Οι διαδοχικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές συνθήκες της νέας περιόδου.

Ο κ.Τσίπρας χρειάστηκε να τοποθετηθεί επί των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, να απολογηθεί εκνευρισμένος για συγκεκριμένες προβληματικές επιλογές όπως του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και να αμυνθεί για πλευρές της οικονομικής πολιτικής που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Και μαζί βεβαίως ήταν αναγκασμένος να περιγράψει τη θρυλούμενη εδώ και καιρό στροφή στο ρεαλισμό, χωρίς ωστόσο να πείθει γι’ αυτήν.
Όσοι παρακολούθησαν με προσοχή τον πρωθυπουργό διέκριναν την προσπάθειά του να φορέσει σοσιαλδημοκρατική στολή, να μετακινηθεί προς το Κέντρο και να απευθυνθεί στο πολιτικά άστεγο κοινό της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που εκτέθηκε σε περιβάλλον δύσπιστο και μη ελεγχόμενο, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ατμόσφαιρα αμφισβήτησης των τελευταίων μηνών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται όντως κομβική για τον πρωθυπουργό.
Από τη συμπρωτεύουσα έκανε το 2014 το άλμα ανόδου στην εξουσία, από εκεί φέτος και η βουτιά στη θάλασσα της μεγάλης αμφισβήτησης.
Πολύ περισσότερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ίδιο βήμα κατάφερε, μια βδομάδα μετά, να παρουσιάσει επαρκή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στον αντίποδα ακριβώς εκείνης του Αλέξη Τσίπρα.
Χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε την άλλη πρόταση, την άλλη επιλογή, δίνοντας υπόσταση ξανά στην κλονισμένη τα τελευταία χρόνια Κεντροδεξιά.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή κέρδισε το νεοδημοκρατικό κοινό, θέτοντας τέλος στις όποιες εσωκομματικές αμφισβητήσεις συνόδευσαν την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα μπορεί να πει κανείς ότι με την πρότασή του εκπροσώπησε επαρκώς τις ευρύτερες φιλοευρωπαικές δυνάμεις της χώρας, περιορίζοντας τις όποιες δυνατότητες των μικρότερων κομμάτων του κέντρου, όπως το ΠαΣοΚ της κυρίας Γεννήματα και το Ποτάμι του κ.Θεοδωράκη.
Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη έλαβε το χρίσμα. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητος διεκδικητής της πρωθυπουργίας και ο μόνος ισχυρός αντίπαλος του κ.Τσίπρα.
Ουσιαστικά σε δυο Κυριακές ξαναστήθηκε το σκηνικό του χαμένου μέχρι πρότινος ελληνικού διπολισμού.
Από εδώ και πέρα μέχρι τις εκλογές το δίπολο Τσίπρα – Μητσοτάκη θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο κ.Τσίπρας δεν είναι πια μόνος του, όπως αυτάρεσκα διαπίστωνε πρόσφατα η κυβερνητική εκπρόσωπος.