Προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί, όπως μαθαίνω, στα επιτελεία όλων των πολιτικών κομμάτων μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμιζε μάλιστα σε συναδέλφους του ότι όλα όσα συνέβησαν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μετά θυμίζουν έντονα τα λεγόμενα «χρόνια του μολυβιού» (anni di piombo) που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1978 στην Ιταλία.
***
Τότε, όπως εξηγούσε το ανωτέρω πολιτικό στέλεχος, μία ομάδα φασιστών ενώ έβγαινε από τα γραφεία της στη Ρώμη συνεπλάκη με αριστεριστές, που με υποπολυβόλα όπλα τύπου Scorpion ξάπλωσαν νεκρούς τρεις φασίστες ως αντίποινα για φόνους δημοκρατών από φασιστικές οργανώσεις. Υπήρξαν έκτοτε συνεχείς συγκρούσεις, το μολύβι από τις σφαίρες έρρεε άφθονο στους δρόμους με 2.000 νεκρούς και μόνο η αντίδραση και η καταδίκη αυτών των φαινομένων βίας από τον κόσμο και η ψυχραιμία των πολιτικών δυνάμεων κατάφεραν να σταματήσουν αυτή την αιματηρή ιστορία.
***
Σε αυτά τα αιματηρά, γεμάτα βία και μίσος «χρόνια του μολυβιού» υπήρξε θύμα και ένας Ελληνας. Ηταν ο Μίμης Μάντακας, φοιτητής Ιατρικής, από αριστερή οικογένεια, εγγονός του στρατηγού του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Μάντακα. Τον γάζωσαν με σφαίρες έξω από τα γραφεία της νεοφασιστικής οργάνωσης MSI στη Via Ottaviano στη Ρώμη, κοντά στο Βατικανό. Ηταν γόνος αριστερής οικογένειας, αλλά στην Ιταλία προσχώρησε στους νεοφασίστες με ενεργό δράση.
Το «τσουνάμι» και η μπλόφα


Μου λένε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος άφησαν ελεύθερους τους βουλευτές τους να εκτονωθούν με το τσουνάμι των επικρίσεων που εκτοξεύθηκαν κατά του κ. Στουρνάρα το βράδυ της Τετάρτης. Δεν τους έδωσαν οδηγίες, γνωρίζοντας ότι κανένας από αυτούς δεν θέλει να οδηγηθούμε σε εκλογές, οι οποίες, αν διεξαχθούν αυτή την περίοδο, μόνο ζημιές σε όλους θα προκαλέσουν. Τώρα, θα πείτε, γιατί οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος κράτησαν αυτή τη στάση έναντι των βουλευτών τους; Μήπως, λέω, μπλόφαραν ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με λίγες μόνο διορθώσεις;
***
Ο κ. Στουρνάρας ωστόσο βρήκε έναν σταθερό σύμμαχο. Και δεν είναι άλλος από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί λέει ότι όχι μόνο θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, αλλά και ότι θα επιχειρήσει να πείσει και άλλους βουλευτές να το ψηφίσουν. Αφήστε που εμφανίζεται βέβαιος ότι τελικά οι βουλευτές θα το ψηφίσουν και έτσι δεν θα κινδυνεύσει η συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης. Τη μοναδική ένσταση που θέτει ο κ. Γεωργιάδης είναι να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό. Εχει συνεννοηθεί, λέει, με τον κ. Στουρνάρα, και αυτό θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.
***
Αντιθέτως, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης έφερε αντιρρήσεις για τις αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό, λέει ότι ο νόμος για τον ενιαίο φόρο έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα δεν θα περάσει με τίποτε στη Βουλή. Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν αλλάξουν εκ βάθρων το νομοσχέδιο και η φιλοσοφία του, δεν πρόκειται να ψηφιστεί.
Η μεγάλη συνωμοσία


Για μια «μεγάλη συνωμοσία» ώστε να συνενωθούν όλες οι σχολάζουσες δυνάμεις της κοινωνίας και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κάνει λόγο στους λίγους συνομιλητές του ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σε μία από τις σπάνιες φορές που σχολιάζει την πολιτική κατάσταση. Κατά τον πρώην υπουργό, διάφοροι της πολιτικής παριστάνουν τους τιμητές, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν οι ίδιοι εξεγείρονται. Και ο νοών νοείτω!
***
Θα πείτε: Γιατί τα επισημαίνει όλα αυτά ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος; Επειδή, λέει, τα μπλοκ των λαϊκιστών στο σύνολο της πολιτικής αντιδρούν και είναι έτοιμα να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένει ότι αυτό που χρειάζεται σε αυτή τη συγκυρία είναι να υπάρξει μια «μεγάλη συνωμοσία», με ενεργοποίηση όλων των σχολαζουσών δυνάμεων ώστε να ελέγξουν την κατάσταση.
***
Τρόφιμα, όπως λάδι, τυροκομικά, ζυμαρικά κτλ., αξίας 25,5 εκατ. ευρώ, προγραμματίζει να μοιράσει εφέτος σε 1 εκατομμύριο άπορες οικογένειες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, δηλαδή κάπου 200.000 περισσότερες οικογένειες θα πάρουν βοήθεια σε τρόφιμα απ’ ό,τι πέρυσι. Τώρα θα αναρωτηθείτε πώς και με ποια κριτήρια θα αγοραστούν τόσο πολλά τρόφιμα. Με τις παλαιές διαδικασίες, οι οποίες ουδείς γνώριζε με ποιον τρόπο γίνονταν; Οχι βεβαίως. Με διαφανείς διαδικασίες θα αγοραστούν τα τρόφιμα από το υπουργείο και θα μοιραστούν, μέσω κοινωνικών φορέων, όπως για παράδειγμα το «Χαμόγελο του Παιδιού», στους φορείς. Και κάτι ακόμη. Ακολουθεί η διανομή γάλακτος και φρούτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους μαθητές στα σχολεία. Ξεκινώντας από την Ελευσίνα.
Από το ΣΔΟΕ στη… Νάξο


Ο κ. Νίκος Μαϊτός, ελεγκτής και στέλεχος του ΣΔΟΕ, έπαιξε καίριο ρόλο στη διερεύνηση και τεκμηρίωση των κατηγοριών κατά του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου. Με μέθοδο, ακάματη εργασία και αποτελεσματικότητα. Μετά το πέρας της υπόθεσης αυτής, ο κ. Μαϊτός, όπως πληροφορούμαι, έβαλε πλώρη για τη διεκδίκηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στις δημοτικές εκλογές του επόμενου Μαΐου, καθ’ ότι φανατικός Ναξιώτης και με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο του. Μάλιστα συγκρότησε σχετική ανεξάρτητη δημοτική παράταξη και φιλοδοξεί να ενώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις του τοπικού δημοκρατικού τόξου, δυνάμεις και από τη σπαρασσόμενη από γκρίνιες και προσωπικές στρατηγικές δημοτική πλειοψηφία.
***
Αληθεύει; Κυβερνητικός παράγοντας κατάφερε νύκτωρ να περάσει (με τη βοήθεια βεβαίως υπουργού) τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο, νομίζω αυτό με τα… βραχιολάκια, με την οποία θα μπορεί να διατηρεί ταυτόχρονα δύο θέσεις στο Δημόσιο με δύο μισθούς; Μάλιστα μου είπαν ότι έλεγε πως αν δεν περνούσε η τροπολογία θα παραιτούνταν.
Τα φλερτ του κ. Αλαβάνου


Σας πληροφορώ ότι ο κ. Αλέκος Αλαβάνος είναι ίσως ο μοναδικός αρχηγός κόμματος («Σχέδιο Β») ο οποίος άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Ηδη βρέθηκε σε περιοδεία (πραγματοποίησε μάλιστα και προεκλογική συγκέντρωση) στη Λάρισα και είχε, όπως ο ίδιος έλεγε, μεγάλη αποδοχή. Την ίδια ώρα επιχειρεί συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή τι επιχειρεί, βρίσκονται στα «τελειώματα». Το μοναδικό «αγκάθι» που απομένει είναι το θέμα της… Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει η χώρα μας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο κ. Αλαβάνος δεν θέλει. Εκείνο που θέλει είναι να φύγουμε από το ευρώ. Εμφανίζεται ωστόσο βέβαιος ότι σε λίγες ημέρες θα τα βρουν. Εδώ τα βρήκαν και συμπλέουν οι Νεολαίες των κομμάτων, γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά ο κ. Αλαβάνος διαθέτει και Νεολαία.
Στο Τέξας πάει ο κ. Τσίπρας
Αφήνοντας για λίγο πίσω του τον Γλέζο και τον Τατσόπουλο, ο κ. Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στο Οστιν του Τέξας. Το πώς και το γιατί εξηγείται ευκολότερα από ό,τι φαντάζεστε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσκληθεί να μιλήσει σε διήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs με θέμα «Μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη;».
***
«Τύφλα να ‘χει ο Γιώργος Παπανδρέου» θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, δεδομένου μάλιστα ότι στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα δώσουν το «παρών» οι παλιοί φίλοι και σύμβουλοι του πρώην πρωθυπουργού, καθηγητές κκ. Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Ρίτσαρντ Πάρκερ. Αλλωστε την όλη εκδήλωση διοργανώνει ο κ. Γκαλμπρέιθ, ο οποίος να θυμίσω ότι πολλές φορές του τηλεφωνούσε νύκτωρ ο κ. Παπανδρέου για να τον συμβουλευτεί πώς θα αντιμετωπίσει τις… αγορές. Οσο για τον καθηγητή Πάρκερ, ερχόταν κάθε λίγο στην Ελλάδα για να δώσει το «παρών» στα περίφημα συμπόσια της Σύμης για τα οποία τόσο πολύ ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφερόταν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ