Eίναι κοινή διαπίστωση ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απολύτως αναγκαία. Αφενός γιατί η κρίση ανέδειξε μια σειρά τρωτά του σημεία, που συνδέονται ευθέως με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και αφετέρου γιατί αποδείχθηκε στην πράξη, ότι ορισμένες διατάξεις του είναι αναχρονιστικές.

Η διαδικασία αναθεώρησης όμως για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική συγχρόνως, προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση του πολιτικού συστήματος.

Ήδη τόσο η κυβέρνηση, όσο και αρκετά κόμματα έχουν παρουσιάσει γενικές προτάσεις και άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να κινηθεί η διαδικασία. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων να οριοθετήσει αυτή τη συζήτηση σε μια ρεαλιστική βάση, ώστε να μην χαθεί και πάλι η ευκαιρία.

Οι γενικές προτάσεις όμως που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής κ.Παυλόπουλος, δίνουν την αίσθηση ότι επιχειρείται και πάλι μια γενικευμένη αναθεωρητική διαδικασία, για ένα πλήθος θεμάτων χωρίς ιεράρχηση, που αν υιοθετηθεί κινδυνεύει να οδηγήσει σε πρόωρο ναυάγιο την προσπάθεια.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η σημερινή που τα χρονικά περιθώρια, λόγω της επικείμενης εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι πολύ περιορισμένα,ο στόχος για μια γενικευμένη αναθεώρηση παραπέμπεί ευθέως στις καλένδες.

Η ευκαιρία και η δυνατότητα δεν πρέπει όμως να χαθεί ,επειδή θα τεθούν μαξιμαλιστικοί στόχοι. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία του Συντάγματος ,τα οποία χρήζουν άμεσης αναθεώρησης και στα οποία σε γενικές γραμμές υπάρχει διακομματική σύγκλιση απόψεων.Πολύ περισσότερο που οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στο να αποκατασταθεί το χαμένο κύρος της πολιτικής και των πολιτικών.

Προφανώς υπάρχουν και άλλες διατάξεις που χρειάζεται να αναθεωρηθούν,όπως π.χ είναι το θέμα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας,το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων,το Συνταγματικό δικαστήριο και άλλα στα οποία σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης.

Θα είναι σοβαρό λάθος όμως εν ονόματι συγκυριακών πολιτικών σκοπιμοτήτων, όλη η διαδικασία να οδηγηθεί σε αδιέξοδο .Ας ιεραρχήσουν λοιπόν τις διατάξεις που επιβάλλεται άμεσα να αλλάξουν και ας αφήσουν για το μέλλον τα θέματα στα οποία σήμερα δεν υπάρχει συναίνεση, φροντίζοντας ενδεχομένως να αλλάξουν, χρονικά τουλάχιστον, και τη διαδικασία της αναθεώρησης

ΤΟ ΒΗΜΑ