Μα κι αυτός ο Πρωθυπουργός δεν στρώνεται να διαβάσει το Σύνταγμα και λέει στους βουλευτές του πράγματα αδιανόητα. Περιφρονεί βασική αρχή της Δημοκρατίας, δηλαδή την κατά συνείδηση λειτουργία των αιρετών. Στο πλαίσιο δίωρης ραδιοφωνικής συνέντευξης εννόησε ότι όποιος δεν θέλει να τον ακολουθεί, μπορεί να πάει στον αγύριστο, αφού παραδώσει την έδρα στο κόμμα.

Η δήλωση verbatim: «Δεν υπάρχει α λα καρτεξουσία. Δεν συμφωνώ με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αλλά όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να το κάνεις και θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους. Δεν μπορεί να λες καταψηφίζω τις αποφάσεις την κυβέρνηση αλλά τη στηρίζω. Αυτό είναι σουρεαλισμός».

Τα δεδομένα μιας αναγκαστικής απομάκρυνσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Κώδικα Δεοντολογίας για τους υποψήφιους βουλευτές τους, είτε αυτοί είναι μέλη του είτε όχι. Οι βουλευτές δηλαδή έχουν όλοι υπογράψει ένα προ-βουλευτικό συμβόλαιο. Σύμφωνα με αυτό η «παραίτησή» τους είναι στη διάθεση του κόμματος. Το κόμμα δύναται να ζητήσει την παραίτηση βουλευτή, όταν εκείνος αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από την άλλη το Σύνταγμα προβλέπει ότι «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Εν ολίγοις ο Κώδικας Δεοντολογίας αντιτίθεται στο Σύνταγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε δικαίωμα να διαγράψει τους αντάρτες του από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το κόμμα αλλά δεν έχει κανένα τρόπο να διώξει από τη Βουλή όσους συντρόφους πάνε κόντρα.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει εκκαθάριση των αντιφρονούντων είναι οι εκλογές. Αν είναι να τις κάνει ο πρωθυπουργός, θα τις κάνει άμεσα, τώρα που είναι καβάλα στο άλογο. Θα διεξαχθούν με λίστα και θα τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση όσους θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα άλλο κόμμα, η Βουλή θα γίνει μια άλλη Βουλή με την πιθανή απουσία ιστορικών κομμάτων και η χώρα θα γίνει μια άλλη χώρα.