ΣΕ ΕΥΡΥ χρονικό ανάπτυγμα από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’50 με την εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από την προαιώνια εστία τους, αλλά και αργότερα με τη συρρίκνωση του αιγυπτιώτη Ελληνισμού, ο Αθλητισμός υπήρξε ουσιώδες συστατικό της εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής δραστηριότητας του εκτός συνόρων Ελληνισμού. Φυσικά ο μεγάλος άξονας είναι ιστορικά κατοχυρωμένος με την Αθληση στη Σμύρνη και στον μικρασιατικό (Πόντο κ.λπ.) χώρο. Δεδομένης της σημασίας αυτής της παρουσίας, κάθε συνεισφορά όχι μόνο ως ιστορική αναδρομή και εκτίμηση αλλά κυρίως ως εθνική αυτογνωσία είναι ευπρόσδεκτη και ωφέλιμη.
nnn
ΣΥΝΕΠΩΣ μια «φρέσκια» προσέγγιση όπως είναι το κείμενο ενός νέου ιστορικού, του Ανδρέα Μπαλτά (συγγραφέα ενός αξιόλογου βιβλίου για τον ελληνικό Αθλητισμό στη Σμύρνη 1890-1922), που καταχωρήθηκε στην πολυθεματική και πολύτιμη ως τεκμηρίωση περιοδική έκδοση «Μικρασιατική Σπίθα» της Αδελφότητας των Μικρασιατών του νομού Σερρών «Ο Αγιος Πολύκαρπος» με τίτλο «Ο ελληνικός αθλητισμός στην Κωνσταντινούπολη 1877-1922», έχει την αξία της.
nnn
ΣΤΟ κείμενο που αφορά την αθλητική δραστηριότητα του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη καταγράφονται και σχολιάζονται επί μέρους θέματα όπως η εμφάνιση νεωτερικών αθλημάτων κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, το εξελισσόμενο θεσμικό πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, ο ρόλος του Πατριαρχείου, η συσχέτιση της ελληνορθόδοξης αστικής τάξης και η «Μεγάλη Ιδέα», οι μεγάλες αθλητικές μορφές –με ολυμπιακές μάλιστα διακρίσεις -, η προέχουσα θέση στον τομέα της διαπαιδαγώγησης ως μαθήματος της Γυμναστικής.
nnn
ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ θεώρηση η σύζευξη και συμπόρευση του ελληνικού στοιχείου με την Αθληση ως εθνικό και κοινωνικό σχήμα. Ειρήσθω εν παρόδω, στη βιβλιογραφία που αφορά τον Ελληνισμό της Πόλης έχουν εκπονηθεί και εκδοθεί σημαντικότατα βιβλία, στα οποία έρχεται να προστεθεί η εργασία του Α. Μπαλτά . Υπενθυμίζουμε, ενδεικτικά, το κλασικό πια στο είδος βιβλίο των Β. Σουβατζόγλου – Γ. Καλφόπουλου «Αθλητική δράσις των Ρωμιών της Πόλης 1896-1976», το υποδειγματικό ως απεικόνιση και σχολιασμό για τον δεσμό του αθλητικού σωματείου με την κοινωνία έργο του Μιχάλη Αναστασιάδη «Ο αθλητικός σύλλογος Πέρα Κωνσταντινούπολης». Επίσης, «Ο Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας –Γυμναστικά και αθλητικά σωματεία 1870-1922» της Χριστίνας Κουλούρη και όχι μόνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ