Ο ρόλος…
  • Τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν η ΤτΕ και ο διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και κυρίως στο να διατηρηθεί η ομαλότητα και να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι καταθέτες αναδεικνύει η έρευνα των «Financial Times» για την κρίση της ευρωζώνης.
  • Οπως αναφέρεται, «κάθε εργάσιμη ημέρα από τότε που ξέσπασε η κρίση το 2009, ο Γιώργος Προβόπουλος συγκαλούσε στις 6 μ.μ. στο γραφείο του μια μικρή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την επιθεώρηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλωμιάσει. Ηταν την Παρασκευή πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση όταν οι Ελληνες απέσυραν πάνω από 3 δισ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Με τον ρυθμό αυτόν η Ελλάδα θα είχε ξεμείνει από χαρτονομίσματα μέσα σε μία ή δύο μέρες».
…και η αποκάλυψη
  • Το δημοσίευμα αναδεικνύει το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν καθώς δεν θα ήταν μόνο η κυβέρνηση που θα έμενε από ρευστό. Μάλιστα σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έφτασε μέχρι να φέρνει αεροπορικώς 28,5 δισ. ευρώ από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» στις 3 Μαρτίου του 2013, πολύ προτού η είδηση αναπαραχθεί από την «Daily Mail» και άλλα διεθνή μέσα τον Αύγουστο του ιδίου έτους.
Κοπτοραπτική
  • Στο ΣτΕ βρίσκεται η τύχη ενός μεγάλου σιδηροδρομικού έργου, του τμήματος Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος με προϋπολογισμό 273 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ, Thales και Ξανθάκης είχε αναδειχθεί μειοδότης με έκπτωση 17,24%, αλλά η κοινοπραξία των Ακτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Ιntrakat και J&P Αβαξ υπέβαλε ένσταση που έχει να κάνει κυρίως με «λάθος πιστοποιητικά αλλά και ελλιπή εμπειρία σε τέτοια έργα από το ανάδοχο σχήμα».
  • Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται, αλλά στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΡΓΟΣΕ εξετάζει εκ των υστέρων να αφαιρέσει τρία δύσκολα τμήματα του έργου ώστε να είναι βιώσιμο, σύμφωνα με την έκπτωση που έδωσε ο μειοδότης. Η κοινοπραξία που έχει προσφύγει στο ΣτΕ είχε προσφέρει έκπτωση 8,5%.
Ο ιππόδρομος
  • Οι τελευταίες διαρροές από το μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του ιπποδρομικού στοιχήματος αναφέρουν πως οι Γάλλοι της PMU έχουν διαμηνύσει στο ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά αν δεν αλλάξει το ύψος του μηνιαίου μισθώματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ανάδοχος της άδειας ιπποδρομιακού στοιχήματος για τη χρήση του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.
  • Η στήλη έψαξε το θέμα και προέκυψε ότι οι Γάλλοι δεν συμφωνούν με το τίμημα των 500.000 ευρώ που έχει ορίσει ανεξάρτητος αποτιμητής. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το τίμημα με τα σημερινά έσοδα του απαξιωμένου ιπποδρόμου είναι υψηλό, αλλά είναι «αστείο» αν ληφθεί υπόψη ότι ο μισθωτής θα έχει προς εκμετάλλευση έκταση θα έχει προς εκμετάλλευση ένα φιλέτο 1.100 στρεμμάτων και στεγασμένη επιφάνεια 30.000 τ. μέτρων.
Ενίσχυση
  • Την απορρόφηση του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) από το ΚΕΠΕ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης προσέλαβε την εταιρεία συμβούλων Octane – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων για την αξιολόγηση των δομών δύο οργανισμών.
  • Το ΚΔΕΟΔ είναι ερευνητικός οργανισμός με τρεις ερευνητές και εννέα υπαλλήλους, με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τα ζόμπι…
  • «Τα ζόμπι δεν είναι χορτοφάγα» ήταν ο τίτλος μιας καλτ ταινίας της δεκαετίας του ’80. Ενας τίτλος που πολλοί λένε ότι απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική αγορά. Είναι όμως έτσι η πραγματικότητα ή πρόκειται για υπερβολή;
  • Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα επιχειρήσει να δώσει μελέτη της PwC που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Μαΐου, σε εκδήλωση που διοργανώνει η εταιρεία από κοινού με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.
…και τα συμπεράσματα
  • Στο πάνελ που θα σχολιάσει τα συμπεράσματα της μελέτης θα βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ανθιμος Θωμόπουλος και ο επικεφαλής Ανάλυσης της Eurobank κ. Πλάτων Μονοκρούσος
  • Απ’ ό,τι πληροφορείται η στήλη, τα συμπεράσματα είναι ενδιαφέροντα, καθώς το ποτήρι… δεν είναι «μισοάδειο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ