Αποφάσεις
  • Για τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο ΓΛΚ προορίζεται ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Η απόφαση έχει κλειδώσει και αναμένεται να ανακοινωθεί μαζί με τους διορισμούς των νέων γενικών γραμματέων.
  • Ο σημερινός γενικός γραμματέας Νίκος Θεοχαράκης περιμένει να αναλάβει πρόεδρος του ΚΕΠΕ, θέση για την οποία όμως ακούγεται το όνομα του σημερινού έτερου γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και αντιπροέδρου του ΚΕΠΕ Νίκου Φράγκου.

Επιλογές
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επέλεξε ως «έδρα» το παλιό γραφείο του στο ΣΟΕ, στον έκτο όροφο του υπουργείου στην πλατεία Συντάγματος, αντί του γραφείου του προκατόχου του Δημήτρη Μάρδα στον τρίτο όροφο του ΓΛΚ.


Επισκέψεις

  • Στο Λονδίνο βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κορυφαίοι τραπεζίτες συμμετέχοντας σε συνέδριο της Merrill Lynch. Εκεί ήταν ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και ο γενικός διευθυντής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Οπως λένε, οι ξένοι είναι θετικοί να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά περιμένουν να δουν τους όρους.

Σωσίβιο
  • Ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή Μάρκο Μπόλαρη είχε η διοίκηση της ΕΒΖ για την υλοποίηση συμφωνίας με βραζιλιάνικο όμιλο, ο οποίος θα προμηθεύει με ακατέργαστη ζάχαρη την ελληνική εταιρεία και αυτή θα επεξεργάζεται το προϊόν έναντι αμοιβής.
  • Η συνάντηση έγινε υπό το βάρος των υπέρογκων ζημιών ύψους 72 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η ΕΒΖ στην τελευταία δωδεκάμηνη χρήση, παρά την ένεση ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ που είχε τον περασμένο Απρίλιο με λεφτά των φορολογουμένων, ύστερα από απαίτηση του τότε αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη.
  • Οπως πληροφορείται η στήλη, η σύμβαση με τους Βραζιλιάνους εμφανίζει προβλήματα, αλλά αν ξεπεραστούν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και να μειώσει τα κόστη της επιχείρησης.

Προσφυγή
  • Λαϊκιστές υπάρχουν παντού. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση. Απόδειξη η προσφυγή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Διεκδικεί πάνω από 4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 26% του ΑΕΠ της Κύπρου (!), για τη ζημιά που υπέστη από το PSΙ.
  • Είναι η μοναδική προσφυγή που έχει κατατεθεί εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος, και μάλιστα την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας που προέβλεπε ο νόμος για ενστάσεις, πιάνοντας στον ύπνο την ελληνική κυβέρνηση.
  • Ούτε η Τράπεζα Κύπρου, που επλήγη το ίδιο, δεν σκέφθηκε να καταθέσει ανάλογο αίτημα, αλλά εκείνη βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας και όχι υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ