Εχει μια ικανότητα (ή τύχη εάν θέλετε) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος (φωτογραφία): Πηγαίνει με φόρα προς τον γκρεμό και την τελευταία στιγμή στρίβει και τη γλιτώνει. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Οταν ήταν φοιτητής ερχόταν από την Ευρώπη με ένα μεταχειρισμένο Renault Quatrelle μέσω Αλπεων στην Ελλάδα, με συνεπιβάτη τον Ι. Στουρνάρα (συμφοιτητή και στενό φίλο του). Κάπου στον δύσκολο δρόμο των Αλπεων, μέσα στα χιόνια, ο κ. Τσακαλώτος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πήγαινε κατευθείαν προς έναν γκρεμό. Αυτό που ειπώθηκε τότε ότι αποκοιμήθηκε στο τιμόνι είναι αδύνατον να διασταυρωθεί. Γεγονός όμως είναι ότι στο πάρα πέντε ο σημερινός υπουργός Οικονομικών έστριψε απότομα το τιμόνι και απεσοβήθη το δυστύχημα. Και όταν λέμε στο παρά πέντε κυριολεκτώ, αφού οι μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου ήταν στον αέρα.
nnn
Τώρα θα πείτε γιατί σας λέω παλαιές ιστορίες. Μα, ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι αυτός που όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε (μαζί με τον Πόουλ Τόμσεν και με γάλλους τεχνοκράτες των Βρυξελλών) να σώσει τη χώρα στο παρά πέντε από την καταστροφή; Και όμως, ο άνθρωπος αυτός στην πρώτη του επίσκεψη στο Eurogroup του απαγορεύτηκε η είσοδος. Δεν τον αναγνώρισαν, του απαγόρευσαν να εισέλθει στο εσωτερικό του κτιρίου, ποιος ξέρει γιατί. Ισως τον πέρασαν για περαστικό που ήθελε να παρεισφρήσει σε μία σημαντική σύνοδο, όπου θα λαμβάνονταν σημαντικές αποφάσεις. Και να σκεφτείτε ότι τότε συνόδευε τον Ι. Βαρουφάκη, ο οποίος δεν έδωσε καν σημασία στους σεκιουριτάδες όταν σταμάτησαν τον κ. Τσακαλώτο για έλεγχο. Μόνο μία κυρία της ελληνικής αντιπροσωπείας επενέβη και είπε στον φρουρό: «Αφήστε τον, δικός μας είναι». Ετσι πέρασε και είχε την πρώτη του συμμετοχή στο Eurogroup.
nnn
Τώρα που έγινε υπουργός Οικονομικών, που μετέχει στα Eurogroup, στα Eco/Fin και σε γεύματα στα υψηλά ευρωπαϊκά σαλόνια, ο κ. Τσακαλώτος δεν άλλαξε το dress code. Επιμένει να ντύνεται με τσαλακωμένο ρούχα, χωρίς γραβάτα, να προτιμά τα ροζ πουκάμισα σε άψογο συνδυασμό με μπλε ηλεκτρίκ κάλτσες και βεβαίως να επιλέγει πάντοτε παπούτσι τύπου camper. Αλλαξε όμως… σακίδιο. Ή μάλλον αναβάθμισε το σακίδιό του. Αυτό το κλασικό κόκκινο που είχε το αφήνει στην Αθήνα και αγόρασε ένα καινούργιο δερμάτινο (μοναστηριακό) ταγάρι που δεν το αποχωρίζεται όταν πηγαίνει στις Βρυξέλλες.
Ποιος νοιάζεται για τον ΦΠΑ;

«Μα κανένας δεν ασχολείται με την αύξηση του ΦΠΑ;». Αυτή ήταν η πιο συχνή ερώτηση που απευθυνόταν από διάφορους πολίτες προς βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης για την έγκριση της συμφωνίας (ή του νέου μνημονίου). Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ ο κ. Α. Λοβέρδος ανέλαβε να λύσει την απορία γιατί υπάρχει τόση αδιαφορία για την αύξηση του ΦΠΑ. «Απλούστατα κανείς δεν τον πλήρωνε, κανείς δεν θα τον πληρώνει και τώρα με την αύξηση. Συνεπώς ποια αγωνία να έχουμε;» είπε ξερά κοφτά. Και για να γίνει πιο πειστικός ανέφερε ένα περιστατικό, όταν είχε πάει μαζί με τη γυναίκα του και άλλα δύο ζευγάρια φίλων τους σε ταβέρνα στην Αθήνα. Πλήρωσαν… ρεφενέ και ο μαγαζάτορας, είπε, τους έδωσε όντως απόδειξη. Μόνο που δεν την ήλεγξαν εκείνη την ώρα, και όταν πήγε στο σπίτι του και την ήλεγξε, διαπίστωσε ότι του έδωσε απόδειξη από ένα… σουπερμάρκετ. Δηλαδή απόδειξη από αγορά απορρυπαντικού, ενός ηλεκτρικού σίδερου και μιας ηλεκτρικής κουβέρτας!


Η τελευταία σφαίρα στην ελληνική θαλάμη

Η μόνιμη απορία που είχε ο κ. Γιούνκερ όταν συνάντησε διαδοχικά την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Στ. Θεοδωράκη ήταν εάν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα. Βλέπετε, ο κ. Γιούνκερ δεν εμπιστεύεται πλέον τον πάλαι ποτέ «φίλο» του Αλέξη Τσίπρα, τον θεωρεί απρόβλεπτο και ρωτούσε τους συνομιλητές του εάν μπλοφάρει ακόμα και την τελευταία στιγμή: «Ξέρετε», τους είπε, «η Ελλάδα έχει μία τελευταία σφαίρα στη θαλάμη, να ψηφίσει αυτή τη συμφωνία, μην την ξοδέψει άδικα» τους είπε. Θέλει να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, ώστε να έρθει στην Αθήνα, στην αγαπημένη του πλαζ στο Καβούρι για μερικές βουτιές. Και στις δύο συναντήσεις που είχε ο κ. Γιούνκερ φαινόταν ανήσυχος για τις εξελίξεις. Κάπνιζε συνεχώς, ρωτούσε προγνωστικά τι θα γίνει στην Αθήνα και τους εξομολογήθηκε το μεγαλύτερο βάσανό του, που δεν ήταν άλλο από το να παίζει για πέντε μήνες τον… ισορροπιστή. Ισορροπούσε, έλεγε, ανάμεσα στο ΔΝΤ, στην Κομισιόν, στον κ. Σόιμπλε, στην ΕΚΤ και στον κ. Τσίπρα. Α, να μην ξεχάσω: ο κ. Θεοδωράκης επιχείρησε να τον γλυκάνει και του έκανε δώρο δύο βαζάκια μέλι από τα Χανιά.


Ο αποχαιρετισμός της Ραχήλ και το κλάμα της Παναγιώτας

Η Ραχήλ Μακρή με την ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποχαιρέτησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα λέγοντας πως θα ψηφίσει «Οχι» στη συμφωνία. Η Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ και φιλόλογος, ξέσπασε σε κλάματα έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η ΚΟ λέγοντας «πώς θα σηκώσω εγώ αυτό το ηθικό βάρος» και πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και ο Κ. Λαπαβίτσας) κατάθεσαν πρόταση για επιστροφή στη… δραχμή. Τα συμπεράσματα δικά σας…

HeliosPlus