Την αγαπημένη των συριζαίων αραβική παροιμία «τα σκυλιά ουρλιάζουν, το καραβάνι προχωρεί» χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την ίδια παροιμία είχε χρησιμοποιήσει προσφάτως σε κάποια ομιλία του και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ενώ και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επικαλέστηκαν πολλές φορές. Δεν γνωρίζω αν αυτή η αραβική παροιμία (που συναντάται σε πολλές γλώσσες) υπάρχει σε κάποιο κομματικό εγχειρίδιο και χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά από κυβερνητικά στελέχη, αλλά αυτό που σημαίνει (σε ελεύθερη απόδοση) είναι ότι ένα μεγάλο εγχείρημα συνεχίζεται παρά τις φωνές διαμαρτυρίας των… φθονερών –και ότι, κατά συνέπεια, όποιος έχει καταπιαστεί με κάτι μεγάλο δεν πρέπει να δίνει σημασία σε μικροπρεπείς κριτικές. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στους καμηλιέρηδες που δεν ανησυχούν με τα σκυλιά που ουρλιάζουν στο πέρασμά τους. Το θέμα είναι για ποιους το λέει αυτό ο κ. Τσίπρας.
nnn
Η αραβική αυτή παροιμία την οποία ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την απόρριψη κάθε συζήτησης για συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική ή για στήριξη του κυβερνητικού σχήματος απ’ όλους όσους περίμενε να το στηρίξουν. Ολους δηλαδή αυτούς που τώρα συλλήβδην τους αποκαλεί «τα σκυλιά που ουρλιάζουν». Μέχρι πρότινος ούτε σκυλιά υπήρχαν ούτε ουρλιαχτά, αφού τους κάλεσε σε σύνοδο πολιτικών αρχηγών και φλέρταρε με τους Β. Λεβέντη και τους βουλευτές του. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας ως πρώτο στόχο που έθεσε στην ΚΟ είναι η σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Τι ακριβώς συνέβη;
nnn
Ο Β. Λεβέντης έλεγε σε συνεργάτες του ότι αν τον καλέσει για συνάντηση ο Πρωθυπουργός «σκέφτομαι να μην πάω καθόλου» και ότι το μόνο που του έχει ζητήσει ως τώρα ο κ. Τσίπρας είναι ένα… τσιγάρο («Βασίλη, δώσε μου ένα από τα «West» που καπνίζεις»), κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εν πάση περιπτώσει ο κ. Λεβέντης δεν θεωρεί σοβαρή την προσπάθεια του Αλ. Φλαμπουράρη για προσέγγιση, δεν θέλει με κανέναν τρόπο να εισέλθει στο κυβερνητικό σχήμα –όπως λέει, «γιατί να πάω; Σε έναν μήνα, αν πάω, θα έχω διαλύσει το κόμμα μου». Πιστεύει πως η κυβέρνηση θα πέσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι συριζαίοι υπολογίζουν. Ο Στ. Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά τού έκλεισαν την πόρτα. Ισως αυτός ήταν ο λόγος που λίγο προτού αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση συνεργασιών με άλλα κόμματα είπε: «Αυτό είναι… μούφα, καμία επαφή δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει». Πιθανόν θα πείτε: Καλά είναι όλα αυτά, αλλά τώρα ο κ. Τσίπρας θέτει ως πρώτο στόχο την κυβερνητική σταθερότητα. Πώς μπορεί άραγε να το επιτύχει; Θα αφήσει τα «σκυλιά να ουρλιάζουν», δηλαδή τα κόμματα να κάνουν κριτική, και θα στραφεί προς μεμονωμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι που θέλουν να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις. Ηδη, όπως μαθαίνω, το κυβερνητικό στρατόπεδο άρχισε να στρέφεται προς την Κατερίνα Μάρκου (του Ποταμιού), χωρίς προς το παρόν να υπάρχει η όποια ανταπόκριση. Πάντως στη Βουλή δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπενθύμιζαν στους συριζαίους μιαν άλλη αραβική παροιμία: «Οποιος μαθαίνει να κάνει παρέα με σκυλιά μαθαίνει και να ουρλιάζει».
Κι αν υπάρχει Θεός;

Ενας υπουργός (Ν. Φίλης), ένας αναπληρωτής υπουργός (Μάρκος Μπόλαρης) και ένας υφυπουργός (Ι. Αμανατίδης) ήταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη μεγάλη θρονική εορτή της Ορθοδοξίας, του Αποστόλου Ανδρέα. Να σημειώσω ότι οι δύο τελευταίοι, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός, είναι θρησκευόμενοι πολιτικοί, έδωσαν θρησκευτικό όρκο και πάνε τακτικά στην εκκλησία. Ο τρίτος, ο υπουργός Παιδείας, προτίμησε πολιτικό όρκο, είχε δηλώσει ότι σκόπευε να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών και να το αντικαταστήσει με ένα μάθημα Θρησκειολογίας. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή το «Πιστεύω» στη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχείο ζήτησε και το είπε (ψάλλοντας μάλιστα και λέγοντάς το απ’ έξω) ο κ. Φίλης. Σου λέει προφανώς: Και αν υπάρχει Θεός; Και το είπε τόσο καλά και με θρησκευτική ευλάβεια που πήρε και εύσημα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και άφησε έκπληκτους τα άλλα θρησκευόμενα μέλη της κυβέρνησης.
Οι (ν)τροπολογίες για τα βοσκοτόπια

Δεν ξανάγινε. Το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες (βοσκοτόπια) που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση έχει 20 άρθρα και σε αυτό μέσα σε λίγη ώρα κατατέθηκαν 22 τροπολογίες. Ως και τροπολογία για το σύστημα εξετάσεων στα σχολεία περιείχε (γι’ αυτό βρισκόταν στη Βουλή ο κ. Φίλης και δεν πήγε στη συνεδρίαση της ΚΟ) ή αν θα πρέπει να πάρουν παράταση ή όχι οι άδειες που χορηγήθηκαν για τη λειτουργία των… υδατοδεξαμενών.
Οι νευρικοί Τούρκοι

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα 24ωρα από τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα περί «νευρικών πιλότων» και η Αγκυρα προέβη σε μια πολύ σοβαρή πρόκληση. Η Πολεμική Αεροπορία λέει ότι είναι από τις πιο σοβαρές των τελευταίων ετών. Μία τετράδα τουρκικών F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω από τους Φούρνους. Αλλα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους και εν συνεχεία πέρασαν και πάνω από το Αγαθονήσι.

Ενας ρεβανσιστής Γερμανός

Θυμάστε τον Χορστ Ράϊχενμπαχ, τον επικεφαλής της περίφημης Task Force στην χώρα μας; Τον Γερμανό που μας κουνούσε συχνά το δάκτυλο για μεταρρυθμίσεις και έφυγε κακήν κακώς από την χώρα, αφήνοντας μάλιστα πίσω του κάποιες εκκρεμότητες που αφορούσαν την κατασπατάληση πόρων από την Ομάδα Δράσης; Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο κ. Ράϊνεχνμπαχ δεν μας έχει ξεχάσει. Και πώς να μας ξεχάσει αφού εδώ δεν έφυγε με βελούδινο διαζύγιο. Στην πραγματικότητα τον διώξαμε. Πήγε λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και εκεί όταν και όποτε εμφανίζεται κάποιο ελληνικό θέμα, είτε το αντιμετωπίζει με παγερή αδιαφορία, είτε επιτίθεται κατά της χώρας μας.

Γαλάζιο χιούμορ

Το έριξαν στα ανέκδοτα στη ΝΔ. Τι άλλο να κάνουν για να καλύψουν το αλαλούμ που κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Να λοιπόν το πιο φρέσκο ανέκδοτο (το λένε οι ίδιοι και γελούν μάλιστα με τα χάλια τους). Τηλεφώνησε ο Μπιλ Γκέϊτς, ο αμερικανός επιχειρηματίας, ο φιλάνθρωπος, ο προγραμματιστής υπολογιστών, ο εφευρέτης, ο άνθρωπος με περιουσία 80 δισ. ευρώ τηλεφώνησε στον Ι. Πλακιωτάκη και του είπε «Ανθρωπέ μου, δεν μπορώ να σας βλέπω έτσι, σπαράζει η καρδιά μου για τη μεγάλη παράταξη της Ελλάδα και για το λόγο αυτό θα σου στείλω την αφρόκρεμα της Microsoft κατευθείαν από το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον για να αναλάβει με τον Παπαμιμίκο τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου. Αδελφέ μου δεν θέλω λεφτά, η συνεργασία με τον Παπαμιμίκο είναι ανεκτίμητη» («priceless», το είπε ακριβώς)!

HeliosPlus