Σήμερα θα σας αποκαλύψω πώς πατήσαμε (κυριολεκτικά) πόδι στους Γερμανούς. Οχι, μη νομίζετε ότι φέραμε κάποια λυσσαλέα αντίδραση σε κάτι που ήθελαν να μας επιβάλουν. Απλώς τους πατήσαμε κατά… λάθος! Σε μία από τις πρόσφατες συνόδους κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς περπατούσε στον διάδρομο που καταλήγει στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό συμβαίνει συχνά, αφού κάθε φορά που συναντώνται σε συνόδους κορυφής, πάντοτε ανταλλάσσουν μερικές απόψεις ή ακόμη και αιτήματα (όταν βρει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός). Αυτή τη φορά όμως υπήρξε ένα απρόοπτο περιστατικό. Κάποια στιγμή και ενώ οι δυο τους περπατούσαν δίπλα-δίπλα και συζητούσαν, μία κολόνα μπαίνει εμπόδιο ανάμεσά τους. Και συνέβη το μοιραίο. Ο κ. Σαμαράς πάτησε κατά λάθος την κυρία Μέρκελ στο δεξιό της πόδι. Την… ξενύχιασε, μου είπαν όσοι είδαν τη σκηνή, με την κυρία Μέρκελ να φωνάζει από τον πόνο και τον κ. Σαμαρά να ζητεί χίλιες συγγνώμες. Ετσι, έστω και με αυτόν τρόπο, πατήσαμε και εμείς μία φορά τους Γερμανούς. Υπάρχει, μου είπαν, και σχετικό βίντεο, το οποίο δεν προβλήθηκε ποτέ.
Στην κόλαση του Σόιμπλε


Ως «το τελευταίο καψώνι του Σόιμπλε» χαρακτηρίστηκε από ελληνικής πλευράς η συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Ο κ. Στουρνάρας έζησε, όπως με πληροφόρησαν, μια… κόλαση, με τους υπουργούς να του επιτίθενται ότι έχουν μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ότι δεν έχουν ρυθμίσει τον φόρο υπεραξίας, ότι δεν παίρνουμε χρήματα αν δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά τους προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ήταν προσβλητική ή ακόμη και ειρωνική. Να σκεφθείτε ότι ο κ. Σόιμπλε περιέφερε κάποια στιγμή στην αίθουσα το… κινητό του τηλέφωνο, μια παμπάλαια μπαγκατέλα, και το επεδείκνυε υπερηφάνως στους υπουργούς Οικονομικών της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, λέγοντάς τους ότι το έχει καιρό και ότι κάνει τη δουλειά του, θέλοντας να δείξει πόση οικονομία κάνει.
***
Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά αυτή έναντι του κ. Στουρνάρα αιφνιδίασε ορισμένους που ήταν σχετικά καινούργιοι στο Eurogroup. Ο κ. Στουρνάρας φαινόταν πάντως ήρεμος και τους εξήγησε ότι «έχω ζήσει και χειρότερα». Οταν πάντως ρωτήθηκε από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας έλεγε: «Ε, δεν πιαστήκαμε και στα χέρια, είχαμε επιχειρήματα πως πετύχαμε περισσότερα απ’ ό,τι μας ζήτησαν». Τους είπε, όπως έμαθα, ότι τον Σεπτέμβριο ζήτησαν δημοσιονομικά μέτρα 700 εκατ. ευρώ για το 2013, ενώ μόλις τον Δεκέμβριο ζήτησαν πάλι μέτρα για το 2014 ύψους 1,2 δισ. ευρώ. «Φέρνετε συνεχώς εμπόδια» φέρεται ότι τους είπε. Οι ευρωπαίοι υπουργοί ρωτούσαν κυρίως πώς θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, ορισμένοι το αμφισβητούσαν και άλλοι επέμεναν να εφαρμοστούν οι ομαδικές απολύσεις.
Φύλαξαν τα ρούχα τους


Ισως οι περισσότεροι να μην το έχετε προσέξει, αλλά η ΝΔ καταψήφισε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα «εγκλήματα», όπως έχουν χαρακτηριστεί, της τρόικας στη χώρα μας. Κάθησα και έψαξα το ζήτημα, με δεδομένο ότι η έκθεση αυτή περιείχε πολλά θετικά στοιχεία για την οικονομία μας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Και τι νομίζετε ότι βρήκα; Την παράγραφο 5, η οποία έκανε λόγο για λανθασμένα («παραποιημένα») στατιστικά στοιχεία, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος. Δηλαδή επί κυβερνήσεως του κ. Κ. Καραμανλή. Προτίμησαν δηλαδή οι «γαλάζιοι» να την καταψηφίσουν για να μην έχουν άλλα –ας πούμε, εσωκομματικά –προβλήματα.
***
Ζητεί και την… παρακράτηση


Η ιστορία που θα σας περιγράψω παρακάτω αφορά μια κυρία που χρημάτισε σχεδόν επί μία επταετία ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, στο παρά πέντε αποσκίρτησε προς άλλο κόμμα καταγγέλλοντας συνάμα το ΠαΣοΚ και, το σημαντικότερο, ζήτησε να της επιστραφούν και παρακρατήσεις που είχε ως… ΠαΣοΚ. Θα αναρωτηθείτε: Μα συμβαίνουν τέτοια πράγματα; Συμβαίνουν, αυτά στο ΠαΣοΚ, και μάλιστα παραμονές ευρωεκλογών.
***
Στο ΠαΣοΚ εμφανίζονται εξοργισμένοι με την εν λόγω κυρία. Και ξέρετε γιατί; Επειδή το τελευταίο διάστημα, όπως μου είπαν, «περιέφερε από γραφείο σε γραφείο στην Ευρωβουλή τον κ. Κουβέλη», επειδή κατήγγειλε ότι το ΠαΣοΚ είχε απομακρυνθεί από τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει, όπως τον «Καλλικράτη», τη Διαύγεια, τις ρυθμίσεις για τα πανεπιστήμια (τα οποία σημειωτέον τα είχε… καταψηφίσει όλα η ΔΗΜΑΡ) και επειδή κατά την άποψή της το κόμμα το οποίο την εξέλεξε (με λίστα) ως ευρωβουλευτή είχε απομακρυνθεί από τα σοσιαλιστικά ιδεώδη. Στις 18 Φεβρουαρίου, όπως μου είπαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή της. Στις 7 Μαρτίου (αφού περίπου για 20 ημέρες ήταν ανεξάρτητη) αποστέλλει μια επιστολή στο ΠαΣοΚ και ζητεί να της επιστραφούν οι κρατήσεις που είχαν γίνει υπέρ του κόμματος. Ολοι οι ευρωβουλευτές δίνουν το 10% των απολαβών τους στο κόμμα. Και σαν να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα με καταγγελίες της Χαριλάου Τρικούπη, απέλυσε και έναν συνεργάτη της μόνο και μόνο επειδή προερχόταν από το ΙΣΤΑΜΕ.
«Στρίβειν διά της Ευρωβουλής»


Αν παραφράσει κανείς το γνωστό «στρίβειν διά του αρραβώνος» σε «στρίβειν διά της Ευρωβουλής», νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα βρει κάποιον πρόθυμο υπουργό που επιθυμεί διακαώς (για διαφόρους λόγους) να φύγει από το υπουργείο του και να οδεύσει προς την Ευρωβουλή. Ηδη σας πληροφορώ ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, αν και το διαψεύδει, έχει κάνει τέτοιες συζητήσεις με συνεργάτες του, λέγοντας ότι «αν μου το ζητήσει ο Πρωθυπουργός, βεβαίως θα παραιτηθώ από υπουργός Υγείας, για να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής».
***
Ο κ. Γεωργιάδης (ο οποίος δεν δέχθηκε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων) βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου, η σύζυγός του Ευγενία, όπως ο ίδιος έλεγε, τον παροτρύνει να φύγουν οικογενειακώς στην Αμερική, ο κ. Τόμσεν τού δηλώνει ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση του για τα φάρμακα και αυτός δεν μπορεί να το πιστέψει ότι τη στιγμή που τα έδωσε όλα για την εφαρμογή του Μνημονίου του… τη λένε και από πάνω ότι είναι απογοητευμένοι μαζί του. Ισως η Ευρωβουλή θα είναι μια καλή λύση προκειμένου να φύγει με ψηλά το κεφάλι από το Υγείας.
Παράβολο που… καίει


Αν νομίζετε ότι το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με αυτήν του υποψηφίου για τις ευρωεκλογές είναι το μοναδικό θέμα που κάνει πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές να σκέφτονται να δοκιμάσουν την τύχη τους (και μάλιστα με σταυρό) στις εκλογές της 25ης Μαΐου, κάνετε λάθος. Γιατί αν δεν το γνωρίζετε, όσοι θέτουν υποψηφιότητα θα πρέπει να καταβάλουν παράλληλα παράβολο… 2.900 ευρώ! Και τη σήμερον ημέρα τα λεφτά αυτά είναι πολλά. Το παράβολο εντόπισε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαριτολογώντας έλεγε σε συναδέλφους της ότι ούτε στην Emirates δεν ζητούν τόσα για να προσλάβουν αεροσυνοδούς!
Τσικουδιά και… αρσενικό (τυρί) για την τρόικα

Αν μη τι άλλο, ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας να τον φωνάξουν για διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Την Παρασκευή το βράδυ, λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τους τροϊκανούς, ήρθαν… βοσκοί από τις Κυκλάδες και του έφεραν γλυκιά μυζήθρα από… κατσικοπρόβειο γάλα και αρσενικό κεφαλοτύρι: «Φάτε, θα πεινάσετε» τον συμβούλεψαν οι βοσκοί.
***
Ο κ. Βρούτσης τα ναξιώτικα προϊόντα τα διαφημίζει παντού και έτσι προσκάλεσε στο γραφείο του τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασ. Κεγκέρογλου και τη γενική γραμματέα κυρία Αννα Στρατινάκη για να τσιμπήσουν: «Ετσι στεγνά θα φάμε;» ρώτησε ο εκ Κρήτης καταγόμενος υφυπουργός, επέστρεψε στο γραφείο του, πήρε ένα μπουκάλι ρακή (τη διαφήμισε και αυτός κατάλληλα) και άρχισαν όλοι μαζί να τρώνε και να πίνουν: «Μπορεί η νύχτα να τραβήξει» έλεγαν και τσούγκριζαν τα ποτήρια τους –εις υγείαν άραγε ποιανών;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ