«Από πού είσαι;». «Από τη Λαττάκεια». «Να δούμε το διαβατήριο;». «Το έχασα στη θάλασσα». Αντε βγάλε άκρη, αν είσαι λιμενικός, αστυνομικός ή οποιοσδήποτε άλλος εκπροσωπεί αυτό που ονομάζουμε «κράτος». Κι εδώ αρχίζει η παράνοια, η υποψία ότι ενδεχομένως το άτομο να μην είναι από τη Λαττάκεια, πιθανώς ούτε καν από τη Συρία, και τούτο να εκλαμβάνεται ως ρατσισμός, ως αντίδραση και θέση.
Τα δεδομένα: έχει αυξηθεί η εισροή μεταναστών. Το διήμερο του Πάσχα έφτασαν στην Ελλάδα 793 άτομα, στην πλειονότητά τους από τη Συρία. Η κυβέρνηση έκανε έκτακτη σύσκεψη και πήρε αποφάσεις.
Αρχικά ανακοίνωσε πως στους σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους. Αργότερα, η απειλή αποσύρθηκε, αλλά εξακολουθεί να αιωρείται.
Οι πρόσφυγες θα φύγουν από τη φτώχεια της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει λύση χωρίς κόστος στον προϋπολογισμό, χωρίς ευθύνες για φιλοξενία με τα παρελκόμενα. Το καλύτερο είναι ότι στην Εσπερία θα αρχίσουν οι λιποθυμίες. Τι θα τους κάνουν όλους αυτούς τους πένητες; Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποκτά διαπραγματευτικό πλεονέκτημα βάσει του δόγματος «φέρτε κάνα φράγκο μην τους ξαμολήσω όλους στην Αλεμανία –και τους πρόσφυγες και τους δήθεν πρόσφυγες».
Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Οι καταυλισμοί και οι χώροι διαμονής θα πρέπει να είναι εντελώς άλλο πράγμα από τα κέντρα κράτησης των προηγούμενων. Δεν αρκεί να είναι η πόρτα ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα, δηλαδή να παραμένουν οι μετανάστες οικειοθελώς. Να δούμε, λοιπόν, πόσο καλύτερες θα είναι οι υποδομές από την Αμυγδαλέζα. Οσον αφορά τις ιατρικές εξετάσεις, να θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα όλα έγιναν στα κουτουρού. Κανείς δεν είναι σε θέση να αναφέρει ποσοστά για μολυσματικές αρρώστιες, εν τούτοις οι Γιατροί του Κόσμου επισήμαναν κινδύνους. Επί έναν χρόνο κάτι πήγε να γίνει αλλά άρχισαν οι άγονοι διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων, οι καθυστερήσεις στην επιλογή προσωπικού και οι λοιπές παθογένειες.
Είναι δύσκολο να κοστολογηθεί το σχέδιο για την υποδοχή των προσφύγων, να μάθουμε πόσο θα κοστίσει συνολικά η εγκατάσταση χιλιάδων ανθρώπων σε άλλες χώρες. Ο υπολογισμός γίνεται grosso modo, όπως ακριβώς γίνεται ο υπολογισμός για τις δαπάνες σε πολεμικό εξοπλισμό στη Συρία. Να μην ξεχνιόμαστε, κάποιοι θησαυρίζουν στην πολεμική βιομηχανία με αυτόν τον πόλεμο. Είχε γραφτεί ότι τα δύο πρώτα χρόνια το κόστος αγοράς όπλων στη Συρία έφτασε τα 900 εκατομμύρια δολάρια. Ρωσία και Ιράν ήταν στο πλευρό του Ασαντ, ΗΠΑ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία ήταν στο πλευρό των ανταρτών. Γενικά: δεν υπάρχει οβίδα χωρίς ονοματεπώνυμο. Οι κατασκευαστές είναι γνωστοί, οι μεσολαβητές είναι γνωστοί, τα περάσματα είναι γνωστά.
Τι θέλουμε να πούμε. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι οι ίδιες που έχουν αρθρωθεί από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας. Στέγη, φαγητό, περίθαλψη για όλους τους μετανάστες. Ανθρωπιά και «Δουβλίνο ΙΙ». Αλλάζει η φρασεολογία, αλλάζει η ρητορική αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε το ίδιο φαινόμενο.
Η παρούσα κυβέρνηση πρακτικά έχει ελάχιστα περιθώρια διαφοροποίησης καθώς τα οικονομικά είναι πιο στενά. Επί της ουσίας επιδιώκει με τη σειρά της να θεραπεύσει το αποτέλεσμα και όχι να επιστήσει την προσοχή στη ρίζα του κακού. Πίσω από κάθε μαζική μετακίνηση πληθυσμού, υπάρχουν κάποιοι που πανηγυρίζουν πλουτίζοντας. Αυτό είναι το πρωτεύον, αυτό είναι που πρέπει να στηλιτευτεί. Διαφορετικά είναι σαν να ζητάει όλη η γειτονιά ένα Hansaplast για μια δαρμένη γυναίκα, να το ζητάει από τον βίαιο σύζυγό της.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ