Το χθεσινό αδιέξοδο στο Eurogroup αποτελεί ένα σημείο καμπής ως προς τις επιλογές που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση. Η συνολικά αδιάλλακτη στάση των εταίρων μας, που επιμένουν αδιαπραγμάτευτα όπως φαίνεται σε αίτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, οδηγούν εκ των πραγμάτων σε καθοριστικές αποφάσεις τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του. Οι συμμαχίες τις οποίες επιζητούσε και προσπαθούσε να διαμορφώσει, με τις επαφές του ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες μέρες, αποδείχθηκαν στην πράξη ανέφικτες.

Δυστυχώς για εμάς φαίνεται ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις δεν μπόρεσαν να ευαισθητοποιήσουν τις ηγεσίες της ευρωζώνης,να επιδείξουν μεγαλύτερη ανοχή στα ελληνικά αιτήματα.

Η όποια διαπραγμάτευση είναι φανερό ότι βρίσκεται πλέον σε απολύτως οριακό σημείο, με τα χρονικά περιθώρια να είναι ασφυκτικά. Είναι ώρα λοιπόν για γενναίες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Και το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να μην αμφισβητηθεί η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Το προσωπικό και το κομματικό κόστος έρχονται τώρα σε δεύτερη μοίρα απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Είναι η ώρα που ένας ηγέτης αποφασίζει σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα για να χαράξει τον πιο επωφελή δρόμο για τη χώρα, ακόμα κι αν η επιλογή του αυτή τον φέρνει σε σύγκρουση με τις ιδεολογικές του αρχές ή και ένα μέρος της κοινής γνώμης.

Όσο κατανοητή κι αν είναι η πικρία και η δυσαρέσκεια του κ.Τσίπρα, που δεν κατάφερε μέσα στο λίγο χρόνο που είχε στη διάθεση του να αλλάξει τους συσχετισμούς που επικρατούν στην Ευρώπη, αυτό που πρέπει να πρυτανεύσει τώρα είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Κάθε άλλη επιλογή θα έχει πολύ πιο καταστρεπτικές συνέπειες και για την χώρα και για την κοινωνία, από αυτές που προσπαθεί να διορθώσει με τις διαπραγματεύσεις .

Αυτή την επιλογή,της ευρωπαϊκής πορείας, οφείλουν να τη στηρίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις μα αντίστοιχη στόχευση, ανεξάρτητα από συγκυριακά κομματικά συμφέροντα. Είναι ώρα να αποδείξουν όλοι, με πρώτο φυσικά τον πρωθυπουργό, ότι αυτό που μετρά πάνω από όλα είναι το συμφέρον της χώρας και των πολιτών.

ΤΟ ΒΗΜΑ