Ο νέος (ανένδοτος) αγώνας της Ντόρας Μπακογιάννη ξεκίνησε: «Αρχίζω τώρα τη μάχη των αντικειμενικών αξιών ώστε να επανέλθουν στις πραγματικές εμπορικές τους αξίες» δηλώνει, με τη σημείωση ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο είναι ένας άδικος νόμος, αλλά και η ίδια λόγω των πολλών ακινήτων που προφανώς διαθέτει, όπως λέει «θα πληρώσω της Παναγιάς τα μάτια». Μόνον που δεν αποκαλύπτει πόσο ακριβώς της ήρθε ο ΕΝΦΙΑ, ούτε αν θα τον πληρώσει τοις μετρητοίς ή με δόσεις. Κατά την κυρία Μπακογιάννη τα λάθη του ΕΝΦΙΑ τα πληρώνουν οι μεσαίοι με τη φορο-υπεραξία των ακινήτων τους.
Οι τζάμπα (γαλάζιοι) μάγκες

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που πραγματικά εξοργίζεσαι. Οι 21 «γαλάζιοι» βουλευτές που ζήτησαν εγγράφως (και με ερώτησή τους στη Βουλή) την αποπομπή και προφανώς την παραδειγματική τιμωρία του Νίκου Καραβίτη (πρώην άτυπου συμβούλου του Ι. Στουρνάρα) θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ είτε το έκαναν για το θεαθήναι είτε για να γλιτώσουν από την οργή των ψηφοφόρων τους. Γιατί πρώτα απ’ όλα ο Ν. Καραβίτης δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του, συνεπώς άσφαιρα τα πυρά τους. Δεύτερον, αυτοί που υπογράφουν την ερώτηση ψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ. Τρίτον, ορισμένοι από αυτούς πήγαν το καλοκαίρι στις εκλογικές τους περιφέρειες και είπαν στους (οργισμένους) ψηφοφόρους τους ότι δήθεν αυτοί έκαναν τις διορθώσεις (προς το καλύτερο). Υπάρχει όμως και τέταρτο και δεν είναι άλλο από αυτό που λέει στις συζητήσεις του ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης: Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ προήλθαν κυρίως από «γαλάζιους» βουλευτές της περιφέρειας που δεν ήθελαν να φορολογηθούν οι αγρότες και για να μην υπάρξει μαύρη τρύπα φορολογήθηκαν τα πάντα.


ΣΥΡΙΖΑ και φόροι

Ενας από τους κατασκόπους μου στις απανωτές συσκέψεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ (εν όψει των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ) μου αποκάλυψε ότι στη σύσκεψη της Τρίτης έπεσε πρόταση για την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όταν βεβαίως και όποτε γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση αυτή έτυχε γενικότερης αποδοχής, αλλά όταν κάποιος αναρωτήθηκε πού θα βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα, επικράτησε αμηχανία. Από τους πλέον πιστότερους συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε, όπως ειπώθηκε, «άσο από το μανίκι του» (και μάλιστα… κοστολογημένο) λέγοντας ότι θα φορολογηθούν αγρίως τα μεγάλα εισοδήματα, δηλαδή από μισό ως ένα εκατ. ευρώ. Οι πάντες επικρότησαν ικανοποιημένοι και δόθηκε η πρόταση στο κλειστό επιτελείο Τσίπρα για περαιτέρω επεξεργασία. Να δούμε πόσα λεφτά η πρότασή τους θα πιάσει. Δεν φτάνουν ούτε για ζήτω!
Τι μπορείς να πάθεις με τον ΕΝΦΙΑ

Μαθαίνω ότι μια βουλευτής (πρώην «γαλάζια») αποποιήθηκε μεγάλη κληρονομιά για να αποφύγει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Είχε κληρονομήσει από συγγενικό της πρόσωπο ακίνητα, έκανε τους υπολογισμούς, είδε ότι θα πληρώσει πολλά και κατέθεσε αίτηση αποποίησης κληρονομιάς (η οποία έγινε δεκτή).
Θέμα (πάλι) Στουρνάρα;

Μου τις θύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, τις ενστάσεις που είχε το κόμμα του όταν τοποθετήθηκε ο Ι. Στουρνάρας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ηταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την κυβέρνηση για το ποιος θα τοποθετηθεί σε αυτή τη νευραλγική θέση, αίτημα που απέρριψε τότε η κυβέρνηση. Τι θα γίνει με τον διοικητή της ΤτΕ όταν και όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση; Ηταν μια ερώτηση που του έγινε και ο κ. Στρατούλης έδωσε αμέσως την απάντησή του: «Θα εξετάσουμε ξανά το θέμα. Θα κινηθούμε όπως κινήθηκε και η Κύπρος με τον διοικητή της Τράπεζας Κύπρου. Δηλαδή θα του ζητήσουμε διακριτικά να παραιτηθεί και αν δεν το πράξει, υπάρχει και η γενναία αποζημίωση…». Προφανώς ο κ. Στρατούλης γράφει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας στα παλαιότερα των υποδημάτων του.


Ο ταλαντούχος κ. Φούχτελ

Τον είχαμε ξεχάσει μετά το σκληρό μαρκάρισμα που του έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης, που τον ανακήρυξε περίπου ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Κι όμως ο αγαπημένος υπουργός της κυρίας Μέρκελ Γιοακίμ Φούχτελ ξαναχτύπησε. Μου λένε ότι πολλοί νέοι δήμαρχοι και οι νέοι περιφερειάρχες προτού καλά-καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο από τον κ. Φούχτελ (που είναι επικεφαλής της λεγόμενης «Ελληνογερμανικής Συνεργασίας») με το οποίο τους ζητεί να κάνουν μια πλήρη απογραφή για τα πάντα: Για τα γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους. Καθώς επίσης για τις υποδομές που υπάρχουν, την πολιτιστική δραστηριότητα και βεβαίως για τα απορρίμματα. Αυτά είδαν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης και κατήγγειλαν προσωπικά τον κ. Φούχτελ ότι «αναζητεί χώρους για τα γερμανικά συμφέροντα…».

Άλλο όρκος, άλλο… γάμος

Χάλασε τον κόσμο να ορκιστεί με πολιτικό όρκο ένας νεαρός εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος στην περιφέρεια Ηπείρου. Είναι συριζαίος (παλαιότερα προερχόταν από το ΠαΣοΚ) και το είχε ως αρχή να ορκιστεί με πολιτικό όρκο, όπως άλλωστε έπραξαν και οι υπόλοιπο συριζαίοι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία εβδομάδα μετά που έδωσε τον πολιτικό όρκο (όπως με βεβαιώνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου) νυμφεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του με… θρησκευτικό γάμο. Πήγε στην εκκλησία, με παπά και με κουμπάρο, χόρεψε τον χορό του Ησαΐα, προσκύνησε το Ιερό Ευαγγέλιο και κοινώνησε. Ίσως η νύμφη ή τα πεθερικά του να μην σήκωναν τα ήθη περί πολιτικού όρκου.

Ποιον προτείνει πρόεδρο ο Γκλέτσος

Οταν ερωτάται ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος ποιον θα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (τώρα που άρχισαν πολλοί να αυτοπροτάσσονται) δίνει μια οργισμένη απάντηση: «Ο Πρόεδρος μας μάρανε τώρα…». Και συνεχίζει: «Δεν τους αντέχω όλους αυτούς που συγκυβερνούν, έτσι μου έρχεται να πάρω μερικούς συμπατριώτες του και να χορέψω τον χορό του… Ζαλόγγου, μπας και τους πείσω να φύγουν». Και επειδή στη Στυλίδα δεν υπάρχει Ζάλογγο, ο κ. Γκλέτσος βρήκε μέρος για να… χορέψει. Πρόκειται για τη θέση Βουρλιά, όπου μάλιστα εκεί γίνεται κάθε χρόνο και το σαρακατσανέικο γλέντι: «Από εκεί θα πέσω…» έλεγε όλη μέρα την Τρίτη και είχε τον λόγο του: «Ξεκίνησα από το σπίτι μου με 100 ευρώ και το μεσημέρι δεν είχα τίποτα. Εδινα τα χρήματά μου στους φτωχούς που με σταματούσαν και δεν είχαν να φάνε» λέει. Αλλά στην επανάληψη της ερώτησης για τον όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Γκλέτσος αυτή τη φορά ήταν αποκαλυπτικός: «Αν ήταν στο χέρι μου θα πρότεινα για Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, μου προκαλεί εξαιρετικό θαυμασμό».

HeliosPlus