Πολλοί ισχυρίζονται πως σήμερα άνθρωποι, ή πιο σωστά ανθρωπιστές, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, δεν υπάρχουν. Μόνο, απλοί παρατηρητές που περιδιαβαίνουν ανάμεσα στο πλήθος και ζουν αδιάφορα και εγωιστικά. Πόλεμοι, εγκληματικές ενέργειες, προσφυγιά, κρίσεις σε όλα τα επίπεδα, τίποτα από αυτά δεν είναι ικανά να ταρακουνήσουν τον ανθρωπάκο. Ξυπνάμε, πηγαίνουμε στην δουλειά μας, γυρνάμε… επιβιώνουμε εν ολίγοις, δεν ζούμε. Αναλωνόμαστε καθημερινώς σε ευτελή γεγονότα, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπο μας, τον φίλο μας, τον αδελφό μας.

Ο εαυτός μας και μόνο αυτός να είναι καλά. Επιβεβαίωση και ικανοποίηση του ανεκπλήρωτου εγωισμού μας, έτσι εξηγείται η αδιάφορη και άκαρδη στάση του ανθρωπάκου απέναντι στον διπλανό του.

Τι σημαίνει αλτρουισμός αλήθεια; Τι σημαίνει ομόνοια και αδελφοσύνη; Έννοιες, άγνωστες στο σύγχρονο λεξιλόγιο μας, έννοιες, που για να επαληθευθούν θα πρέπει να βιώσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις από τις ήδη υπάρχουσες. Θεσμικά δεσμευμένες έννοιες που δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από το ίδιο το εγώ. Κι όμως, αρκεί μια απλή, αλλά βαθυστόχαστη σκέψη, για να αλλάξει μονοπάτι αυτή η κακή συνήθεια ή αλλιώς, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης η « έξις», αυτή η επίκτητη κλίση, την οποία δεν έχουμε εκ γενετής, αλλά την αποκτάμε με τα βιώματα και με το περιβάλλον στο οποίο δρούμε και αλληλεπιδρούμε.

Γιατί είναι μαγκιά, είναι ύψιστο κατόρθωμα του ανθρώπου να σκέφτεται τον διπλανό του, να τον αφουγκράζεται, να τον βελτιώνει και να βελτιώνεται από εκείνον. Είναι δείγμα ανωτερότητας, για να δικαιολογήσουμε και το είδος μας ως «homosapiens –sapiens», να δίνουμε απλόχερα την βοήθεια μας, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα,χωρίς να επιζητούμε κάτι παραπάνω από αυτό που δίνουμε.

Η χαρά της προσφοράς δεν διδάσκεται στα βιβλία ή στα σχολικά εγχειρίδια, μόνο μέσα από τα ηθικά διδάγματα της ίδιας της ζωής, μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την εφαρμόσουμε έμπρακτα στην καθημερινή μας ζωή. Δώσε, δώσε, δώσε και να ξέρεις πως η ίδια η ζωή θα στο ξεπληρώσει στο τριπλάσιο.

Όχι, βέβαια, με υλικά αγαθά, αλλά με ουσιαστική και ποιοτική ευτυχία.

Η κυρία Ερη Καραμήτρου είναι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής