Ανασχηματισμός δεν λογαριάζεται αν δεν αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών, έλεγαν οι παλαιότεροι πολιτικοί, και μάλλον έτσι θα είναι. Στον επερχόμενο ανασχηματισμό, μετά το μήνυμα της κάλπης που έλαβε η κυβέρνηση, ο πρώτος που φαίνεται να αλλάζει πόστο είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας (φωτογραφία). Πού πάει ο κ. Στουρνάρας; Αλλοι λένε στην Τράπεζα της Ελλάδος, άλλοι ακόμη τον θέλουν και επίτροπο στην Κομισιόν και ορισμένοι τον θέλουν να πηγαίνει στο σπίτι του. Αν ρωτήσετε οποιοδήποτε στέλεχος του Μαξίμου ή της ΝΔ, θεωρεί διάδοχο του κ. Στουρνάρα τον κ. Στ. Παπασταύρου, με δεδομένο ότι είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο ποτέ δεν ήλθε σε σύγκρουση. Πάντως ο όρος που έβαλε ο κ. Τσίπρας να μην «τολμήσει» ο Πρωθυπουργός να τοποθετήσει επίτροπο ή διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς να συνεννοηθεί μαζί του μάλλον… θυμηδία προκάλεσε στο Μαξίμου.
nnn
Μαθαίνω επίσης ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μάλλον φεύγει από την κυβέρνηση, αφού δεν είναι λίγοι στη ΝΔ αυτοί που του καταλογίζουν ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών. Ο ίδιος έμαθα ότι θέλει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και μάλιστα στο Πολιτισμού (για να φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως μου είπαν), αλλά στο Πολιτισμού διεξάγεται στα παρασκήνια μια πραγματική μάχη με τρεις διεκδικητές: τον αποτυχόντα υποψήφιο δήμαρχο κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο, που διαδίδει ότι θα πάει αυτός εκεί, τον Αδωνη, όπως σας είπα παραπάνω, και τον νυν υπουργό κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του (αν και οι περισσότεροι στη ΝΔ τον έχουν ξεχάσει, αφού δεν εμφανιζόταν πουθενά). Πάντως ο Αδωνις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάει σπίτι του και κάποιες πληροφορίες που τον θέλουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μάλλον ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
nnn
Στην κυβέρνηση εισέρχεται κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Α. Λοβέρδος. Το θέμα είναι σε ποιο υπουργείο πάει. Ακουσα ότι ο ίδιος θέλει το Ανάπτυξης (και μάλιστα θέλει ως υφυπουργό τον μοναδικό βουλευτή που διαθέτει, τον κ. Χρ. Αηδόνη), αλλά μάλλον θα του προτείνουν το Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Take it or leave it» είναι πιθανόν να του πουν. Σε περίπτωση που πάει εκεί είναι πολύ πιθανόν ο κ. Κ. Μητσοτάκης να πάει στο Υγείας (άλλωστε στο Υγείας τον προόριζαν αρχικά αλλά βρέθηκε στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης). Οι πιο πιθανοί να φύγουν από την κυβέρνηση ή να μετακινηθούν είναι ο κ. Χαρ. Αθανασίου (από το Δικαιοσύνης), ο κ. Ν. Δένδιας (ο ίδιος ζήτησε να μετακινηθεί και ορισμένοι τον θέλουν στο Ανάπτυξης) και ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενόχλησε πολλούς νεοδημοκράτες αφού στήριξε άλλον από τον εκλεκτό του Μαξίμου στον Πειραιά. Είναι βεβαίως και ο κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος είναι έτοιμος να μπει στην κυβέρνηση σε οποιαδήποτε θέση, μου λένε, φτάνει να υπουργοποιηθεί.
Καφές με τον Πρόεδρο

Ανετος, χαρούμενος, συνοδευόμενος από τους πιστούς συνεργάτες του κ.κ. Ν. Παπά και Π. Σκουρλέτη, πήγε ο κ. Αλ. Τσίπρας με το πράσινο (κρατικό) Σκόντα του στο Προεδρικό Μέγαρο. Ηταν ακριβής στην ώρα του και όταν τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε ακόμη πιο χαρούμενος. Του προσέφεραν έναν ελληνικό καφέ σκέτο και εκεί που όλοι ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών περίμεναν ότι θα ζητήσει εκλογές άρχισε να λέει για το πόσο καλή ημέρα έχει έξω. Να σημειώσω τα θερμά συγχαρητήρια που του έδωσε ο κ. Κ. Παπούλιας για τη νίκη του.
nnn
Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο Προεδρικό Μέγαρο, υπήρχε, έμαθα, κάποια γκρίνια για τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επομένη κιόλας των εκλογών. Επρεπε, έλεγαν αυτοί που του έκαναν κριτική, να περιμένει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρώτα ο Πρωθυπουργός και εν συνεχεία ο κ. Ευ. Βενιζέλος και μετά να πάει αυτός, «για να καθαρίσει». Η δεύτερη «γκρίνια», αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, είναι όταν βγήκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και έκανε λόγο για δυσαρμονία στη λαϊκή βούληση και στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι βεβαίως που υπήρχε παλαιότερα στο Σύνταγμα (και που μπορούσε να ήταν αιτία για εκλογές) αλλά σήμερα δεν υπάρχει, δίδοντας έτσι λαβή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να του επιτεθεί.


Η «θεωρία Αβέρωφ»

Εκείνο όμως που έλεγαν οι νεοδημοκράτες βουλευτές την επομένη των εκλογών, με το που άνοιξε και πάλι η Βουλή, και σας το μεταφέρω είναι ότι ισχύει πλέον περισσότερο από ποτέ η λεγόμενη «θεωρία Αβέρωφ», αυτή με τη στρούγκα και το αρνί. Και έφερναν σαν παράδειγμα τους κ.κ. Πολύδωρα, Ζώη, Κακλαμάνη, Νικολόπουλο, ακόμη και τον κ. Καμμένο και πολλούς άλλους. Επίσης έλεγαν ότι το ποσοστό που έφερε (άλλος ένας που έφυγε από τη στρούγκα) ο κ. Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ είχε ως συνέπεια να ανακόψει τη διαρροή ψήφων της Χρυσής Αυγής εις βάρος της ΝΔ.


Συν ένας για τη ΝΔ

Οι εκλογές προσέθεσαν ακόμη έναν βουλευτή στη δύναμη της ΝΔ. Πρόκειται για τον κ. Δ. Μπριάνη, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση του (ανεξάρτητου) κ. Ν. Σταυρογιάννη, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Λαμιέων. Τον έχει στηρίξει, έμαθα, παρασκηνιακά ένα μεγάλο τμήμα της ΝΔ προκειμένου να αποκτήσει η παράταξη έναν ακόμη βουλευτή.

HeliosPlus