Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφήνει έξω την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των περιορισμών για αγορά ομολόγων και έκδοση εντόκων γραμματίων, επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας στην οικονομία. Επικαλούμενος το επιχείρημα ότι χρειάζεται μια συμφωνία στο Eurogroup, ο κ.Ντράγκι αρνήθηκε για μια φορά ακόμα να επαναφέρει την ομαλή χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα,περιοριζόμενος σε μια μηδαμινή σχεδόν αύξηση του ELA.

Σε μια περίοδο δηλαδή που όλες οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα μαμούθ του ενός τρις ποσοτικής χαλάρωσης, η Ελλάδα καταδικάζεται και πάλι στο μαρτύριο της σταγόνας. Με άλλοθι τις υπαρκτές πράγματι καθυστερήσεις που υπάρχουν από την ελληνική πλευρά, επιχειρείται και πάλι ένας ασφυκτικός κλοιός πιέσεων, που αντί να βοηθά στην εκτόνωση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, δημιουργεί ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας στην οικονομία, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο την έξοδο από την κρίση.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη και η συνέχιση της μόνο δραματικές παρενέργειες μπορεί να έχει. Είναι παράλογο οι ευρωπαίοι εταίροι μας να απαιτούν από τη μια αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα και από την άλλη να καταδικάζουν την οικονομία σε καθεστώς ασφυξίας, προκειμένου να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις μας προς αυτούς.

Στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει ένα πρώτο πακέτο συγκεκριμένων και κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, το αδιέξοδο αυτό πρέπει να τελειώνει. Ούτε τα δημόσια οικονομικά, ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία μπορούν να αντέξουν να ζουν για τούς επόμενους μήνες σε ένα καθεστώς καθημερινής αβεβαιότητας.

ΤΟ ΒΗΜΑ