Ξεπέρασε κάθε όριο η ευρωπαϊκή υποκρισία, με θύμα της, πριν από κάθε άλλο, την ίδια την Ουκρανία και το λαό της.

Πρώτα ξεσήκωσαν τους Ουκρανούς σε μία έξωθεν υποκινούμενη “επανάσταση” στην οποία στην πραγματικότητα μετείχαν κυρίως λίγες χιλιάδες ακραίοι οργανωμένοι ακροδεξιοί που τους στήριξε συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια αποδέχθηκαν χωρίς κουβέντα το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με μέλη του νεοναζιστικού κόμματος στις τάξεις της και με τον πρωθυπουργό τον ίδιο να χαιρετά ναζιστικά, δημιουργώντας ένα προηγούμενο το οποίο φυσικά θα βρουν μπροστά τους. Γιατί δεν μπορείς τον ολοκληρωτισμό από τη μία να τον καταδιώκεις ποινικά και από την άλλη να στήνεις κυβερνήσεις με εκπροσώπους του, ανάλογα με το πώς σε βολεύει την ίδια στιγμή σε κάθε χώρα, όπως σήμερα πλέον γίνεται. Δεν στέκει.

Τέλος, έκαναν κάτι ακόμα χειρότερο: αφού η Ρωσία αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά όπως ήταν προφανές ότι θα έκανε για όποιον έχει στοιχειώδη αίσθηση των διεθνών ισορροπιών, τώρα, ουσιαστικά, παρατούν τους Ουκρανούς στην τύχη τους. Ουδείς πρόκειται να συγκρουστεί με τη Μόσχα γι αυτή την υπόθεση: τα τετελεσμένα έχουν ήδη επέλθει σε χρόνο μηδέν και αντί για κάποιας μορφής ουλτιμάτουμ, η Ευρώπη αλλά δίπλα και η Αμερική, μιλούν τώρα για διαπραγμάτευση, για οικονομικές κυρώσεις, για διακοπή των συνομιλιών περί… βίζας και για άλλα φαιδρά.

Ομως, όλα αυτά, ακόμα και η επίθεση που έγινε δια των χρηματιστηρίων και επί του ρωσικού νομίσματος, δεν μπορούν να απειλήσουν σοβαρά τη Μόσχα, η οποία θα βγει και από αυτή την κρίση πιο ισχυρή από ότι εισήλθε σε αυτήν, όπως συμβαίνει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα: έγινε ήδη στη Συρία και γίνεται σήμερα ακόμα πιο έντονα στην Ουκρανία, όπου το ζήτημα είναι για τους Ρώσους εξίσου αν όχι και περισσότερο σημαντικό.

Το δε Βερολίνο, θα κάνει διασκέψεις και συσκέψεις και θα κάτσει στη γωνία του, αφού υπήρξε τέτοια ρωσική αντίδραση την οποία του είναι φυσικά αδύνατον να αντιμετωπίσει. Αφού έσπρωξαν την Ουκρανία στη διχοτόμηση, ενδεχομένως και στον όλεθρο, τώρα, ουσιαστικά, θα σφυρίζουν αδιάφορα…

Ισως επειδή στην καγκελαρία κάπου μπερδεύτηκαν με την ηγεμονία που έχουν ασκήσει χωρίς όριο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη και πήραν τα μυαλά τους αέρα.

Ξέχασαν ότι η Μόσχα δεν είναι Αθήνα…