Επιδαύρια 2016: Η παράσταση αρχίζει…
nnn
Με τον «Πλούτο» να ανοίγει το φεστιβάλ στην Αργολίδα, την προσεχή Παρασκευή (και Σάββατο) και στη συνέχεια να παίρνουν σκυτάλη η «Ορέστεια» και η «Αντιγόνη», τα εφετινά Επιδαύρια φαίνεται πως ξεκινούν με καλούς οιωνούς –καλή προπώληση, αυξημένες οι κρατήσεις στην περιοχή.
nnn
Η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή του θεάτρου μόλις ξεκινά και θα κρατήσει ως τις 20 Αυγούστου.
nnn
Eχουν πια περάσει πάνω από εξήντα χρόνια από την 11η Ιουλίου του 1954, όταν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη εγκαινιάστηκε ο θεσμός της Επιδαύρου με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη στον ομώνυμο ρόλο. Κλώνης και Φωκάς στη σκηνογραφία και στα κοστούμια, αντιστοίχως, Δημήτρης Μητρόπουλος στη μουσική…
nnn
Και να σκεφθεί κανείς ότι τότε στην Επίδαυρο δεν υπήρχε ούτε ηλεκτρικό ούτε νερό και η πρώτη παράσταση έγινε με γεννήτρια…
nnn
Στη γέννηση του Φεστιβάλ πρωτοστάτησε ο Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος και είχε μιλήσει στο «Βήμα» με αφορμή τα πενήντα χρόνια του θεσμού (2004) και μεταξύ πολλών άλλων είχε θυμηθεί ένα ευτράπελο περιστατικό.
nnn
«Θυμάμαι τις παραμονές της πρεμιέρας του «Ιππολύτου», μου τηλεφώνησε ο νομάρχης για να μοιραστεί μαζί μου ένα πρόβλημά του: τους 10.000 γαϊδάρους που υπήρχαν στην περιοχή και την αγωνία του μήπως αρχίσουν να… γκαρίζουν την ώρα της παράστασης. Μου ζήτησε να του βρω λύση. Ηταν δυνατόν να κλείσουμε τα στόματα 10.000 όνων; Οπότε, του είπα να παρακαλάει να μη συμβεί αυτό».
nnn
Σεφέρης στους Φιλίππους.
nnn
«Αισθάνομαι πως μαζί σου άνοιξε ένας άγνωστος δρόμος μπροστά μου».
nnn
Η «Αλληλογραφία» ανάμεσα στον Γιώργο Σεφέρη και στη Μαρώ Σεφέρη (μαζί σε φωτογραφία του ’36) θα αποτελέσει τη βάση για την παράσταση που ετοιμάζει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στο Φεστιβάλ Φιλίππων που εφέτος είναι αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή.
nnn
Ο ηθοποιός αυτή την εποχή οργανώνει το υλικό και στήνει την παράσταση. Ο ίδιος θα «ερμηνεύσει» τον ποιητή, ενώ θα έχει δίπλα του την Ελευθερία Μπενοβία, στον ρόλο της Μαρώς. Μαζί θα ξεδιπλώσουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης, έτσι όπως αποτυπώθηκε στο χαρτί.
nnn
Τελικά αυτά τα θεματικά φεστιβάλ –των Φιλίππων τελεί πάντα υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Γκόνη, όπως και εκείνα που φιλοξενούνται σε τόπους καλοκαιρινούς –της Ανδρου, της Σαντορίνης και όχι μόνον, παίζουν έναν σημαντικό πολιτιστικό ρόλο, κυρίως με αρωγό τον ιδιώτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ