Ο ΜΕΓΑΛΟΣ Ευριπίδης έχει γράψει ότι «Ολβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν», δηλαδή ευτυχής αυτός που γνωρίζει σε βάθος την Ιστορία. Συνεπώς και σε κάθε μεγάλη, παγκόσμιας εμβέλειας διοργάνωση, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα, πρέπει να καταγράφονται στην αθλητική ιστορία και τα άλλα «συστατικά» – «στοιχεία» εκτός από τους αριθμούς και τη στατιστική των επιδόσεων για να φτάνει η εκτίμηση μέχρι και τη γεωπολιτική. Συνεπώς αξίζει τον κόπο να δούμε μερικές άλλες πτυχές και πλευρές του παγκόσμιου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης.
***
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ μιας τέτοιας διοργάνωσης ως παγκόσμιας υποδηλώνει τη συμμετοχή εκπροσώπων (ομάδων και ατόμων) από όλες τις ηπείρους. Ταυτόχρονα σημασία έχει και ποια ήταν η επί μέρους αγωνιστική απόδοσή τους. Στην Ισπανία λοιπόν είδαμε τρεις ηπείρους (Ασία, Αφρική, Ωκεανία) να έχουν υστέρηση, αν όχι περιθωριακή συμμετοχή. Εμφανές συνεπώς ότι η αναμέτρηση ήταν μεταξύ Αμερικής (δηλονότι ΗΠΑ) και Ευρώπης. Η μοναδική παρουσία στην οκτάδα προήλθε από τη μέτρια Βραζιλία (κάτι λέει αυτό εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016). Τρεις ευρωπαϊκές ομάδες στην πρώτη τετράδα. Ενα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο.
***
ΣΤΟΙΧΕΙΟ άξιο επισήμανσης είναι αυτό το αγωνιστικό μείγμα ΝΒΑ και Ευρώπης με τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες τουλάχιστον είκοσι καλαθοσφαιριστών που έχουν τον ρόλο τους στον κορυφαίο οργανισμό του επαγγελματικού αθλητισμού. Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τρεις βαλκανικές ομάδες, η Σερβία –της μεγάλης ανατροπής -, η Σλοβενία και η Τουρκία, ήταν στην οκτάδα. Οι ρίζες του πάλαι ποτέ τεράστιας εμβέλειας γιουγκοσλαβικού μπάσκετ δίνουν και σήμερα δέντρα και καρπούς.
***
Η ΑΝΘΡΩΠΟΔΕΞΑΜΕΝΗ μιας χώρας (ο πληθυσμός της δηλαδή) έχει την αξία της σε συσχέτιση με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Εδώ βλέπουμε δύο ευρωπαϊκές χώρες με συνολικό πληθυσμό κάπου 10 εκατομμυρίων, τη Σερβία και τη Λιθουανία (όσο δηλαδή μια μεγαλούπολη των ΗΠΑ), να αφήνουν πίσω χώρες με πληθυσμό δεκαπλάσιο, τη Βραζιλία, την Τουρκία και κάπου εκεί την Ισπανία. Πληθυσμιακά δικαιώθηκε η Γαλλία. Οσον αφορά τις ανατροπές, δεν έλειψαν ιδίως με τη γοητεία της Σερβίας και τη θλίψη της Ισπανίας. Μερίδιο στα «συν» και η μικρή Σλοβενία. Να μην ξεχαστεί, τέλος, η κυριαρχία της μαύρης φυλής (ΗΠΑ, Γαλλία).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ