Το σκάνδαλο των ομολόγων δεν διερευνάται από το 2007. Η αλήθεια είναι ότι άρχισε να το ερευνά το 2006 ο τότε επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος βρώμικου Χρήματος κ. Γιώργος Ζορμπάς. Μάλιστα η αφορμή για να τον απασχολήσει αποτέλεσε ο εντοπισμός βαλίτσας στον τότε επικεφαλής χρηματιστηριακής, επίσης καταδικασθέντα την Πέμπτη στη δίκη της υπόθεσης, ο οποίος σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Σύνταγμα επιχείρησε να εκταμιεύσει επιταγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό έγινε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2006!

Ακολούθησε πολύχρονη έρευνα στη Δικαιοσύνη. Από τότε οι δημοσιογράφοι και λίγοι πολιτικοί με αποκαλύψεις ανέδειξαν ένα σκάνδαλο που για λίγο έλειψε να γίνει η αιτία της πτώσης της κυβέρνησης από τις καθημερινές δύσοσμες αποκαλύψεις για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι!

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών (λίγες ημέρες μετά τις εκλογές) με τα 306 χρόνια φυλακής για τους 13 καταδικασθέντες, αλλά με την τελική κρίση περί αναστολής της ποινής -επομένως όλοι ελεύθεροι-, δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι δικαστές επιχειρούν να «θεραπεύσουν» μια κακοδαιμονία αυτού του σκανδάλου, αλλά και άλλων σκανδάλων οικονομικών εγκλημάτων. Την ατιμωρησία των πολιτικών, που έλεισαν το μάτι στα golden boys που μας ήρθαν με ύφος, κυρίως από το Σίτι του Λονδίνου, αλλά καθόλου δεν υποτίμησαν την εδώ αγορά κυρίως για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, που ακολούθησε μια περίεργη πορεία (υπεράκτιες, νησιά Καϊμάν κ.ο.κ.) ώσπου να φθάσει στο εδώ ΤΕΑΔΥ, το οποίο το αγόρασε υπερτιμολογημένο φυσικά.
Ευθύνες υπήρξαν και πολιτικές σε αυτή την περίεργη πορεία, αλλά δεν καταλογίστηκαν ποτέ, αφού η τότε κυβέρνηση σχεδόν σαν σήμερα τον Μάιο του 2009 έσπευσε να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή με αποτέλεσμα να παραγραφούν όλα τα εγκλήματα πολλών σκανδάλων με πρωταγωνιστές και πρώην υπουργούς. Παράλληλα η κατακραυγή και τα πρωτοσέλιδα ανάγκασαν χρηματιστές, τράπεζες, υπουργούς να επιστρέψουν το ομόλογο μειώνοντας έτσι τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου!
Από τους καταδικασθέντες δεν λείπουν μόνο οι πολιτικοί. Λείπει και ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης, χρηματιστής της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, ο οποίος σκοτώθηκε από μηχανάκι ενώ προηγουμένως έμεινε προφυλακισμένος πολλούς μήνες στον Κορυδαλλό. Πάντως σε συνέντευξή του στο «Βήμα» το 2010 είχε απειλήσει με αποκαλύψεις και άλλους υπεύθυνους ψηλότερα από αυτόν. Η υπόθεση είχε ξεχαστεί. Μετά την κρίση και τα μνημόνια, ποιος θυμόταν το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων; Η Δικαιοσύνη έκανε ό,τι μπορούσε, καθυστερώντας λόγω μειωμένων μέσων. Έτσι γίνεται πάντα, θόρυβος στην ανάκριση και μετά σιωπή. Αποκαλύπτονται άλλα σκάνδαλα.
Η απόφαση της Πέμπτης όμως που επιχειρεί να καλύψει το έλλειμμα της μη απόδοσης ποινικών ευθυνών και σε πολιτικούς (γιατί να φυλακιστούν μόνο οι απλοί πολίτες) δεν θεραπεύει αυτό το κενό. Γιατί άραγε δεν εκλήθησαν ποτέ στη δίκη οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί, παρά τα αιτήματα των ενδιαφερομένων; Η απόφαση δείχνει αντίθετα έναν συμψηφισμό, που δεν πρέπει να γίνεται. Γιατί ή δεν έπρεπε να επιβληθούν αυτές οι μεσαιωνικές πράγματι ποινές λόγω του παρωχημένου νόμου 1608/50 ή δεν έπρεπε να δοθεί αναστολή. Αλλιώς πολλοί θα σκέφτονται διάφορα και δεν πρέπει, διότι οι δικαστές πράγματι προσπαθούν…
ΥΓ. Ο πάντοτε εύστοχος εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς δήλωσε στο «Βήμα» το μεσημέρι της Παρασκευής: «Η δικαίωση της πολιτείας μου δεν εξαρτάται από την έκδοση νομικώς λειψών ποινικών αποφάσεων».