Μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος της Aegean στις Βρυξέλλες άρχισε η κυβερνητική διαρροή σε επιλεγμένα sites φωτογραφιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ταξιδεύει στην οικονομική θέση μαζί με τους συνεργάτες του. Εκείνο που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι στην οικονομική θέση επίσης ταξίδεψε (την προηγούμενη ημέρα) και ο Αντ. Σαμαράς μαζί με τον Χρ. Λαζαρίδη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι κ.κ. Τσίπρας και Σαμαράς επέλεξαν να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, στο «The Hotel» (πρώην Hilton), αλλά ο ένας φρόντισε να μη συναντηθεί με τον άλλον. Αλλωστε ο κ. Σαμαράς είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στην Αθήνα την ώρα που θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τους άλλους τρεις Ευρωπαίους.
Βόλτα κλιμακίων στη λιακάδα

Βόλτα στην ηλιόλουστη Αθήνα βγήκαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Και όταν λέμε βόλτα, δεν εννοώ αυτή που κάνουν συνήθως ανάμεσα στο «Χίλτον» και στο «Κάραβελ», αλλά βόλτα στην Πλάκα. Οχι, θα άφηναν αναξιοποίητη τη λιακάδα. Καλά, θα πείτε, άφησαν τις (σκληρές) διαπραγματεύσεις και βγήκαν βόλτα; Οχι βεβαίως. Απλώς δεν έκαναν διαπραγματεύσεις, αφού αυτές σταμάτησαν. Κανένα κυβερνητικό κλιμάκιο δεν θέλησε να συναντηθεί μαζί τους, λόγω της αναμονής των αποτελεσμάτων της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και της συνάντησής του με τη γερμανίδα καγκελάριο. Ετσι, εξαιτίας του αναγκαστικού ρεπό και της χαλαρής ατμόσφαιρας που επικρατούσε ανάμεσα στα μέλη που απαρτίζουν τα τεχνικά κλιμάκια (Πέμπτη μεσημέρι), έγιναν γνωστές ορισμένες άγνωστες λεπτομέρειες, τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Πρώτον, τα τεχνικά κλιμάκια που κυκλοφορούν τούτες τις ημέρες στην Αθήνα είναι ανώτερα σε ισχύ και πολιτική δύναμη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που κυκλοφορούσαν προ των εκλογών. Δεύτερον, η επικεφαλής τους Εύα Πέτροβα (του ΔΝΤ) είχε και στο παρελθόν την υψηλή εποπτεία της διαπραγμάτευσης, όπως επίσης και ο Γκαμπριέλ Τζούντισι (της ΕΕ). Να σκεφτείτε, όπως μου ειπώθηκε, ότι η κυρία Πέτροβα δεν ερχόταν συχνά στην Αθήνα ως προϊσταμένη. Τώρα ήρθε! Τρίτον, ποιος νομίζετε ότι πληρώνει τα έξοδα της εδώ παραμονής τους; Εμείς! Αφού τα έξοδά τους προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.
Οταν η Μαρία… αυταναφλέγεται

Τι υποφέρει αλήθεια αυτή η γυναίκα; Ο λόγος για τη βουλευτή της ΝΔ Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά καθημερινώς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο (που αυτοπροσδιορίζεται ως αντιεξουσιαστής, πλην όμως θέλει και τη βουλευτική λιμουζίνα του), που με τις παράξενες δηλώσεις και τις ιδιόμορφες πράξεις του, της παίρνει τη δόξα στην περιφέρεια. Εχει να αντιμετωπίσει και τα… μινγκ, που είχαν απελευθερώσει από τα κλουβιά τους πριν από χρόνια οικολογικές οργανώσεις και σήμερα δεν άφησαν κότα για κότα να κυκλοφορεί ελεύθερη. Και τώρα τελευταίως έχει να αντιμετωπίσει και την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τι ήθελε λίγο μετά τα μεσάνυχτα να διαμαρτυρηθεί στη Ζωή επειδή θα μιλούσε έκτη κατά σειρά; Γιατί να υψώσει κάπως τον λόγο της; Νόμιζε ότι θα άφηνε η Πρόεδρος τη μίνι λεκτική ανταρσία της να περάσει έτσι; «Καθήστε κάτω, κυρία Αντωνίου, μην… αυταναφλέγεσθε» της είπε κοφτά και η Μαρία δεν έβγαλε… «κιχ».
Επίτιμος: «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

Πυρ και μανία όμως κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα, όλη η οικογένεια Μητσοτάκη είναι εκνευρισμένη με τη Ζωή, επειδή ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να αδειάσει το γραφείο που διατηρούσε στο ισόγειο της Βουλής. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά και ότι κανείς δεν μπορεί να του κάνει… έξωση. Μάλιστα, η Ντόρα λέει ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει γραφεία για τους πρώην πρωθυπουργούς: «Αν θέλει, ας βάλει τη Βουλή να ψηφίσει αλλαγή του κανονισμού» λέει η κυρία Μπακογιάννη. Για την ιστορία όμως σας πληροφορώ ότι και ο προηγούμενος Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης είχε επιχειρήσει να μεταφέρει το γραφείο του επιτίμου εκτός Κοινοβουλίου. Μόλις το πληροφορήθηκε ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε το τηλέφωνο και του είπε: «Ακου, Βαγγέλη, παιδί μου…». Ο κ. Μεϊμαράκης δεν τον άφησε να συνεχίσει: «Εντάξει, Πρόεδρε, δεν πρόκειται να πας πουθενά, εδώ θα μείνεις. Ασ’ τους να φωνάζουν οι άλλοι…». Ετσι έμεινε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή. Το γραφείο του όμως θα πρέπει επίσης να σας αποκαλύψω ότι σπανίως το χρησιμοποιεί ο επίτιμος. Είναι στην πραγματικότητα γραφείο για την Ντόρα και τον Κυριάκο.
Οι αποστάσεις ανάμεσα σε… δελφίνους

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης κάθονταν μαζί στα πρώτα έδρανα. Ξαφνικά εισέρχεται στην αίθουσα ένας φωτογράφος. Τον βλέπει ο Αδωνις και άλλο που δεν ήθελε: «Βγάλε μας μια φωτογραφία μαζί με τον Μάκη αγκαλιά» είπε και κοίταξε πίσω του για να δει ποιον άλλον θα μπορούσε να έχει στο πλάνο. Δυο σειρές παραπάνω καθόταν όμως ο Ν. Δένδιας. Ο Αδωνις, περισσότερο για πλάκα παρά από ευγένεια, είπε στον φωτογράφο: «Να φαίνεται και ο Δένδιας παρακαλώ στο πλάνο». Ο κ. Δένδιας όμως μόλις το άκουσε πετάχτηκε από τη θέση του και είπε: «Βγάλε τη φωτογραφία, αλλά να φαίνεται ότι είμαστε σε… απόσταση». Περνούν καλά σας λέω…

Γαλάζιες συσκέψεις για την οικονομία

Τι συζητούν, νομίζετε, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στις λεγόμενες κλειστές συσκέψεις της ΝΔ στη Συγγρού; Λένε, φερ΄ειπείν ότι η ταμειακή κατάσταση της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ότι στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να βρει χρήματα έχει χρησιμοποιήσει τα πάντα, χρήματα δηλαδή από τους φορείς και τα ταμεία. Ακόμα και τα 555 εκατ. που είχε υποχρεώσει η προηγούμενη κυβέρνηση να πληρώσουν στο κράτος οι εμπορικές τράπεζες. Ότι σημειώνεται ήδη μερική εσωτερική στάση πληρωμών (στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία, αλλά και αλλού) με στόχο την εξεύρεση χρημάτων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ό,τι θα επιχειρήσει (και τελικά θα το καταφέρει) η κυβέρνηση να εισπράξει το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων της ΕΚΤ. Ότι τέλος θα προσπαθήσει (εάν δοθεί το πράσινο φως από την ΕΚΤ)να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων και ότι με την ρύθμιση των 100 δόσεων θα παρακινήσει πολλούς οφειλέτες να δώσουν ζεστό χρήμα. Αυτά συζητούν οι γαλάζιοι κάθε ημέρα…

Λαπαβίτσας: Κόκκινη γραμμή το χρέος

Πρώτα τα καλά τα νέα για τον ούλτρα αριστερό (πλην όμως αιρετικό) οικονομολόγο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσα: Του άρεσε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: «Ο Τσίπρας μίλησε πολύ καλά, δεν θα μας πει ο Κοστέλο πώς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα». Και τώρα τα άσχημα νέα (για τον κ. Τσίπρα): «Οι κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να κάνει πίσω είναι η διαγραφή του χρέους και η προοπτική επανέναρξης της ανάπτυξης στην οικονομία. Και βεβαίως για να γίνει αυτό, απαιτείται μείωση της φορολογίας». Αυτά λέει ο κ. Λαπαβίτσας με την προειδοποίηση ότι οι καιροί για συζητήσεις παρήλθαν, ήρθε η ώρα για αποφάσεις…

Ο Ψαριανός, ο Βαζέχα και ο Βαρουφάκης

Εχει αλήθεια κάτι απορίες αυτός ο άνθρωπος. Ο λόγος για τον βουλευτή του Ποταμιού Γρ. Ψαριανό, ο οποίος αναρωτιέται εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης θα προλάβει να κάνει παρέλαση της 25η Μαρτίου ή εάν θα σουβλίσει αρνί το Πάσχα ή το πολύ εάν θα προλάβει να φάει σταφύλι τον Αύγουστο; Λέει μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός αρχίζει και προετοιμάζει σιγά- σιγά τον κ. Βαρουφάκη για αντικατάσταση: «Το έβγαλε βόλτα στο Παγκράτι, τον κέρασε και κρασάκι και τον προετοιμάζει για έξοδο. Να δείτε ότι στο δεύτερο ημίχρονο για να ενισχύσει την ομάδα θα βάλει στο παιχνίδι τον… Σαραβάκο, ή μάλλον γράψε λάθος, θα βάλει τον… Βαζέχα που είναι και Ανεξάρτητοι Έλληνες και Παναθηναϊκός, όπως και ο Τσίπρας…». Και κάτι ακόμα. Αποκάλυψε ότι μεν το Ποτάμι επισήμως ανακοίνωσε ότι ψήφισε Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής, αλλά «καμιά δεκαριά βουλευτές να είστε σίγουροι πως δεν πειθάρχησαν…»

HeliosPlus