Μέσα στο σκηνικό γκρίνιας, πόλωσης και διαρκών αντιπαραθέσεων που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά, υπάρχουν και κάποιες ενθαρυντικές ενδείξεις ότι κάτι αρχίζει να κινείται επιτέλους στην πολύπαθη ελληνική οικονομία.
Δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, η Nokia και η Coca Cola ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι προχωρούν σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα μας.

Προφανώς δεν πρόκειται οι επενδύσεις αυτές να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση της οικονομίας. Αποτελούν όμως μια σαφή ένδειξη ότι μετά απο πολύ καιρό το επενδυτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει πρός το καλύτερο, ότι οι ξένοι εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα μια μεγάλη ιαπωνικη επενδυτικη εταιρία, η Japonica, άρχισε μια διεθνή εκστρατεία, με διαφημιστικές καταχωρήσεις για να πείσει ότι η χώρα μας έχει επιτελέσει μια από τις πιο εκπληκτικές προσαρμογές των δημόσιων οικονομικών στην ιστορία και κατά συνέπεια θα πρέπει οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν το γρηγορότερο την ελληνική οικονομία.

Είναι αυτονόητο ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστα μας, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας και να αρχίσει να περιορίζεται ουσιαστικά η ανεργία, που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.

Όμως τα πρώτα θετικά σημάδια έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στον ορίζοντα. Χάρις στις απίστευτες θυσίες των ελλήνων πολιτών, τα δημόσια οικονομικά, έχουν βελτιωθεί πολύ περισσότερο, ακόμα και απο τις προβλέψεις της τρόικας.Υπάρχουν βέβαια πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, κυρίως στο θέμα της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών, για να μπορέσουν να προσελκυστούν σημαντικές επενδύσεις. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης,να μην αφήσει να χαθεί για μια φορά ακόμα το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Καθυστερήσεις, παλινωδίες και μικροσυμφέροντα, δεν μπορεί να αποτελούν εμπόδιο, για όποιον θέλει να επενδύσει στη χώρα. Με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο, να αφήνει ανεκμετάλευτες τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται. Απο τις περικοπές και τους φόρους, πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε μέτρα που διευκολύνουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση. Είναι ο μόνος δρόμος για να δούμε φώς στο τούνελ.