Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ομοσπονδία Στίβου –γνωστή περισσότερο ως IAAF –θέσπισε έναν νέο θεσμό, τον Πίνακα (λίστα) τιμής στον οποίο έχουν θέση μεγάλες μορφές του στίβου, συχνά αποκαλούμενου, δίχως πλήρες ιστορικό έρεισμα και δικαίωμα, Κλασικού Αθλητισμού (π.χ. γιατί είναι κλασικό αγώνισμα η σφυροβολία και όχι η πάλη και η πυγμαχία;). Εστω. Ο τίτλος του καταλόγου είναι Hall of Fame, αίθουσα, χώρος φήμης. Προς τι όμως η πρωτοβουλία; «Ισως ως αντίβαρο της άκρατης εμπορευματοποίησης στην οποία έχει οδηγήσει εδώ και τρεις δεκαετίες το άθλημα» εικάζει ο φίλος αναγνώστης, συγγραφέας κ. Κώστας Κατσιγιάννης που έστειλε στη στήλη ενδιαφέροντα στοιχεία.
***
ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ τιμής και δόξας, αλλά και για πολλούς μνήμης, αρχής γενομένης το 2012, το μεγάλο ποσοστό των αναφερομένων δεν έχουν απολαύσει ράβδους χρυσού και διαμάντια των «μίτινγκς» που γίνονται υπό την αιγίδα και τις ευλογίες της IAAF.
***
ΤΡΙΑ είναι τα βασικά κριτήρια (100% αγωνιστικά). Συγκεκριμένα:
1. Οι αθλητές πρέπει να έχουν κερδίσει το ολιγότερο δύο χρυσά μετάλλια σε θερινούς ΟΑ ή σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
2. Οι αθλητές θα πρέπει να έχουν καταρρίψει τουλάχιστον μία φορά παγκόσμιο ρεκόρ.
3. Οι αθλητές πρέπει να έχουν αποχωρήσει το λιγότερο δέκα χρόνια από την ενεργό αθλητική δράση.
***
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ εντάξεις έγιναν στις 8 Μαρτίου 2012 και αφορούσαν τους Αμπέμπε Μπικίλα (Αιθιοπία), Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν (Ολλανδία), Μπέτι Κάθμπερτ (Αυστραλία), Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι (ΗΠΑ), Εντουιν Μόουζες (ΗΠΑ), Πάαβο Νούρμι (Φινλανδία), Αλ Ερτερ (ΗΠΑ), Εμίλ Ζάτοπεκ (Τσεχοσλοβακία), Καρλ Λιούς (ΗΠΑ), Τζέσε Οουενς (ΗΠΑ), Αντεμάρ Ντα Σίλβα (Βραζιλία).
***
ΟΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ του 2013 έχουν ανεβάσει τον αριθμό σε σαράντα περίπου, από τους οποίους τα 2/3 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Από τα Βαλκάνια οι Γιολάντα Μπάλας και Στέφκα Κονσταντίνοβα. Νεότερες προσθήκες, ο Σεργκέι Μπούμπκα, η Ιρίνα Σεβίνσκα Κιρζεστάιν (Πολωνία) και ο Κουβανός Αλμπέρτο Χουαντορένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ