Κάτω από έναν πλάτανο σε ορεινό χωριό ενός όμορφου νησιού, τα τελευταία κατάλοιπα αθηναϊκής υστερίας με οδήγησαν στο να αναζητήσω το Wi-Fi του μαγαζιού. Δεν ήθελα να μπω στο Ιnternet για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, μάλλον από την ανάγκη που δημιουργεί η αμηχανία, από τον εθισμό στην υπερπληροφόρηση, χρειαζόταν μια μεθαδόνη άγχους στην επιβεβλημένη ηρεμία. Το Wi-Fi ήταν κλειδωμένο, αλλά το όνομά του ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: Grexit ονομαζόταν το δίκτυο και αντιρρήσεις δεν δεχόταν. Η λέξη που για άλλον συμβολίζει φόβο, για άλλον πόθο, για άλλον ειρωνεία, πλανάται παντού, ακόμη και ηλεκτρονικά, κάτω από αιωνόβιους πλατάνους ανυποψίαστων χωριών.
Λίγο παρακάτω, κατεβαίνοντας τους φιδωτούς δρόμους του νησιού, σε αυτές τις στρατηγικές στροφές που οι επαγγελματίες των συνθημάτων ξέρουν να γράφουν τα πιο καίρια συνθήματα, κάποιος είχε γράψει «Ναι=Υποταγή, Οχι=Αντίσταση». Κάποιος άλλος, ένας από αυτούς που θέλουν πάντα να έχουν την τελευταία λέξη, σαν να κάνει σχόλιο σε ένα τσιμεντένιο Facebook, είχε προσθέσει την ειρωνεία του με διαφορετικό σπρέι: «Γίνονται και τα δύο με αυτή την κυβέρνηση». «Like» δεν είχε πάρει σε αυτόν τον τοίχο.
Εφέτος δεν µπορείς να ξεφύγεις από την πολιτική αλήθεια, ούτε καν κάτω από πλατάνους όμορφων νησιών. Μπορείς να απομακρυνθείς από αυτή για λίγο, αλλά αυτό το καλοκαίρι, το ξέρεις, δεν θα καταφέρεις και πολλά.

Στις διακοπές μπορείς να αντιληφθείς πολλά με την κατάλληλη απόσταση. Να σκεφτείς τη χρονιά που πέρασε, να απορρίψεις τα λάθη σου, να αποσυνδεθείς (ώσπου να βρεις ελεύθερο Wi-Fi), να προγραμματίσεις την επόμενη, καλύτερη χρονιά, να παρατηρήσεις τον κόσμο που συνωστίζεται στα πλοία της γραμμής, κουρασμένους οικογενειάρχες, αναψοκοκκινισμένους εφήβους, ζευγάρια που αναρωτιούνται αν θα βγάλουν και αυτόν τον χρόνο μαζί, παιδάκια που κάνουν άτσαλα τα πρώτα τους βήματα επάνω στα μπλε καταστρώματα περιμένοντας να πέσουν.

Ολοι μαζί, ακόμη και φέτος, χωνεύονται στο ελληνικό καλοκαίρι ελπίζοντας να βγουν στην επιφάνεια του Σεπτεμβρίου ως οι καλύτεροι άνθρωποι που έχουν σκεφτεί πως θα είναι. Πιθανότατα δεν θα είναι, οι αποφάσεις του καλοκαιριού, οι δεσμεύσεις για τον βελτιωμένο εαυτό, σπάνια τηρούνται, όλοι το ξέρουμε. Λίγη ονειροπόληση, όμως, δεν έκανε κακό σε κανέναν.
Μόνο που το ερώτημα παραμένει: Σε τι χώρα θα γυρίσει ο πληθυσμός που έχει ακόμη την πολυτέλεια να απολαύσει τα «μπάνια του λαού» (άλλη μια παλιά βεβαιότητα των 80s που καταστρατηγήθηκε); Ο Ιούλιος άλλαξε τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού, το μετέτρεψε από ένα ακόμη πληκτικό θέρος στο «καλοκαίρι του 2015», την εποχή που οι μελλοντικές γενιές θα διδάσκονται σε κάποιες παραγράφους του βιβλίου της ελληνικής Ιστορίας.
Ο Σεπτέµβριος, ο μήνας που παραδοσιακά οι υποχρεώσεις φαίνονται πιο εύκολες, ο μήνας που κάνει απόσβεση στα έξοδα των διακοπών, αυτή τη χρονιά θα είναι ένα μεγάλο, φοβερό ερωτηματικό. Ακόμη και χωρίς Grexit, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, το μόνο σίγουρο είναι πως οι ευκολίες απομακρύνθηκαν –δεν υπήρχαν ποτέ για την ακρίβεια, ήταν μόνο συνθήματα ξεσκεπασμένα πια από την αλήθεια.
Αν υποθέσουμε πως υπάρχει σοφία πίσω από τα λάθη, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μας μάθει ορισμένα πράγματα για τη ζωή. Οπως ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο, ποτέ δεν ήταν. Πως η αθωότητα αυτής της γενιάς πέθανε, έστω και αν αυτή δεν το κατάλαβε ακόμη. Πως διάλογος δεν γίνεται με απόλυτες βεβαιότητες. Πως η ζωή είναι γεμάτη συμβιβασμούς, αδικίες και επιβολές, αλλά, έστω κι έτσι, είναι άγραφη για τον καθένα, τα ξεκινήματα των ανθρώπων που είχαν υπολογίσει αλλιώς τη ζωή τους είναι πάντα κουραστικά, αλλά πάντα ανταμείβουν. Πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά τίποτα δεν τελειώνει με ένα λάθος.
Μιλώντας για λάθη, όταν το Wi-Fi ξεκλειδώθηκε, έγινε γνωστό πως η συμφωνία τελικώς «κλείδωσε» –γιατί τελικά ζήσαμε αυτόν τον Ιούλιο; Απαντήσεις δεν υπάρχουν.
Κλείνοντας το ειρωνικό Wi-Fi, ένα μοιάζει σίγουρο: ο υπεραιωνόβιος πλάτανος έχει δει πολύ χειρότερα από όλα αυτά που ζούμε. Ηταν εκεί και στο παρελθόν, πάνω από παλαιότερες γενιές, που ήταν σίγουρες και αυτές πως θα ζήσουν με τις βεβαιότητές τους για πάντα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ