινστιτούτο Φλωρεντίας ούτε βεβαίως για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής…

HeliosPlus