Τις άγιες αυτές ημέρες επέλεξα να περάσω με την οικογένεια μου στο Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα τις Ελλάδος. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα ιδιαίτερα ευχάριστη ( ίσως επειδή οι έλληνες προσπαθούν μα εξοικονομίσουν τα έξοδα βενζίνης) αλλά, κάθε λίγο και λιγάκι…διόδια!

Τέλος πάντων. Φανταστικός καιρός και υπέροχη πόλη με ευγενέστατους κατοίκους. Περπάτησα έξω από τα σοκάκια του Αγίου Σπυρίδωνος, εκεί όπου οι άμυαλοι αδελφοί Μαυρομιχάλη αποφάσισαν, το 1831, να «βγάλουμε τα μάτια μας» στερώντας, μεσω της στυγερής δόλοφονίας, την Ελλάδα από τις υπηρεσίες του αγνού και συνετού Ιωάννη Καποδίστρια.
Επιπλέον, ανέβηκα τα 999 (κατά τους κατοίκους του Ναυπλίου)σκαλιά στο Παλαμήδι, φτάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και στην «φυλακή του Κολοκοτρώνη» καθώς οι πρόγονοι μας αποφάσισαν να «βγάλουμε και πάλι τα μάτια μας» κατηγορώντας, το 1834, τον Θ. Κολοκοτρώνη για «εσχάτη προδοσία».

Και καθώς «φιλοσοφούσα» τα ιστορικά περιστατικά Καποδίστρια-Κολοκοτρώνη, έπεσε, την ίδια στιγμή, το μάτι μου στους Financial Times όπου ο νυν έλληναςπρωθυπουργός Α. Τσίπρας αποφάσισε για ανεξήγητο λόγο (κατά τη γνώμη μου) να δώσει συνέντευξη με την οποία ζητά την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό προγράμμα. Με άλλα λόγια, αποφάσισε να «βγάλουμε και πάλι τα μάτια μας» καθώς το ΔΝΤ αλλεπάλληλα έχει σταθεί αρρωγός στις ελληνικές θέσεις περί μείωσης του χρέους ( είτε με μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, είτε με απευθείας «κούρεμα») σε βιώσιμα επίπεδα.

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές/υγιές το 2016 στους αναγνώστες του «Βήματος»!