«Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα νομοθετικά σχέδια τα οποία η κυβέρνηση της Ελλάδας θα αναλάβει και θα υλοποιήσει σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου για την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας (ΜFAFA)» αναφέρει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη εισαγωγή της επιστολής του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία του παρουσιάζει την τελευταία πρόταση της κυβέρνησής του.
Με άλλα λόγια η συμφωνία που ζητάει η ελληνική πλευρά δεν είναι τίποτα άλλο από το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης για την ολοκλήρωση του μνημονίου.
Δεν πρόκειται για νέα σύμφωνία, ούτε για ενδιάμεση, ούτε για «γέφυρα», ή κάτι άλλο από αυτά που ζητούσε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία.
Τα δε 8 δισ. ευρώ μέτρα στα οποία κατέληξε η «σκληρή διαπραγμάτευση» είναι μέτρα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το κλείσιμο του μνημονίου.
Από εκεί και πέρα, το τι θα ζητήσουν οι πιστωτές για μια επόμενη συμφωνία χρηματοδότησης, είναι ένα άλλο θέμα. Διότι η χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πουθενά αλλού, παρά μόνο από τους πιστωτές της.
Ομως, για να φθάσουμε μέχρι εκεί, θα πρέπει να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση. Αυτή που η κυβέρνηση είχε ως «κόκινη γραμμή» και δεν άφησε την προηγούμενη να ολοκληρώσει με καλύτερους όρους και λιγότερα μέτρα, διότι η χώρα είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Και για να κλείσει η πέμπτη αξιολόγιση, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και μάλιστα άμεσα, πριν το θέμα πάει στα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Και στη συνέχεια θα πρέπει να τα εφαρμόσει.
Και όλα αυτά για να πάρουμε δανεικά με τα οποία θα ξεπληρώσουμε δανεικά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε ο Γιάννης Βαρουφάκης, δεν θα έκανε ποτέ.
Οπως ότι δεν θα έπερνε ποτέ υφεσιακά μέτρα. Εκτός και αν ακούσουμε ότι τα νέα μέτρα είναι αναπτυξικά επειδή δεν κόβονται συντάξεις και έτσι θα ενίσχυθεί η κατανάλωση ή ό,τι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και αύξηση της ζήτησης!
Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή παράταση λειτουργεί υπέρ της Ευρώπης. Βάζει την κυβέρνηση και τη χώρα σε απίστευτη δοκιμασία και κάτω από ασφυκτική πίεση χρόνου.
Με όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, να έχουν κουραστεί και τους Ευρωπαίους πλέον να προετοιμάζονται σοβαρά για το Grexit, ο χρόνος τελειώνει και μαζί οι ευκαιρίες να ανακάμψει η χώρα…