Δεκατέσσερα χρόνια συνεχούς έκδοσης συμπλήρωσε εφέτος το περιοδικό της Αίγινας Αιγιναία. Μπορώ να πω ότι είναι ρεκόρ για ένα περιοδικό που οι πόροι του είναι ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών και αναγνωστών, ενώ η ύλη του είναι πάντα υψηλού επιπέδου, χωρίς εκπτώσεις. Ο τίτλος του περιοδικού παραπέμπει στο περιοδικό Αιγιναία το οποίο εκδιδόταν στο νησί μεταξύ Μαρτίου 1831 και Σεπτεμβρίου 1831 ως έντυπο στήριξης της εκπαιδευτικής πολιτικής του Καποδίστρια. Η σύγχρονη Αιγιναία διευθύνεται από τον Γιώργο Μπόγρη, γιατρό ορθοπαιδικό του νησιού, έναν επιστήµονα που σε άλλες εποχές θα τον αποκαλούσαν ιατροφιλόσοφο.

Το περιοδικό παρουσιάζει µια µοναδικότητα: ενώ είναι τοπικό και τα θέµατά του έχουν πάντοτε σχέση µε το νησί, ταυτόχρονα είναι υπερτοπικό. Αυτό συµβαίνει γιατί πολλά από τα αιγινήτικα θέµατα και πολλοί από τους ανθρώπους του νησιού υπερβαίνουν τα στενά όρια της τοπικότητας, έχουν καθολικότερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, άνθρωποι του σύγχρονου πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργίας που είναι συνδεδεμένοι με το νησί: ο Καζαντζάκης, ο Μόραλης, ο Καπράλος, ο Νικολάου, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Κώστας Βαρώτσος, για να αναφέρω μόνο μερικά ονόματα. Επειτα η ιστορία: η Αφαία και τα γλυπτά της, που συγκροτούν σήμερα τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, η Κολώνα με τις συνεχιζόμενες ανασκαφές από την Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, μικρό, ατμοσφαιρικό και με μια συγκλονιστική συλλογή αρχαίων κεραμικών, η μεσαιωνική Αίγινα της Παλιαχώρας, η καποδιστριακή Αίγινα, με έναν πλούτο κτιρίων όπως το ορφανοτροφείο –το μεγαλύτερο για την εποχή του δημόσιο κτίριο στα Βαλκάνια -, κτίρια που δυστυχώς δεν βρίσκονται στην κατάσταση που θα έπρεπε, η παράδοση της κεραμικής, η ναυπηγική, το εμπόριο του σφουγγαριού.

Κατόπιν θέματα περιβάλλοντος και αγροτικής οικονομίας, όπως η καλλιέργεια της φιστικιάς, η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού κ.ά. Το τεύχος της Αιγιναίας που κυκλοφορεί τώρα έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μουσικολόγο και εθνομουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη, κι αυτός ένας από τους ανθρώπους της Αίγινας. Πολύπλευρη προσέγγιση και κείμενα-μαρτυρίες για έναν επιστήμονα με πάθος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση σημαντικού υλικού της παραδοσιακής μουσικής μας και φυσικά της παραδοσιακής μουσικής της Αίγινας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ