Κατά πόσο μπορεί το χρέος να είναι βιώσιμο και κατά πόσο μπορεί να καταστεί, είναι το καίριο ερώτημα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Υπάρχει μια γενική αίσθηση στη χώρα μας, ότι οι δανειστές οφείλουν να προβούν σε ενέργειες για να συνδράμουν στην βιωσιμότητα του χρέους μας. Όμως κατά πόσο μπορούν να το πράξουν και αν συμφωνήσουν, τι θα ζητήσουν, είναι ένα δεύτερο και κρίσιμο ερώτημα. Γιατί αν είναι να ζητήσουν όλα αυτά που μας άφησαν ως παρακαταθήκη για το Σεπτέμβριο ως προαπαιτούμενα, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και θα χρειαστούν σοβαρές αποφάσεις για να προχωρήσει η χώρα στο νέο καθοριστικό εγχείρημα.
Αποφάσεις τις οποίες δεν είμαι βέβαιος ότι θα αφουγκραστεί και ο Ελληνικός λαός, αφού οι Ευρωεκλογές ήταν το τελευταίο ανάχωμα υπομονής του. Από τούδε και στο εξής δεν γνωρίζουμε αν αντέχει ηθικά, κοινωνικά και προπάντων οικονομικά μια νέα σκληρή μάχη για να μπορέσει να αποδείξει τα αυταπόδεικτά. Ότι έγιναν οι θυσίες για 4 χρόνια και δεν μπορούμε να βρούμε μια σανίδα σωτηρίας, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο. Αν πράγματι πρόκειται να ζητηθεί από την τρόικα μια νέα σειρά σκληρών μέτρων, τα οποία προφανώς θα χρειαστούν και έγκριση από το κοινοβούλιο, τότε στη θέση του κ. Αντώνη Σαμαρά θα ζητούσα πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Αν ήμουν στη θέση του δεν θα μπορούσα να αναλάβω και άλλες ευθύνες, ούτε να προχωρήσω σε σκληρές αποφάσεις χωρίς την συγκατάθεση των πολιτών και ας έχανα τις εκλογές.
Ο άλλος δρόμος που πρέπει να επιλέξει ο πρωθυπουργός είναι η σύγκρουση με τους τροϊκανούς που προφανώς τα μέτρα που προσπαθούν να επιβάλουν είναι ανεφάρμοστα και εξοντωτικά. Πολιτικά μπορεί να το κάνει, αφού η χώρα δεν έχει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε προ διετίας και από την άλλη είναι η κατάλληλη συγκυρία, όσον αφορά τους θεσμούς που η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει πολλά περισσότερα από αυτά που της επιβάλλουν οι δανειστές.
Η ΔΕΘ θα είναι το κομβικό σημείο για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Εκεί ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύγκρουση ή συμβιβασμός; Συνέχιση ή απεμπλοκή από την σκληρή πολιτική; Ο καυτός Σεπτέμβριος επιβάλλεται να γεννήσει εξελίξεις…