από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ο διωγμός των ακινήτων γονατίζει τη χώρα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τελευταία διαδίδονται από ευρωπαϊκά ΜΜΕ διάφορα μυθεύματα ότι τάχα οι Ελληνες είναι οι πιο πλούσιοι πολίτες στην Ευρώπη επειδή κατέχουν περισσότερη ακίνητη περιουσία! Το επιχείρημα είναι οφθαλμοφανώς επιπόλαιο, μονόπλευρο, ανακριβές και ανιστόρητο και συμβάλλει στη συντήρηση περιφρόνησης και φθόνου κατά της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς κανένας Έλλην επίσημος δεν μπήκε στον κόπο να το αντικρούσει. Αλήθεια, γιατί τους εκλέγουμε και τους χρυσοπληρώνουμε αφού με την ίδια απάθεια αντιμετωπίζουν τα πάντα, ακόμα και τα εθνικά μας θέματα; Σε τι τελικά μας είναι χρήσιμοι;

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την «πρωτιά»;

 Η τοποθέτηση οικονομιών σε ακίνητα αυξήθηκε πολύ από τη δεκαετία του '50 με σκοπό τη στέγαση τόσο στην κατεστραμμένη ύπαιθρο όσο και στις παρυφές των πληγωμένων πόλεων όπου συνέρρεαν άστεγοι επαρχιώτες (αυτό έχει πλέον χάσει την αρχική του βαρύτητα). Στη συνέχεια προστέθηκε και η ζήτηση στέγης για την προικοδότηση τέκνων. Για όσους είχαν περίσσευμα εισοδήματος η επένδυση σε ακίνητα πήρε μορφή επιχείρησης και αποτέλεσε μια πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος. Η χώρα δεν διέθετε (ούτε και σήμερα διαθέτει) μια ανεπτυγμένη οικονομία και χρηματιστηριακή αγορά και η μόνη ίσως αξιόπιστη εναλλακτική τοποθέτηση ήταν σε μετοχές τραπεζών και ομόλογα Δημοσίου. Και αυτά όμως αποδείχθηκαν πρόσφατα επισφαλή. Έτσι, η πατροπαράδοτη λαϊκή σοφία θριάμβευσε και πάλι με τα διάφορα κουρέματα, οπότε αποδείχτηκε εκ νέου ότι το ακίνητο αποτελεί τελικά την ασφαλέστερη τοποθέτηση κι ας έχει συνήθως χαμηλές αποδόσεις.

Κάποιοι λοιπόν αποφάσισαν ότι αυτή η διαπίστωση έπρεπε να σπάσει και οι μεγαλύτερες ιδιοκτησίες να περιέλθουν στην κατοχή εταιρειών. Και άρχισαν να φορολογούν ανελέητα τα ακίνητα με διάφορα σαθρά επιχειρήματα όπως π.χ. ότι πολλά από αυτά χτίστηκαν με μαύρο χρήμα ως εάν αυτό δεν θα μπορούσε να διερευνηθεί με το «πόθεν έσχες»! Αλλά η ενοικίαση ακινήτων είναι μια αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα με όλους τους μπελάδες και τα ρίσκα της. Θα ‘πρεπε λοιπόν να τηρούνται βιβλία και να εκπίπτουν όλες οι σχετικές δαπάνες όπως ίσχυε ανέκαθεν και καταργήθηκε από τους κυβερνώντες για να μη πάρουν άλλα μέτρα που δεν τους συμφέρει. Εφ' ετέρου η Τρόικα τα αποδέχεται υποθέτουσα ίσως ότι φτωχοποιώντας αυτόν τον «απείθαρχο» λαό δημιουργείται και εδώ μια κοινωνία ενδεών και άρα πιο πειθήνιων υπηκόων.

Οι φόροι στα ακίνητα αποτελούν πηγή κρατικών εσόδων, αντικίνητρο τοποθέτησης οικονομιών σε ακίνητα και ενίοτε αποσκοπούν στην πτώση των τιμών τους ή στην ενεργοποίηση εγκαταλειμμένων κτηρίων από επενδυτές - αγοραστές. Στην προκειμένη περίπτωση  ο διωγμός αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες περιουσίες (20-πλάσιος συντελεστής φορολόγησης σε σχέση με τις μικρότερες) ώστε να πέσουν δυσανάλογα πολύ οι τιμές τους και να αγοραστούν φθηνά από εταιρείες real estate που θα τα μεταπωλήσουν εν καιρώ ή θα κατεδαφίζουν ολόκληρα τετράγωνα και θα κτίζουν μοντέρνα κτήρια και Malls.

Στις προηγμένες και στις βιομηχανικές χώρες (π.χ. Γερμανία) το εργατικό δυναμικό πρέπει να είναι ευκόλως μετακινήσιμο και άρα είναι προτιμότερο να μην έχει ακίνητη περιουσία. Αντ' αυτής, το κράτος ή οι επιχειρήσεις προσφέρουν διαμερίσματα με λογικό ενοίκιο, των οποίων διατηρούν τη συνεχή επιμέλεια ώστε οι ένοικοι να μπορούν να συγκεντρώνονται απερίσπαστοι στην εργασία τους. Αντίθετα, σε χώρες με πρόσφατο αγροτικό και φτωχό παρελθόν οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά δεμένοι με τη γη αλλά και με συγκεκριμένα ακίνητα, τα οποία πάσχισαν για να αποκτήσουν. Ειδικότερα δε στην Ελλάδα με το υπέρογκο κράτος και με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών σε λίγες πόλεις, οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι γεωγραφικά σταθερές και αυτό ενθαρρύνει την απόκτηση ακινήτων. Η δε έλλειψη ικανοποιητικής δημόσιας εκπαίδευσης και σωστού κοινωνικού κράτους (τελευταίοι στην ΕΕ  των 28) επιβάλλουν την εξεύρεση συμπληρωματικού εισοδήματος.

Η κατοχή περισσοτέρων ακινήτων αποτελεί παράγοντα εξασφάλισης ή σταθερότητας σε δύσκολες στιγμές: η πώληση ενός διαμερίσματος ή το ενοίκιο που αποφέρει εξασφαλίζουν στον ιδιοκτήτη ότι θα επιβιώσει αν κάποτε βρεθεί χωρίς εργασία. Αυτό η οικονομική και πολιτική ελίτ δεν το θέλει διότι όποιος νιώθει σχετικά εξασφαλισμένος σκέπτεται και δρα με περισσότερη ανεξαρτησία, είναι δηλαδή λιγότερο υπάκουος. Κάτι τέτοιο δεν αρέσει ούτε στην ελίτ κάποιων βορείων χωρών, η οποία συστηματικά κατηγορεί και γελοιοποιεί την Ελλάδα εν μέρει δικαίως αλλά ίσως και για να μη δημιουργηθεί και εκεί ευρύτερα ανάλογο βιοποριστικό ενδιαφέρον. 

Η επένδυση σε ακίνητα υπήρξε για δεκαετίες η προτιμητέα επενδυτική κίνηση μέσα στην ίδια τη χώρα χωρίς το χρήμα να βγαίνει στο εξωτερικό. Τώρα που τα τσακίζουν φορολογικά η οικοδομική δραστηριότητα και το συναφές εμπόριο έχουν καταρρεύσει και πολύς κόσμος αποζητά να βγάλει τα χρήματά του έξω για να τα σώσει αφού βάλλεται αφ' ενός από τους δανειστές που ξεζουμίζουν τη χώρα καταστρέφοντας την οικονομία της και αφ΄ ετέρου από ασυνείδητους οσφυοκάμπτες πολιτικούς και τους σχετικούς διαπλεκόμενους που έχουν ήδη βγάλει τα χρήματά τους έξω και δημεύουν ή απειλούν τις οικονομίες του κοσμάκη. Έτσι, μη έχοντας πού αλλού να επενδύσει κανείς με ασφάλεια στο εσωτερικό, επενδύει σε αξίες του εξωτερικού ή απλά ανοίγει λογαριασμούς έξω αδειάζοντας έτσι την ελληνική αγορά από το χρήμα.

Ο διωγμός των ακινήτων είναι λοιπόν ένας επιζήμιος και αδιέξοδος ερασιτεχνισμός. Δυστυχώς η Αριστερά, για λόγους δήθεν ιδεολογικούς, έχει πέσει στην παγίδα της καταδίωξης των καταθέσεων και της ιδιοκτησίας, ιδίως της μεγάλης, συμπλέουσα έτσι πλήρως με τις επιδιώξεις κάποιων διεθνών και ντόπιων οικονομικών κύκλων. Θα πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή της και να  σταματήσει πάραυτα ο διωγμός των ακινήτων με κοινή συναίνεση όλων των κομμάτων, αναγνωρίζοντας ότι το ακίνητο κρατάει το χρήμα στο εσωτερικό και ότι υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας. Όχι βέβαια με την υπερβολική και ανεξέλεγκτη δόμηση όπως κατά το παρελθόν αλλά κυρίως με τον εξορθολογισμό της οικοδόμησης και τη βελτίωση ή αντικατάσταση των υπαρχόντων κτηρίων και υποδομών.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (50)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ,ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΒΥ | 09/11/2014 02:03
  ΥΠΕΡΠΛΗΘΗ,ΥΠΕΡΤΕΤΙΜΗΜΕΝΑ,ΠΡΟΙΟΝ ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ,ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ,ΕΡΗΜΩΣΑΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΤΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ,ΕΒΑΝΔΑΛΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ,ΤΑ ΒΟΥΝΑ,ΤΑ ΝΗΣΙΑ,ΤΙΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΕΣ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΕΣ ΜΑΣ,ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΒΡΩΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΙΑΝ ΜΑΦΙΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΝ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗΝ ΕΩΣ ΤΟΝ ΠΑΤΟΝ,ΜΙΑ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΡΟΥΦΗΞΕΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ,ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ,ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΒΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΝ ΕΤΑΦΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. ΑΠΟΡΩ ΠΟΥ ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ.ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΙΝ ΑΛΥΠΗΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ-ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ.
  ΙΑΤΡΟΣ,ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
  απάντηση57
   
   
   
  Κακά τα ψέματα! | 07/11/2014 13:45
  Κακά τα ψέματα! Η επένδυση σε ακίνητα ανήκει πλέον στο παρελθόν και είναι από τις πλέον αντιπαραγωγικές. Αν αντί να κτίζει και να εισάγει πλακάκια, πόμολα και είδη υγιεινής από το εξωτερικό, επένδυε ο 'Ελληνας εδώ και κάποιες δεκαετίες σε παραγωγικούς τομείς ίσως τα πράγματα να ήταν σήμερα διαφορετικά. Όποιος κάνει μια βόλτα στην επαρχία βλέπει πραγματικές βίλες και μικρά ανάκτορα. Θα ήταν καλύτερα ίσως αν ήταν κάπως πιο λιτά τα σπίτια αυτά και οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις πήγαιναν σε αγροτικούς και βιομηχανικούς συνεταιρισμούς. Δυστυχώς, τα μέτρα ΚΑΤΑ της επένδυσης σε ακίνητα ήρθαν απότομα και όχι σταδιακά. Τραγικό αποτέλεσμα: Φόροι, ανεργία στους σχετικούς κλάδους!
  MIK
  απάντηση107
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  δεν ειναι διωγμος... ειναι εξευτελισμος... | 07/11/2014 05:26
  οταν σε υποχρεωνουν να καταβαλεις ετησιως φορο 1% στις σημερινες αντικειμενικες αξιες (δηλ. πανω απο 2% στις πραγματικες αξιες) φορο εισοδ. 39,6% ειναι σαν να σε υποχρεωνουν να ξαναγορασεις σε μετρητα την περιουσια σου μεσα σε μια 20ετια.... η αποδοση των ακινητων ειναι κατω απο το 1,5-2% σημερα και εαν βεβαιως καταβαλονται κανονικα τα μισθωματα... δηλ. πληρωνεις οσο αντεξεις πριν πας φυλακη... τα ακινητα παντα πληρωναν φορους... το μαυρο χρημα ειναι αλλου... δυστυχως ειναι στις καταθεσεις που δεν μπορουν να δικαιολογηθουν, στα εμβασματα, στις λιστες λανγκαρντ. Στα ακινητα παντα υπηρχε το "ποθεν εσχες" εκτος πρωτης κατοικιας... ας υπαρχουν φοροι στα ακινητα... αλλα να ειναι λογικοι...
  dim
  απάντηση171
   
   
   
  χρήσιμες πληροφορίες | 06/11/2014 20:07
  Η φορολογία ακινήτων είναι κακή. Αλλά κακή είναι και η φορολογία (α) της μισθωτής εργασίας (ξεκινάει με συντελεστή 35% λόγω υποχρεωτικής ασφάλισης και επιπλέον επιβαρύνεται με φόρους εισοδήματος), (β) τόκων, μερισμάτων και ενοικίων (γ) έμμεση (ΦΠΑ κλπ). Αλλά αν θέλουμε κράτος πρέπει κάτι να φορολογήσουμε. Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο μόνος φόρος που δεν έχει αρνητικές οικονομικές επιδράσεις είναι ο φόρος επί της αξίας της γης (όχι κτίσματα, μόνο γη). Η γη στην Ελλάδα ανήκει κυρίως στην εκκλησία, και δευτερευόντως σε εύπορους Ελληνες. Θα μπορούσαν όλοι οι φόροι να αντικατασταθούν με αναλογικό φόρο επί της αξίας της γης με όφελος σε όρους δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής αποτελεσματικότητας.
  πολίτης
  απάντηση48
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  δεν μπορει να γινει διαφορετικα. | 06/11/2014 17:09
  Τα ακινητα υπηρξαν η πρωτη επενδυση στην Ελλαδα που ωφεληθηκε απο την αλογιστη πιστωτικη επεκταση με τα χαμηλα επιτοκια και την αλογιστη χορηγηση δανειων. Η φουσκα εσπασε φυσικα το 2008-09 ως ηταν αναμενομενο οχι λογω της αντιστοιχης στις ΗΠΑ αλλα γιατι καθε μη κερδοφορα επενδυση ρευστοποιειται οταν αποδεικνυεται οτι ο δεικτης κερδοφοριας της --τα επιτοκια-- ειναι αναντιστοιχα με τα επιτοκια ισορροπιαω της οικονομιας. Ειναι σωστη η φορολογηση τους; Υπαρχουν πολλες αποψειω, η δικη μου ειναι πως δεν ειναι σωστη αλλα δεν μπορει να γινει διαφορετικα.
  a
  απάντηση1621
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Στη χώρα της κομπίνας και της λαμογιάς!! | 06/11/2014 16:00
  Ακόμα κλαίω από τα γέλια! Για τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν στα δάση, στα ρέματα, δεν μας είπες τίποτα;; Για μια χώρα που όποιος θέλει χτίζει όπου θέλει και μετά πλημμυρίζουμε και παίζουμε υστερίες στην ΤΒ δεν μας είπες! Για το χτίσε κι εσύ μπορείς!!! Σε ποια άλλη χώρα άραγε δεν πληρώνεις φόρο για το/τα ακίητα σου;; Α ναι στην Κούβα! Γιατί δεν έχει ακίνητο!! Στη Β Κορέα επίσης!
  ΝεοΠτωχοΠλούσιοι Ελληνάρες
  απάντηση2739
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  !!! | 06/11/2014 15:59
  Φορος στα ακινητα και στο κεφαλαιο -αν και οικονομικα ειναι λαθος - υπαρχει all over the globe, βλ. ΗΠΑ και Σουηδια. Βγηκατε ολοι οι βλαχο-ειδικοι που τα ξερετε ολα να ... μιλησετε.
  a
  απάντηση1935
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το παρασιτικό κράτος πεινάει... | 06/11/2014 15:27
  Πολύ καλό άρθρο. Στην Ελλάδα η ατομική περιουσία διώκεται και είμαστε ουραγός στην Ευρώπη στο δείκτη οικονομικής ελεύθερίας. http://www.heritage.org/index/. Ιδίως στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είμαστε η τελευταία κομμουνιστική χώρα την Ευρώπη.
  Ντίνος
  απάντηση4516
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ούτε το 1%δεν γνωρίζεται .. | 06/11/2014 15:15
  Στο χώρο του real estate .και πως φτάσαμε εώς εδώ ..το μονο που απομενει ειναι μα είμαστε περήφανοι για αυτό (α )που εχωμε ..και την ποιότητα τουs.
  Christos
  απάντηση712
   
   
  Εύγε Εύγε Εύγε !!!!! | 06/11/2014 13:03
  Ένα απο τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει στο ΒΗΜΑ. Το ότι οι πρόγονοι μας, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία οι δικοί μου, μέσα στη φτώχεια τους κατάφεραν να κτίσουν ένα σπίτι δεν αποτελεί πολυτέλεια , εκτός και αν θέλουν κάποιοι να ζούμε από εδώ και πέρα σε τροχόσπιτα και με μισθούς πείνας να μετακομείζουμε απο το ένα μέρος στο άλλο ψάχνωντας για δουλειά
  Αποστόλης
  απάντηση5416
   
   
   
  Ας φορολογήσουμε και κάτι στην Ελλάδα εκτός από την εργασία | 06/11/2014 11:32
  Οι Γερμανοί έχουν την χαμηλότερη κινητικότητα μεταξύ των εργαζομένων της Ευρώπης, οι οποίοι παρ' όλ' αυτά έχουν και πάλι πολύ χαμηλή κινητικότητα στο χώρο σε σχέση με τους Αμερικάνους http://www.oeaw.ac.at/vid/download/col091209ns.pdf. Τα συνομωσιολογικά που λέτε δεν ισχύουν. Και δυστυχώς για εσάς η φορολόγηση των ακινήτων είναι ένα ορθολογικό μέτρο, διότι στη διάρκεια της προηγούμενης πεντηκονταετίας εκεί κρύφτηκε ο μεγαλύτερος όγκος της φοροδιαφυγής-φοροκλοπής.Και δεν είδα κάποια ξένη εταιρεία να έρχεται να πάρει κοψοχρονιά τα υποτιθέμενα κελεπούρια που προσφέρονται προς πώληση. Πολύ κακό, λαϊκίστικο άρθρο.
  Φοροδυναμικός
  απάντηση3551
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΑΡΘΡΟ ! | 06/11/2014 11:20
  Χωρίς να το θέλετε ίσως γράψατε ένα τμήμα της πολιτικής ιστορίας μας . Ο κόσμος του Οργουελ σε πλήρη ανάπτυξη.
  Γιάννης
  απάντηση3112
   
   
   
  Δεν έχω δει πιό άσχετο άρθρο | 06/11/2014 11:15
  Εχει τόσες πολλές τεχνικές και ιστορικές ανακρίβειες που θα πρέπει σε κάθε πρόταση να τα υπογραμμίζω. Εμπαθές και μικρόνοο. Οτι φορολογείται η ακίνητη περιουσία είναι λάθος της κυβέρνησης και όχι της Τρόικα! Να θυμίσω ότι η φορολόγηση επιχειρήσεων από το Πρόεδρο Κληρίδη και τους Ιρλανδούς πολεμήθηκε μέχρι ρανίδος και κρατήθηκε στο 12% με αποτέλεσμα να συρρέει ανάπτυξη στις δύο αυτές χώρες. Η Τρόικα το δέχτηκε και στις δύο περιπτώσεις. Η κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται - και χάνει. Τα περί "ξεζουμίσματος" είναι φθηνές δικαιολογίες για το "μαζί τα φάγαμε".
  "μαζί τα φάγαμε" στρουθοκάμηλοι
  απάντηση2825
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξαιρετικό άρθρο - αλλά δυστυχώς κατάντησαν τους Έλληνες πρόβατα | 06/11/2014 10:28
  Η απίστευτη προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και της τρόικας στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνταγματικότητας και προ πάντων κοινής λογικής. Δυστυχώς έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι και καταπατούν αβίαστα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων. Και μετά προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ευρώπη αποτελεί δημοκρατική "όαση" σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ολοκληρωτικό καθεστώς του χειρίστου είδους έχει καταντήσει και αν είχαν λίγη τσίπα θα έπρεπε να ντρέπονται άνθρωποι σαν τον Ντράγκι να δίνουν αυτές τις απαντήσεις για τις αντικειμενικές αξίες (βλ σχετικό σημερινό άρθρο).
  Saltarismenos me tous forous
  απάντηση4123
   
   
   
  Λεφτά στα μπετά | 06/11/2014 10:10
  Αυτό το άρθρο θα πρέπει να διδάσκετε στα σχολεία για να γίνει φανερό σε όλους γιατί αυτή η χώρα χρεοκόπησε καθώς αυτά που υποστηρίζει είναι όλα όσα μας οδήγησαν στην κρίση.
  Παραγωγός κι όχι άεργος - εισοδηματίας
  απάντηση3926
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Bravo! Ola sosta! | 06/11/2014 08:33
  Pios tha ta akusi omos otan i Elada synthlivete anamesa se tosa symferonta?! Ke to apotelesma ine orato: Prota efyge to chrima, ke tora fevgi i anergi ke apagoitevmeni neolea. I Elada tha vrethi pali stin epochi tu 50... Ta komata tsakonunte akomi gia tin karekla, pu utos ke alos den echi kamia chrisi, ef oson i opia politiki stin Elada ypagorevete apo tis agores.Vlepe tis episkepsis tu k.Tsipra dexia ke aristera, ke avto stin kyriolexia!!!!!
  bludicka
  απάντηση1912
   
   
   
  Πολύ καλό άρθρο, κ. Κάζη. | 06/11/2014 07:15
  Όπως γνωρίζετε, τα έχω ειπή και εγώ αυτά κατά καιρούς, ίσως ολιγώτερο γλαφυρά απ' ό,τι εσείς, πάντως λόγω επαγγελματικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος (καθώς η οικονομολογική μου εξειδίκευση είναι η κατοικία και κτηματαγορά εν γένει). Εχω μάλιστα καταδείξει (αξιοποιώντας στοιχεία της ΓΓΠΣ), με δημοσιεύσεις και υπομνήματα προς το κράτος, πως τα έσοδα, που αυτό επιδιώκει να μαζέψει απ' τους δημευτικούς φόρους κατοχής, θα ΄μπορούσε να τα μαζεύει (προς χρηματοδότησι της ΤΑ) από προοδευτικοτέρα φορολόγησι εισοδημάτων, εξασφαλίζον έτσι την φοροδοτική ικανότητα των ΄νοικοκυριών συν την ανταπαδοτ. του φόρου. Για να μη το κάνει, σημαίνει πως κάποιοι είτε προχειρολογούν είτε αποσκοπούν αλλού.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση4417
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων