Μεταφυσική του σκότους



Οταν το φως νικάει το σκοτάδι

Μας χωρίζει ένας μήνας πια από τη μακρύτερη νύχτα του χρόνου, το φως ανακτά τα δικαιώματά του σιγά-σιγά απέναντι στο σκότος, είναι 6 το απόγευμα και βλέπω τον ήλιο να στέκεται δίβουλος πάνω από το κάστρο της Ιζαμπώς, να φύγει να μη φύγει –αλλά η Δικαιοσύνη είναι τυφλή δεν επηρεάζεται από την προσπάθειά του να μας φωτίσει. Θεόστραβη όμως δεν μπορούμε να την πούμε αφού προστατεύει το ορθόδοξο θρήσκευμα ακόμη και απέναντι στο facebook: ο νεαρός Φίλιππος Λοΐζος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή για εξύβριση θρησκεύματος για την ιστοσελίδα του «Γέροντας Παστίτσιος».

Τον είχαν συλλάβει για προσβολή των θείων τρεις ημέρες μετά από ερώτηση στη Βουλή του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη βουλευτή Χρήστου Παππά –για να προστατεύει το θρήσκευμα οπλοφορεί η Χρυσή Αυγή, ιερό σκοπό έχει, προς τι όλος αυτός ο θόρυβος εναντίον της; Αλλά θα πει κανείς όταν το προστατεύουν τόσο καλά τα δικαστήρια, τι χρειάζονται τα όπλα;
Το λογικό θα ήταν να έχουν καταδικαστεί οι οπαδοί του γέροντα Παΐσιου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» με αυτά που διαδίδουν για τα θαύματα και τις προφητείες του ειδώλου τους και όχι ο νεαρός Παστίτσιος –και να τους έχει αποκηρύξει για προσβολή της θρησκείας και της νοημοσύνης των πιστών της, η Εκκλησία της Ελλάδος. Αλλά αυτή είναι σε μόνιμη κατάσταση χειμερινού σκότους, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Ούτε ο πρωθυπουργός είναι θεόστραβος: «Τέλος η εποχή που κάποιοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από την εθνική μας παράδοση κι από την πολιτιστική μας ταυτότητα, για να γίνουν τάχα «ψευτο-Ευρωπαίοι». Αλλους τους ενοχλούσε η σχολική ιστορία μας και προσπαθούσαν να την ξαναγράψουν με απίστευτες στρεβλώσεις. Αλλους τους ενοχλεί η θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας. Παναγιώτατε, τέλος όλα αυτά!»ήταν η ομολογία πίστεως που κατέθεσε στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο Ρούσσα πριν από λίγους μήνες.
Τι να πω, ημερολόγιό μου; Στα καρναβάλια δεν επιτρέπεται να ντύνεσαι παπάς, στο facebook δεν επιτρέπονται σελίδες που αναδεικνύουν τις γελοιότητες των θρησκόληπτων. Και όταν έρχεται η ώρα οι ίδιοι σκοταδιστές να υποστηρίξουν τη διδασκαλία των αρχαίων στο γυμνάσιο, επικαλούνται τον Ελύτη, το «ήθος της γλώσσας» και τη «μεταφυσική του φωτός». Το φανταζόταν άραγε ο ποιητής πως θα γινόταν όργανο των δυνάμεων του σκότους;
Μάστορες και μαθητάδες


Εντάξει, υπερβολή ήταν αυτά που έγραψα για τη Δικαιοσύνη, με έπνιγε το δίκιο μου –γιατί δικαστές είναι και αυτοί που απαγγέλλουν κατηγορίες για τα εξοπλιστικά και τα ταχυδρομικά σκάνδαλα και δεν μπορείς να πεις ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το ζήτημα είναι το θανατηφόρο μείγμα φανατισμού, θρησκοληψίας, εθνικισμού, αμάθειας και κομπορρημοσύνης –σαν αυτή του δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου που, σε συνέδριο, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν του είπε: «Μάθαμε και μαστορεύουμε και γ@@@με και το μάστορά μας…». Οπου μάστορας είναι η αιωνία Ελλάς της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της γνώσης και μαθητούδια οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Εγώ έπαθα αλαλία μόλις διάβασα τη δήλωση –το δίκτυο όμως γέμισε διθυραμβικά σχόλια για τον σοφό και γενναίο δήμαρχο που τα λέει έξω από τα δόντια. Αν τα λέει και εκτός εγκεφάλου, δεν απασχόλησε κανέναν –τόσοι πολλοί είμαστε οι ανεγκέφαλοι σε αυτή τη χώρα;
Και δεν έχει αρχίσει ακόμη η εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, όπου κάθε υποψήφιος θα προσπαθεί να αποδείξει πως είναι μάστορας ανώτερος της Μέρκελ, του Ολάντ, του Μπαρόζο, της Λαγκάρντ και άλλων ευρωπαίων μαθητάδων και καλφάδων· Μάιο θα ψηφίσουμε, θα μας χτυπάει ο ήλιος κατακούτελα καθώς θα οδεύουμε προς την καλοκαιρινή αποθέωση του φωτός, σκότος αντιευρωπαϊκό θα κυριαρχεί στη χώρα.
  • Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα για την απόδειξη της ανωτερότητας ως προς τον Φρανσουά Ολάντ γιατί έχουμε αποκηρύξει το οθωμανικό πολυγαμικό παρελθόν, τους σουλτάνους και τα χαρέμια τους. Εντάξει, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάτι έκανε, αλλά μοιάζει μαθητούδι μπρος στους γάλλους μάστορες, τον πρόεδρο Ολάντ και τον παραλίγο πρόεδρο Στρoς-Καν.
Γαλλικά και ελληνικά δημοψηφίσματα


Επειδή έχω χάσει την επαφή με τη Γαλλία, ρώτησα τη Νικόλ στη Νίκαια για το «Ζήτημα Ολάντ» και μου εξήγησε: «Το ότι ο Ολάντ είναι ερωτευμένος, είναι πολύ καλή είδηση. Και για αυτόν και για μας. Δεν είναι τόσο κακός πρόεδρος όσο λένε, απλώς δεν είναι πολύ εμπνευσμένος. Τίποτα δεν βοηθά την έμπνευση περισσότερο από τον έρωτα. Αλλά όταν τα λέω σε φίλους αυτά, βάζουν τις φωνές –μόνο σε σένα τα εμπιστεύομαι. Κατά τα άλλα, όπως όλος ο κόσμος εδώ, συγκρίνω και διαλέγω. Είμαι υπέρ της Ζουλί, είναι χαριτωμένη. Αλλά κατά τη γνώμη μου οι ερωμένες των προέδρων θα έπρεπε να επιλέγονται με δημοψήφισμα, θα ήταν πολύ δημοκρατικότερο».
Εμείς θα κάνουμε δημοψήφισμα να επιλέξουμε αν είναι καλύτερος προφήτης των σημερινών δεινών και καλύτερος οδηγός για να τα ξεπεράσουμε ο Γέροντας Παΐσιος ή ο Πατέρας Κοσμάς –παρθένοι και οι δύο.
  • Το πρόσωπο της ημέρας είναι ο Μανώλης Καραμολέγκος, ημερολόγιό μου, ο επιχειρηματίας που έπεισε τον απαγωγέα του όχι μόνο να τον αφήσει ελεύθερο αλλά και να παραδοθεί στην αστυνομία –το μόνο που ήξερα για αυτόν είναι το πολύσπορο ψίχα ψωμί για τοστ που είναι πραγματικά εξαιρετικό, σε αυτό καταφεύγω όταν δεν συμμετέχω στα λαμπρά γεύματα της Ιζαμπώς.
Αποδεικνύεται μάστορας και στην πειθώ ο επιτυχημένος φούρναρης, ίσως αυτόν έπρεπε να είχαμε στείλει να διαπραγματευτεί το πρώτο μνημόνιο –θα είχαν στη Γερμανία λιτότητα τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας θα ήταν επικεφαλής της τρόικας και ο Αλέξη Τσίπρας θα έβρισκε καιρό να διαβάσει κανένα βιβλίο.
Γιατί τα βιβλία «Οι υπνοβάτες» και «Η νομισματική ιστορία των ΗΠΑ 1867-1960» που επικαλείται στο άρθρο του στη «Le Monde» εναντίον της Μέρκελ δεν τα έχει διαβάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –αμφιβάλλω αν τα έχει διαβάσει ο ανόητος λογογράφος που έγραψε το άρθρο. Οποιος διαβάζει τέτοια βιβλία δεν παραθέτει τόσο φτηνά και ανόητα επιχειρήματα, διανθισμένα με ειρωνείες, παλικαρισμούς και απρεπείς αναφορές στο ατύχημά της.
Σκότος και κατσαπλιαδισμός –αλλά ο Σαμαράς και ο Ζενέτος είναι εξηντάρηδες, ο Τσίπρας σαραντάρης, ο Παστίτσιος μόνο 27. Μεγαλώνει η ημέρα, μεγαλώνουν και τα παιδιά, θα έρθει η άνοιξη, δεν μπορεί, υπάρχει, το λένε όλα τα ημερολόγια, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Οι πολλοί απλοί άνθρωποι, που δεν ευδόκησαν να γίνουν «κάποιοι», σε έναν απολογισμό προσωπικό του βίου,θεωρούν ότι το σημαντικότερο κατόρθωμά τους υπήρξε τοσπίτι που με δάνεια,οικονομίες, μικροπαρανομίες ενίοτε, απέκτησαν. Τώρα, με τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του ακινήτου που θεωρούσε δικότου (ο μακροχρόνια άνεργος ή ο εξαθλιωμένος μισθολογικά πολίτης πώς θα πληρώσει τη δόση ή την Εφορία ιδιοκατοίκησης ακόμα και αν δεν έχει δάνειο;), δημιουργείται ένααίσθημα ματαιότητας. Με αυτή την ψυχολογία, ποιος περιμένει από αυτούς τους ανθρώπους ναβάλουν πλάτη για να ξαναστηθεί στα πόδια της η χώρα;
Ο εκ Ξάνθης 8
***
Ο ένας (Σαμαράς) στις Βρυξέλλες μεταμορφώθηκε σε ζαππειοσκώληκα, για να μας πει ότι οι δανειστές έκαναν λάθη. Ο άλλος(Τσίπρας) συνεντευξιαζόμενος ανέφερε ότι τους ενοχλεί η εθνική κυριαρχία μας. Ατιμοι Ευρωπαίοι, φταίτε για όλα –ή πάμε για τον μεγάλο συνασπισμό;
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Σωφρονισμός σημαίνει να διδάσκεσαι πως η παρανομία δεν συμφέρει. Αν ο Κοντομηνάς είχε δώσει 5 εκατ. για αποπληρωμή των δόσεων του δανείου του, δεν θα χρειαζόταν τώρα να δώσει 5 εκατ. ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος.
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, @gmail.com
***
Διαβάζοντας το «Επταήμερο» της Κυριακής 12 Ιανουαρίου σημείωσα προς το τέλος του κειμένου σας τον τύπο «αθλιέστερο». Είναι προφανώς lapsus memoriae, δεν υπάρχει τέτοιος τύπος σε καμία περίοδο της ελληνικής γλώσσας. Ο θετικός βαθμός του επιθέτου είναι άθλιος και συνεπώς ο συγκριτικός βαθμός αθλιότερος (αρχ. αθλιώτερος). Tο μάτι του φιλολόγου πέφτει στα γραμματικά ολισθήματα ανεξάρτητα από την ποιότητα του κειμένου…
Βασ. Μανδηλαράς, @ath.forthnet.gr
***
Τσίπρας: «Περισσότερο από βέβαιο ότι θα είμαστε πρώτοι στις εκλογές». Σαμαράς: «Δεν θα είμαστε δεύτεροι». Προβλέπω, λόγω ημερομηνίας, να κερδίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ