Η ελληνική οικονομία μετά από μια περίοδο τεσσάρων χρόνων που ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές επέστρεψε σε αυτές την περασμένη Πέμπτη. Το κόστος ήταν μεγάλο και για την ελληνική κοινωνία και για τις επιχειρήσεις.

Αλλά η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου, σημαντικό σημείο για το ξεπέρασμα της κρίσης ανοίγει και το κεφάλαιο της διευθέτησης του δημοσίου χρέους.

Τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά κύρια η αναγνώριση της προόδου από τους εταίρους μας, κάτι που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας την Παρασκευή στην Αθήνα, βάζει τις βάσεις για να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να αρχίσει να η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η επανένταξη της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ανοίγει τις γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, ανοίγει τις πόρτες στα διεθνή σχήματα ανάπτυξης και ξαναφέρνει την ελπίδα της μείωσης της ανεργίας που κατατρώει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας.

Με την αποκατάσταση των κομμένων γεφυρών με το διεθνές χρηματοδοτικό σύστημα μπαίνουμε στον δρόμο της απεξάρτησης από τα μνημόνια, ο οποίος δεν θα είναι εύκολος αλλά μακρύς και δύσκολος. Η εμπιστοσύνη που χάθηκε δεν κερδίζεται ξανά εύκολα αλλά είναι δεδομένο ότι οι βάσεις μπήκαν. Και αυτό επιτεύχθηκε με τις θυσίες ολόκληρου του ελληνικού λαού, κάτι που δεν πρέπει να το υποτιμάει κανείς.

Παρουσιάζεται σήμερα η μεγάλη ευκαιρία να ξαναστήσουμε όλοι μαζί την οικονομία της Ελλάδας, χωρίς μεμψιμοιρίες και άλλες μικροκομματικές δικαιολογίες αλλά με σωστό προγραμματισμό και όραμα.

Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αλλά και δεν θα συγχωρήσει άλλα λάθη από κανέναν.