Τρακτέρ δικό της δεν έχει η 25χρονη Μαρία-Πετρούλα Σκλιά (φωτογραφία) από την Κόρινθο, που εργάζεται σε οικογενειακή πτηνοτροφική επιχείρηση. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ξανθιά αγρότισσα να βρεθεί στα μπλόκα των αγροτών στη Σωληνουργία. Πήρε το John Deere του φίλου της και απέκλεισε και αυτή μαζί με άλλους αγρότες τους δρόμους. Θα παραμείνει εκεί, πάνω στο τρακτέρ έως ότου υπάρξουν μέτρα για τους νέους αγρότες, όπως λέει. Είναι απόφοιτος πολιτικών επιστημών, έχει γνώση οικονομικών και, το σημαντικότερο, είναι η μόνη από τρία άλλα αδέλφια της που μετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Θέλει μάλιστα να συναντήσει τον Πρωθυπουργό. Τι θα του πει; «Δώστε κίνητρα για τους νέους αγρότες για να γυρίσουμε πίσω στα χωράφια μας και στα πτηνοτροφεία μας. Ετσι όπως τα κάνετε, δεν βγαίνει, μας καταστρέφετε» μου είπε ότι θα του πει με φανερό αγωνιστικό χαρακτήρα. Και συμπλήρωσε: «Αν συναντήσω κάποια στιγμή τον κ. Τσίπρα θα ήθελα να μου έλεγε αυτός τι είδους κίνητρα δίνει σήμερα η κυβέρνηση στους νέους αγρότες». Εως ότου όμως συναντήσει τον Πρωθυπουργό η γαλάζια (ήταν υποψήφια αντιπεριφερειάρχης του Π. Τατούλη) αγρότισσα θα παραμείνει στα μπλόκα, στο δανεικό τρακτέρ του φίλου της.
Γραβάτα ή θηλιά στον λαιμό;

Ηταν και στη Θεσσαλονίκη πολλοί, αποφασιστικοί, ενωμένοι σαν μια γροθιά και δυναμικοί. Οι δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και άλλα μέλη επιστημονικών συλλόγων από τη Θεσσαλονίκη και από γειτονικούς νομούς διαδήλωσαν εναντίον του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό. Οπως έγινε και στην Αθήνα, έτσι έγινε και στη συμπρωτεύουσα. Εβγαλαν τις γραβάτες και τις κρέμασαν συμβολικά στα κάγκελα της εξωτερικής εισόδου του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Μόνο που αυτή τη φορά δικαιολόγησαν την πράξη τους: «Τέτοια είναι η θηλιά που θέλει να μας περάσει στο λαιμό η κυβέρνηση» έλεγαν δείχνοντας τη θηλιά της γραβάτας. Ορισμένοι άναψαν πυρσούς, επέδωσαν ψήφισμα (και ενώ απουσίαζε η αρμόδια υπουργός), έκλεισαν για λίγο συμβολικά τους δρόμους. Ολοι όμως φώναξαν συνθήματα κατά του Γ. Κατρούγκαλου, όπως: «Κατρούγκαλε, ντροπή σου, παραιτήσου» ή «θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, δεν θα μας πεθάνει ο Κατρούγκαλος», ή ακόμα «εσείς με τα φουλάρια, εμείς με τις γραβάτες».


Αλλοι στους δρόμους και άλλοι με τον Μικρούτσικο

Ηταν η δεύτερη μαζική έξοδος μελών της κυβέρνησης σε θέατρο. Η πρώτη όπως θυμάστε ήταν με το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» του Λάκη Λαζόπουλου. Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ (την ώρα που πύκνωναν οι αγρότες τα μπλόκα στους δρόμους και οι δικηγόροι ετοιμάζονταν για νέες κινητοποιήσεις) στο θέατρο Badminton για να παρακολουθήσουν τον «Σταυρό του Νότου» με τον Θάνο Μικρούτσικο σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Από πού να αρχίσω; Από την Ολγα Γεροβασίλη, τον Ν. Βούτση και τους κ.κ. Μπαλτά, Κουράκη; Ή από τους νεοδημοκράτες; Και εάν σε όλους αυτούς προστεθούν και οι Δ. Κουτσούμπας, Κατερίνα Μάρκου (με τον σύντροφό της Αθ. Οικονόμου), Γ. Βλάχος, Β. Πολύδωρας, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε τουλάχιστον σε θέατρο πολιτική συναίνεση.


Κουλτούρα και κρεατοκατάσταση

Η ίδια πολιτική συναίνεση σημειώθηκε (κατά σύμπτωση την ίδια ώρα με την παράσταση στο Badminton) και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην παράσταση της Νόρας Κατσέλη «Ο τελευταίος επισκέπτης» του Τενεσί Γουίλιαμς. Την παρακολούθησαν πέραν της Λούκας Κατσέλη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας (ο οποίος κατενθουσιάστηκε, όπως έλεγε, με τη ζωντάνια που έδειχνε η Νόρα, την οποία χειροκροτούσε ακόμα και μόνος του θερμώς), οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Νάντια Βαλαβάνη, Σπ. Κουβέλης, Π. Χαϊκάλης, Στ. Μπένος και άλλοι. Να σημειώσω ότι μετά την παράσταση υπήρξε σε κοντινή από το Ιδρυμα ταβέρνα και… κρεατοκάτασταση με κρασάκι και τζατζίκι. Την τίμησαν όλοι, πλην Δ. Μάρδα, ο οποίος δήλωσε ότι είναι κουρασμένος, πήρε ένα σουβλάκι και έφυγε.
Ιστορίες με αγαλματάκια

Βρήκε τον μπελά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης με τα αγαλματάκια όσων έχουν διατελέσει δήμαρχοι. Γιατί πιθανόν να μην το ξέρετε, αλλά στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου φυλάσσονται σε ειδική φωτιζόμενη σιφονιέρα τα αγαλματίδια των δημάρχων (δηλαδή μινιατούρες, ύψους μόλις 15 εκατοστών το ένα). Πραγματικά έργα τέχνης θα έλεγε κανείς, αν και όπως λένε, τα αγαλματάκια των δημάρχων ήταν ιδέα και εκτέλεση του Δ. Αβραμόπουλου. Μάλιστα, μαθαίνω ότι το τελευταίο αγαλματάκι που έγινε ήταν αυτό του κ. Αβραμόπουλου. Και δεν θέλω κακεντρέχειες ότι ο Αβραμόπουλος έκανε άγαλμα στο εαυτό του αφού, όπως είπαμε, «είθισται για όλους τους δημάρχους». Ελα όμως που η καλλιτέχνις που έκανε αυτά τα αγαλματάκια πέθανε και όσο κι αν προσπάθησαν να βρουν αντικαταστάτρια ή αντικαταστάτη δεν μπόρεσαν. Ασε που οι καλλιτέχνες ζητούσαν υπέρογκη αμοιβή και, το σημαντικότερο, ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά ούτε ο Νικήτας Κακλαμάνης ήθελαν αγαλματάκι. Και τι έκανε νομίζετε ο δήμαρχος; Αντί αγάλματος έκανε τα πορτρέτα των δύο πρώην δημάρχων και τα κρέμασε στη μεγαλοπρεπή αίθουσα τελετών (εκεί που γίνονται οι γάμοι). Προέκυψε όμως άλλο ζήτημα: Δεν μπορεί άλλοι να έχουν αγάλματα και άλλοι να έχουν πορτρέτα. Ετσι ζωγραφίστηκε άλλο ένα πορτρέτο. Ποιανού νομίζετε; Του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος διαθέτει τώρα στον Δήμο Αθηναίων και άγαλμα και πορτρέτο.

HeliosPlus