Στην Αθήνα και στο γραφείο της βρίσκεται συνεχώς τούτες τις ημέρες η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία), περιμένοντας κάποιο μήνυμα ή έστω κάποια ένδειξη για το θέμα του επιτρόπου: «Δεν είδα κανέναν, δεν συναντήθηκα με κανέναν, ούτε καν είχα ένα τηλεφώνημα» λέει στους συνομιλητές της με εμφανή την αγωνία στο πρόσωπό της. Αγωνία επειδή η ίδια επιθυμεί να τελειώσει όσο γρήγορα γίνεται το θέμα του επιτρόπου ώστε να διεκδικήσει η χώρα μας ένα καλό χαρτοφυλάκιο και ειδικά για την Ντόρα που δεν το κρύβει ότι επιθυμεί να πάρει (εάν οριστεί επίτροπος) το χαρτοφυλάκιο της Αστον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
***
Κάθησα και έψαξα το θέμα και ιδού τι ανακάλυψα: Η κυβέρνηση, μαθαίνω, θεωρεί απίθανο να δοθεί στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων και ήδη στοχεύει αλλού, εκεί όπου υπάρχει περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και δεν είναι άλλο από το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Υποθέσεων που περιλαμβάνει τα κοινωνικά ταμεία και (κυρίως) την ανεργία. Τώρα, θα πείτε, εγκατέλειψε τη μάχη για τις εξωτερικές υποθέσεις; Δεν γνωρίζω εάν την εγκατέλειψε ή όχι, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι δύο πρωθυπουργοί, ο ένας της Ιταλίας και ο άλλος της Βουλγαρίας, δίνουν αυτές τις ημέρες πραγματική μάχη για να πλασάρουν στη θέση αυτή τις υπουργούς Εξωτερικών τους. Η πρώτη είναι η Φεντερίκα Μογκερίνι, από τους πλέον πιστούς συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού (την αποκαλούν «σκιά του Ρέντσι») που επιδιώκει αυτή τη θέση. Η δεύτερη είναι η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γεοργίεβα, η οποία να σημειώσω ότι είναι επίτροπος της Βουλγαρίας και παρέμεινε στη θέση της με σκοπό να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της Αστον, το οποίο θα πάει οπωσδήποτε σε γυναίκα. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυρία Μπακογιάννη επιμένει για αυτή τη θέση. Τι λένε όμως τα προγνωστικά; Πρώτον, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να καταλάβει τέτοια θέση Ελληνίδα (όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, δηλαδή ικανότητας κ.τ.λ., αλλά λόγω… εθνικότητας), δεύτερον, η Ιταλίδα που δηλώνει κεντροαριστερή θεωρείται και φιλορωσίδα, άρα αουτσάιντερ και, τρίτον, η Βουλγάρα (χαμηλών τόνων με εξειδίκευση στην ανθρωπιστική βοήθεια) συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
***
Η χώρα μας στοχεύει όμως αλλού, με επίκεντρο τις κοινωνικές υποθέσεις και επίτροπος στη θέση αυτή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και γυναίκα. Αλλωστε μη νομίζετε ότι τα πράγματα στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν ως έχουν. Γιατί, όπως πληροφορούμαι, ο κ. Γιούνκερ έδειξε πρόθεση να αλλάξει πολλά. Για παράδειγμα, μην εκπλαγείτε εάν δείτε το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών υποθέσεων να «σπάσει» στα τρία ή να δημιουργήσει «τομείς ευθύνης», κάτι που θα δρομολογήσει νέα δεδομένα. Αυτά τα νέα δεδομένα κυνηγούν τώρα οι ισχυρές χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Γερμανία θέλει την Ενέργεια, η Βρετανία στην αρχή ήθελε τον έλεγχο των τραπεζών, άλλαξε ρότα και θέλει το εμπόριο. Τώρα θα πείτε πότε θα ανακοινωθεί ο επίτροπος για τη χώρα μας. Μαθαίνω ότι τούτο θα γίνει σε λίγες ημέρες, αν και η κυβέρνηση δεν βιάζεται. Αλλωστε ελάχιστες χώρες έχουν ανακοινώσει (πάντοτε ανεπισήμως) τους επιτρόπους τους. Είπαμε, οι πιο σώφρονες χώρες αναμένουν τα νέα δεδομένα.
Ρουσφέτι: μοναδικό μέσο… επιβίωσης


Το άκουσα και δεν πίστευα στα αφτιά μου. Ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Ι. Τραγάκης εξιστορούσε σε συναδέλφους του βουλευτές τους τρόπους που μπορούν να επιβιώσουν σε ένα χαοτικό πολιτικό σύστημα: «Από την πείρα μου, έμαθα ότι το ρουσφέτι είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης» τους έλεγε. Και για να γίνει πιο σαφής έδωσε και παραδείγματα: «Συχνά με ρωτούν «μα πού είναι οι ψηφοφόροι σου;». Και τους απαντώ «είναι κρυμμένοι στα βάθη της γης, εμφανίζονται για να ψηφίσουν και μετά εξαφανίζονται»». Η ρήση όμως αυτή του κ. Τραγάκη για το ρουσφέτι θα έχει και ένα αρνητικό αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε: «Αν το καθιερώσατε θα σας βομβαρδίζουν συνεχώς με αιτήματα για ρουσφέτια…» τους είπε.
Καμίνης: Πρώτος στόχος μου η Αθήνα


Την αντίθεσή του στο να εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ακόμη και στις διεργασίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, εκφράζει συνεχώς ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Γ. Καμίνης. Τα ίδια περίπου είπε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο με τον οποίο συναντήθηκε. Του είπε μάλιστα ότι παρέστη στο συνέδριο του Ποταμιού, όπως θα παραστεί και στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ηταν μία παραγωγική συνάντηση του δημάρχου με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ αφού σε αυτήν ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο δήμαρχος ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το ΕΣΠΑ (χωρίς περικοπές) που δεν είναι και λίγο, περί τα 120 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καμίνης ζήτησε τη βοήθεια του κ. Βενιζέλου και για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας (να γίνει άμεση αναπλήρωση) αφού η κατάργησή της «παρέλυσε την πόλη», όπως του είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΠΟΥ και ο ΣΥΡΙΖΑ


Αυτό που συνέβη με τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα τους μείνει σίγουρα αξέχαστο. Ηρθαν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Λ. Γρηγοράκο, με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, με διευθυντές του ΕΣΥ, με κλινικάρχες, με ιατρικούς συλλόγους και σε κάποια στιγμή ζήτησαν να συναντηθούν και με τους υπευθύνους Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σου λένε, να ακούσουμε το πρόγραμμά τους. Και τι νομίζετε ότι τους απάντησαν από την Κουμουνδούρου; «Δεν έχουμε χρόνο για εσάς, είναι πολύ σφικτό το πρόγραμμά μας». Μου το αφηγήθηκε ο κ. Βορίδης και δεν το πίστευα.

HeliosPlus