από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ο πολιτισμός μας μια δύναμη ξεχωριστή

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η πολύπλευρη κρίση έχει κυριολεκτικά διαμελίσει το κοινωνικό στρώμα της χώρας μας. Οι κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές μεταβάλλονται σαν σε κινηματογραφική εικόνα. Η αστάθεια, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η απογοήτευση έχουν προκαλέσει τεράστιο ψυχικό κόστος στην πλειονότητα του λαού μας.

Οι αντοχές ενός λαού στις δύσκολες ιστορικές στιγμές αναμετρώνται με τις αξίες και τις αρχές που παιδεύτηκε ο ψυχικός του κόσμος. Η λογική και τα πάθη αναμετρώνται με τις ανάγκες της επιβίωσης, αλλά και της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Οι συλλογικές αξίες έχουν υποστεί τεράστια ζημία και ο ατομισμός κυριαρχεί παντού σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Τα πρόσωπα, «τι είπες, τι είπα» είτε με παρακμιακό πολιτικό λόγο, είτε με υποσχέσεις και λαϊκισμούς, που δυστυχώς συνεχώς διαψεύδονται, παίζουν με το θυμικό του κόσμου.

Η θεσμική κρίση στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο (συνδικάτα, επαγγελματικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, κόμματα κ.α.) είναι βαθεία και επηρεάζει βαθύτατα τη λειτουργία της δημοκρατίας και της Πολιτείας μας.

Το 2015 σίγουρα θα σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας μας. Καταγράφηκε ως μία μεταβατική περίοδος σε αχαρτογράφητο τοπίο. Τα βάρη του παρελθόντος συνεχίζουν να είναι αβάσταχτα. Η κηδεμονία στη διακυβέρνηση της χώρας από τους δανειστές, μειώνει όχι μόνο την ισχύ της (εθνική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική) αλλά και τον ψυχισμό της. Ως πότε ο Έλληνας θα κουβαλάει το φορτίο του ραγιά; Του αδύναμου, που χωρίς προστάτες δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του; Πότε θα σηκώσει το ανάστημά του, να είναι παρόν στις μεγάλες ανακατατάξεις που γίνονται στη γειτονιά μας, στην ξηρά, στις θάλασσες και τις ακτές των νησιών του Αιγαίου; Τα θυμίζουμε στο τέλος του χρόνου όχι για να κλαίμε, αλλά για να ξυπνήσουμε τη συνείδηση της Ελλάδας μας. Να συνδεθεί με την πολύχρονη ιστορία της.

Σ’ αυτόν τον τόπο, η λευτεριά και η αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες και θυσίες. Σήμερα έχουμε ανάγκη να βρούμε μια αφετηρία. Να μετρηθούμε με τις αρχές και τις αξίες, που γεννήθηκαν στη χώρα μας και άνθισαν στην Ευρώπη. Να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μια ξεχωριστή δύναμη, αυτή του πολιτισμού μας, που μπορεί να φωτίσει του νου και την καρδιά. Όχι για να διατηρήσουμε απλά τις συλλογικές αξίες του πολιτισμού μας για ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη κ.α. Αλλά με τη δράση και τα έργα μας να ξανακτίσουμε την κοινωνική συνοχή, πάνω σε μια σύγχρονη βάση, που να είναι ικανή να κλείσει τις μεγάλες πληγές (ανεργία, φτώχεια) και τις ρωγμές, τις κραυγαλέες ανισότητες και αδικίες. Έτσι θα ξαναβρούμε το ηθικό μας ως έθνος και λαός.

Πρέπει να βρούμε την ψυχική δύναμη να πούμε ότι μπορούμε και χωρίς προστάτες να κτίσουμε τη νέα Ελλάδα που θα γιορτάσει τα 200 χρόνια ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους το 2021. Να ξαναφέρουμε τις συλλογικές αξίες στο προσκήνιο και να ζωντανέψουμε τους θεσμούς στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Και η Δημοκρατία μας να είναι ικανή να διασφαλίζει στους πολίτες δουλειά, ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να ζωντανέψουμε το 2016 και ας μην περιμένουμε το μάννα εξ ουρανού.

Στο περιοδικό «Κοινωνική Επιθεώρηση», με ειδικό αφιέρωμα για τον πολιτισμό, μιλάνε άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, αξίζει κανείς να τους διαβάσει και να επικοινωνήσει τις ιδέες τους. Ο καθένας μας μπορεί να αναρωτηθεί όχι μόνο τι κάνουν οι άλλοι γι’ αυτόν, αλλά τι κάνει και αυτός για τους άλλους.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Φίλε ...Συντρόφε .. | 27/12/2015 00:12
  Θα το κάνω κορνίζα ..το αθροσου ..η πατρίδας μας ειναι παγκόσμια δύναμη σεβασμού και εκτίμησης απο όλο τον κοσμο ..χρειαζεται ... η αφετηρία ..HERE AND NOW ..( Lyndon Johnson )..
  Christos
  απάντηση00
   
   
  Ω5 | 26/12/2015 01:47
  Πρέπει να σταματήσει η θεωρία της συλογικότητας. Όχι γιατί είναι κακό. Το αντίθετο. Στην Ελλάδα όμως την κάνανε κακό. Ας αφήσουμε την Ελλάδα στην ησυχία της γιατί μόνο κακό της κάνουμε και ας κοιτάξει ο καθένας πρώτα το σπίτι του και την οικογένειά του. Ο θεσμός της οικογένειας έχει αποδειχτεί πολύ πιο υγιής και αυθεντική κοινωνική οργάνωση διαχρονικά. Μετά την δουλειά του, την επιχείρηση του, τους υπαλλήλους ή τους συναδέλφους του. Η αργία μήτηρ πάσης κακίας. Ο παρασιτισμός δημιουργεί στρεβλές νοοτροπίες εξού και η πηγή του αισθήματος της αδυναμίας και κατά συνέπεια του ραγιαδισμού. Όταν θα σε καλέσει η πατρίδα στα μεγάλα πρέπει να είσαι εκεί και όχι πριν μάγκας και τότε λιγόψυχος.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
   
   
  Απορία ..πως περασε στο βημα .αυτο το αθρο .. | 24/12/2015 14:49
  Γεμάτο δύναμη και ενθουσιασμό ..ειναι ανάγκη ο προσανατολισμός ..και να κανης όνειρα για το μέλλον ..ΕΥΧΩΜΑΙ να μην βρήτε τον μπελάς σας ..
  Christos
  απάντηση00
   
   
  Σὰν πρόκες πρέπει νὰ καρφώνονται οἱ λέξεις Νὰ μὴν τὶς παίρνει ὁ ἄνεμος. Μ. Αναγνωστακης | 24/12/2015 09:42
  Μας τα'πανε, μας τα'πανε.
  φανουρης
  απάντηση10
   
   
  Αφηρημένος λαικισμός | 24/12/2015 08:13
  Κατά τη γνώμη μου ωραιοποιείτε μια κατάσταση και περιγράφετε μια χώρα που δεν υπήρχε. Την άποψη πως ο μόνος θεσμός είναι ο λαός τη διατύπωσε ο Αντρέας δεχόμενος ότι θεσμοί δεν υπάρχουν. Όσο για τις συλλογικές αξίες στηρίζονταν σε αμοιβαία συμφέροντα. Στην ανυπαρξία αυτών στήσατε το πελατειακό κράτος. Είναι αλήθεια πως πρέπει να ξαναστηθεί κράτος αλλά με άλλα υλικά. Όλες οι έννοιες που χρησιμοποιείται στο άρθρο σας είναι αφηρημένες και διαβάζονται από τον καθένα κατά το δοκούν. Χρειαζόμαστε πια συγκεκριμένα και μετρήσιμα πράγματα
  ΧΒ
  απάντηση60