από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε... με εντολή Σαμαρά

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για ακόμα μια φορά το βάρος των αδυναμιών στην λειτουργία ενός υπουργείου - και δη της Παιδείας - μεταφέρεται στους βουλευτές και μάλιστα, ως κατεπείγουσα ανάγκη και ως παράπλευρη απώλεια του μνημονίου. Πολύ μεγαλύτερο είναι το βάρος για τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι από υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων, υποχρεώνονται να στηρίζουν κομματικές λογικές της Νέας Δημοκρατίας, λόγω της έλλειψης μιας καθαρής προγραμματικής συμφωνίας των συγκυβερνώντων, που ακόμη ετοιμάζεται...

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια και στην Παιδεία, σε μία εποχή που θα έπρεπε να αλλάξουν τα πάντα, που πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε τελικά την περασμένη Τετάρτη. Ανασύρθηκε από το συρτάρι, αλλά είναι απόλυτα νοθευμένο ως προς τον μεταρρυθμιστικό του χαρακτήρα, με διατάξεις που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση και χωρίς προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε... με εντολή Σαμαρά!

Ο μεγάλος παιδαγωγός Αλέξης Δημαράς είχε μιλήσει πολλές φορές για «τη μεταρρύθμιση που δεν έγινε ποτέ» στον χώρο της παιδείας, κυρίως λόγω της μεγάλης κομματικής και πολιτικής πόλωσης στα θέματα αυτά, της βραχύβιας θητείας των υπουργών Παιδείας αλλά και της προχειρότητας στην προετοιμασία νόμων, ακόμη και σε θέματα Παιδείας που τα αποτελέσματά τους φαίνονται σε βάθος χρόνων. Γιατί βέβαια άλλο μια μεταρρύθμιση που βλέπει συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα - από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο - και άλλο αποσπασματικές ρυθμίσεις ή αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων κάθε 6 -7 χρόνια.

Το 2011 είχε κατατεθεί το ν/σ για το «Νέο Λύκειο», ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις. Ήταν το πέμπτο σε μια σειρά πολυνομοσχεδίων (από την αντικειμενική και αξιοκρατική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού των εκπαιδευτικών μέχρι τη νέα δομή και λειτουργία των ΑΕΙ) που είχαν ήδη ψηφισθεί.

Η προεργασία ήταν συγκεκριμένη. Ξεκίνησε αρχικά με την αξιολόγηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Μετά από δύο χρόνια διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους, συνεργασίας με εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κατατέθηκε πλήρης μελέτη), μία ομάδα με ορισμένους από τους σημαντικότερους παιδαγωγούς της χώρας επεξεργάστηκε όλα τα παραπάνω και κατέθεσε στη Διακομματική Επιτροπή σχέδιο το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής.

Το σχέδιο είχε μια σαφή φιλοσοφία και υπηρετούσε ένα βασικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την προοπτική της νέας γενιάς, σε μια εποχή που όλα συνεχώς αλλάζουν.

* Πως αναβαθμίζεται ο ρόλος της τεχνικής εκπαίδευσης για την αξιοπρεπή απασχόληση των νέων ανθρώπων και συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας,
* Πως μορφοποιείται το λύκειο εξελισσόμενο σταδιακά από τα μαθήματα γενικής παιδείας σε μαθήματα εξειδίκευσης στην Γ΄ Λυκείου,
* Πως σταδιακά συνδέονται οι εξετάσεις με το πανεπιστήμιο,
* Πως απαλλάσσονται τα παιδιά από τα φροντιστήρια,
* Πως παραμένουν αντικειμενικά τα κριτήρια εισαγωγής,
* Πως προσεγγίζεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών,
* Πως εξασφαλίζεται η ενεργητική διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού τους με διαφορετικό τρόπο.

Παράλληλα υπήρχε η προσομοίωση εφαρμογής των νέων επιλογών, σε κάθε λύκειο της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό και τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών, τις υπάρχουσες υποδομές αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, ώστε να λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά μικρά ή μεγάλα λύκεια, στο κέντρο ή στην περιφέρεια, προσβλέποντας σε ίσες δυνατότητες τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμη σημαντικότερο θεωρώ (α) την επιτευχθείσα τότε συναίνεση, με σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας έστω και με επιμέρους συμβιβασμούς, και (β) την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης από τα τότε προγράμματα ΕΣΠΑ, που τελικά χάθηκαν λόγω της αναβλητικότητας στην ψήφιση του νόμου.

Με βάση τον τότε σχεδιασμό της συνολικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, ο Σεπτέμβρης του 2014 θα σηματοδοτούσε τη νέα εποχή στην εκπαίδευση.

Οι μαθητές θα είχαν όλοι τελειώσει το νέο Λύκειο ή το νέο Τεχνολογικό Λύκειο, με νέα προγράμματα σπουδών, με περιορισμό των μαθημάτων και με μαθήματα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές, χωρίς την ανάγκη για φροντιστήρια. Τα πανεπιστήμια θα είχαν προετοιμασθεί για το νέο σύστημα εισαγωγής, έχοντας αποφασιστικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας τους, με βάση τους οργανισμούς και τους κανονισμούς λειτουργίας καθενός από αυτά, που όμως ακόμη δεν ξεκίνησαν, μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν.

Όλα ανεστάλησαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, παρά την αρχική συμφωνία, αρνήθηκε τελικά να εισαχθεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Γενάρη του 2012 (τότε τα Υπουργικά Συμβούλια συζητούσαν τα νομοσχέδια) υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μόνο για το PSI.

Ακόμη και η επιστολή που του έστειλα την 1η Μαρτίου 2012 ως αρμόδια υπουργός για να επισημάνω ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα το πληρώσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν βρήκε καμία ανταπόκριση. Ουδεμία αντίδραση. Έγιναν εκλογές και το νομοσχέδιο μπήκε στο συρτάρι μαζί με το έτοιμο νομοσχέδιο για την έρευνα, στην κατάρτιση του οποίου είχε συμβάλει καθοριστικά το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) υπό τον πρόεδρο κ. Κριμιζή.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την προώθηση του Νέου Λυκείου. Θεωρώ τις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα στη χώρα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ήθελα και δεν θα υποστήριζα ένα περισσότερο τολμηρό και ανατρεπτικό νομοσχέδιο για το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση στη Βουλή, ιδιαίτερα σήμερα που στη χώρα νόημα έχουν μόνο οι πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Αντ' αυτού σήμερα ενεργούμε υπό την πίεση της τρόικας και με κατεπείγουσες διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών.

Αιτία είναι οι 20 μήνες αδράνειας και άρνησης εφαρμογής ή επεξεργασίας όσων είχαν συμφωνηθεί. Μια καθυστέρηση που άνοιξε τελικά τη μέχρι τότε κλειστή πόρτα του υπουργείου Παιδείας στην τρόικα και έφερε - όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις - την πίεση για μέτρα αλλά και την αριθμητική του μνημονίου και στα... σχολεία.

Παρακολουθούμε και εδώ την ίδια πολιτική τακτική που είδαμε στην «επιχείρηση ανατροπής» του νόμου για τα ΑΕΙ και στη συνέχεια για την εφαρμογή του «σχεδίου» «Αθηνά». Αλλαγές πελατειακού τύπου, κατάθεση και απόσυρση άρθρων με βάση τις κομματικές και συντεχνιακές διευθετήσεις, φωτογραφικές ρυθμίσεις κτλ. Κυρίως, δε, εξαίρεση σημαντικών τομέων από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση χωρίς τεκμηρίωση, διαθεσιμότητες χωρίς ατομική αξιολόγηση (φεύγουν καθηγητές που βραβεύθηκαν ως άριστοι ή έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και ουσιαστικό έργο, όταν άλλοι με πλαστά μεταπτυχιακά παραμένουν ανέγγιχτοι), πολλαπλασιασμό αντί για μείωση των εξετάσεων, επιβάρυνση αντί για ελάφρυνση των οικογενειών με φροντιστήρια, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών χωρίς τεκμηρίωση και χιλιάδες μαθητές μετέωροι να αναζητούν το μέλλον τους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Όσο συνεχίζεις να δουλεύεις με τον ίδιο τρόπο έχεις τα ίδια αποτελέσματα». Το ζήσαμε για δεκαετίες.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (30)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΝΝΟΥΛΑ ΔΕ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ! | 09/09/2013 18:53
  Η Άννα Διαμαντοπούλου και η όλη πορεία της συνιστά κλασική περίπτωση εκδήλωσης κομματικού νεποτισμού, γνωστή τοις πάσι! Διαχρονικά άεργη εις υγείαν των κορόιδων, προωθήθηκε εντελώς αναξιοκρατικά παντού και πάντα! Πρόκειται για ένα άτομο που γενικά χωρίς κομματικά δεκανίκια δεν μπορεί να σταθεί! Απέτυχε παταγωδώς με ό,τι καταπιάστηκε! Δεν κατάφερε, πρωτοφανές, ως υπουργός παιδείας, ούτε τα βιβλία στα σχολεία να μοιράσει! Επίσης έκλεισε πάνω από χίλια σχολεία! Κατασπατάλησε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, για την προσωπική της προβολή εξαγοράζοντας μίντια και δημοσιογράφους! Πάνω απ' όλα όμως, όποτε εκφράζεται προδίδει δυστυχώς έλλειψη καλλιέργειας! Άρα δεν τη χρειαζόμαστε πια!!!
  Κώστας Τριανταφύλλου
  απάντηση31
   
   
   
  Περί σχολίων | 08/09/2013 12:41
  Την κα Άννα προσωπικά δεν την ξέρω. Μόνο εκ τύπου και τηλεοράσεως. Αυτό που όμως γνωρίζω είναι ο τρόπος που πολιτεύτηκε: αξιοπρεπής, μετρημένη. Φίλη των επιχειρημάτων και όχι των χαρακτηρισμών. Προτιμούσε την κοινή λογική από τον εντυπωσιασμό με φωνασκίες και μαγκιές. Ίσως για αυτό δεν ήταν πολύ αγαπητή σε πολλούς από εμάς. Κρίνεται εκ του αποτελέσματος όπως όλοι για πράξεις και παραλείψεις. Της αξίζει όμως μια αντιμετώπιση αντίστοιχη με την πορεία της. Την ίδια που θα έπρεπε να επιφυλάσσουμε σε κάθε πολίτη που εκφέρει γνώμη, αν ήμασταν πολιτισμένος λαός και όχι ένα τσούρμο σε ανταρσία: την ευγένεια και το σεβασμό. Βασικές αξίες που χαθήκαν από την παιδεία.
  Zafeiris
  απάντηση25
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ! | 07/09/2013 10:53
  Καλημέρα Άννουλα μου! Σου έλειψε βλέπω η κούφια εξουσία! Θα σου περάσει! Τα πρώτα 5 χρόνια προσαρμογής θα δυσκολευτείς, αλλά μετά θα το ξεπεράσεις! Μην ανησυχείς, συνέβη και σε άλλους! Η κλινική εμπειρία είναι αδιάψευστος μάρτυς! Για να σε βοηθήσει, σκέψου ότι υπάρχουν και χειρότερα: π.χ. τον σύντροφο σου Άκη!
  Αντεξουσιαστής
  απάντηση124
   
   
  Το θράσος της κ. Διαμαντοπούλου | 07/09/2013 06:59
  Όταν η κ. Δ. ήταν υπ. Παιδείας και έκανε την δική της μεταρρύθμιση για την παιδεία, το κύριο μέλημά της, ήταν να φροντίσει ώστε, κατά την εισαγωγή των υποψ. στα ΑΕΙ, να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση των Κοινων. Κριτηρίων, Τριτέκνων κλπ. μόνον εντός της Περιφ. στην οποία ανήκε. Όπως αντιλαμβάνεστε οι υποψ. της Αττικής είχαν όλες τις σχολές στα πόδια τους και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κριτήρια σε όποια σχολή ήθελαν. Οι υποψ. π.χ, της Στ. Ελλάδας δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των κριτηρίων αφού καμιά σχολή της προκοπής δεν υπήρχε στην Περιφ. τους. Η κ. Δ. όμως ήταν υποψ. βουλευτής στην Αττική και έκανε το δικό της δώρο προς άγραν ψήφων ενόψει των επικείμενων εκλογών. Τόσο μεταρρυθμίστρια!
  SAKIS
  απάντηση124
   
   
  Αστειότητες. | 07/09/2013 00:16
  Συγχαρητήρια το πρώτον στο γραμματικό της. Κατά δεύτερον στους ανθρώπους που δίνουν Βήμα σε αυτή την επίμονη μαινάδα. Δεν περιμένω πολλά από τον κο Ψυχάρη, είμαι βέβαιος όμως ότι έχει τη στοιχειώδη αντίληψη περί το τετελεσμένο της αποπομπής της εν λόγω (χαχαχχαχαχαχαχα, ΣτΥ) πολιτικού. Στη χώρα που της δίνει καταφύγιο, και στην ίδια και στο καμάρι της, δε θα περνούσε ούτε από τον πλαγιόδρομο του Κοινοβουλίου. Ας όψεται η ιδιωτεία των γηγενών. Κατά τα λοιπά, άσε μας, κυρά μου. Υ.Γ. Θερμά συγχαρητήρια στον κυρ Νίκο, τον παπαγάλο, (κάπου γράφει πιο πάνω) που μας θύμισε το καλό που μας έκανε η Αννούλα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το εικοσαρικάκι το τσίμπησες. Άμε τώρα στον κυρ - Άδωνι να τα πεις.
  Θάνος
  απάντηση113
   
   
  KOMMATOSKYLO | 07/09/2013 00:11
  Άεργο κομματόσκυλο, παιδί του κομματικού σωλήνα. Περιφέρεται ασκόπως μπας και την πάρουνε σοβαρά και τις δώσουνε κανά κόκκαλο.
  NB
  απάντηση134
   
   
  Η ΕΝΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ! | 06/09/2013 21:16
  Στα 22 της, σκανδαλωδώς βρέθηκε, αν και ακόμη δεν έχει μάθει να μιλάει και να γράφει σωστά και με φυσικό τρόπο, να διδάσκει στο ΤΕΙ Κοζάνης! Ναι εκεί που ξεκίνησε την κομματική της πορεία! Το είχε η ίδια στο βιογραφικό της, αλλά μόλις το πήρε ο κόσμος χαμπάρι και άρχισε να το σχολιάζει δεόντως, η αξιοκρατική Αννούλα το έβγαλε! 4 έτη παρακαλώ ΔΙΔΑΞΕ (xa, xa!), και αμέσως μετά, στα 25, ως γνήσιο τέκνο του κομματικού σωλήνα την έκανε ο Αντρέας και ο Άκης Τσοχατζόπουλος Νομάρχη! Ουσιατικά ποτέ δεν εργάστηκε στη ζωή της! Ούτε μετά και από το στραπάτσο της στις περσινές εκλογές! Και όπως όλα δείχνουν, έβαλε πλώρη για το επόμενο! Και εις ανώτερα, λοιπόν! Θα σε απολαύσουμε το βράδυ τον εκλογών!!!
  Κική Σωτηρίου
  απάντηση123
   
   
  Η ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ! | 06/09/2013 20:55
  Η κωμική πολιτική περσόνα με τις άπαιχτες χαρακτηριστικές φρασούλες, μέσα σε λίγες μέρες ξαναχτύπησε! Με τη χαρακτηριστική της ξύλινη συνθηματική γλώσσα η Αννούλα των φωτοτυπικών μηχανημάτων και των αποδιαλυμένων εξαιτίας της πανεπιστημίων τι μας λέει ουσιαστικά; Μα ότι ονειρεύεται ακόμη να παίξει ρόλο! Λέτε με τη σοβαρή αυτή πολιτικό να επανέλθει το γέλιο στην πολιτική; Χα, χα!!! Σπουδαία τέχνη η κωμωδία, μην την υποτιμάτε!!! Τρεις του Σεπτεμβρη να γελάς!!!
  Δημήτρης Κωνσταντίνου
  απάντηση123
   
   
  Η ΑΝΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕ! | 06/09/2013 20:39
  Η Άννα Διαμαντοπούλου που δεν διάβασε το βιβλίο του Δημαρά (απλώς της σφύριξαν τον τίτλο του, που μάλιστα τον αναφέρει και λάθος, διότι δεν λέει "ποτέ"), ποτέ δεν θα μάθει ότι ο Αλέξης Δημαράς αυτήν ακριβώς περιγράφει στις σελίδες του! "Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε", τεκμηριώνει επαρκώς το πώς αντιμεταρρυθμίσεις σαν της "Αννούλας της φωτοτυπίας" και των χίλιων σχολείων που η ίδια έκλεισε δημιούργησαν τεράστιες παθογένειες στην ελληνική εκπαίδευση! Και ένα σχόλιο: αγαπητή Άννα Διαμαντοπούλου βρήκες τελικά εργασία; Γνωριμίες έχεις! Δεν είναι φρόνιμο να προτιμάς την αεργία και να ονειρεύεσαι να μας ξανακαθίσεις στο σβέρκο, απλούστατα διότι δεν πρόκειται να συμβεί!
  Αναγνώστης του Α. Δημαρά
  απάντηση111
   
   
   
  Αλμα προς τα πίσω! | 06/09/2013 20:28
  Καμιά μεταρρύθμιση που θα αλλάζει την καθεστηκυία τάξη, όγι μόνο στην παιδεία, αλλά και στο πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη κλπ.δεν προκειται να προωθήσει ο συντηρητικός Σαμαράς! Μεταρρυθμίσεις για αυτόν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η εντονότερη αφαίμαξη των αδύναμων!
  γιωργος σ.
  απάντηση61
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  τυχερο το λύκειο... | 06/09/2013 20:09
  Ευτυχώς για το λύκειο, παρά το διαχρονικό μαύρο χάλι του: τουλάχιστον απέφυγε τη μεταρρύθμιση της κυρίας! Το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθει από τη μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών- το ψευδεπίγραφο έργο της κας Διαμαντοπούλου, που η ίδια το εγκατέλειψε μόλις είδε τα δύσκολα κι έκτοτε κατηγορεί όσους προσπαθούν να βρουν μια άκρη στην καταστροφή που προκάλεσε.
  rosa
  απάντηση62
   
   
  Βρε Διαμαντοπούλου, | 06/09/2013 19:26
  από πού ξεφύτρωσες πάλι εσύ;
  Άνεργος Φιλόλογος
  απάντηση93
   
   
   
  ΥΒΡΕΙΣ | 06/09/2013 19:06
  Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι μια από τους πλέον σοβαρούς νέους πολιτικούς της μεταπολίτευσης. Οι αγοραίες και χυδαίες εκφράσεις και σχόλια - είτε εναντίον της ίδιας είτε εναντίον άλλων σοβαρών πολιτικών μας - δείχνουν το χαμηλό επίπεδο όλων εκείνων που απλώς περνούν την ώρα τους εξακοντίζοντας ύβρεις και λάσπη προς πάσα κατεύθυνση. Άλλο ένα λυπηρό σημείο των καιρών μας...
  ΣΝΠ
  απάντηση613
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  χειρότερη και από τον Γ.Α.Π | 06/09/2013 16:28
  η χειρότερη υπουργός παιδείας που πέρασε ποτέ! το μόνο που έκανε ήταν να μεταφράζει τις αποφάσεις του Ο.Α.Σ.Α και να τις πλασάρει για εθνική πολιτική. Προκαλώ να μου πεί κάποιος κάτι κοινοτόμο που εισήγαγε η κ. Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας ή αλλού. Η κεντροαριστερά δεν έχει ανάγκη τους αποτυχημένους υπουργούς του Πασοκ και σίγουρα δε χρειάζεται την κ. Διαμαντοπούλου!
  v
  απάντηση3632
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  φιλαλήθης | 06/09/2013 15:06
  α ρε αντώνη ...όλα για να γίνεις Πρωθυπουργός...
  filalithis
  απάντηση319
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  νικος | 06/09/2013 14:55
  έκανε μία μεγάλη γκάφα με τα βιβλία αλλά έκανε και τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση με τα ΑΕΙ. κρίνεται και εκείνη βάση έργου και όχι βάση κανιβαλισμου
  nikos
  απάντηση4026
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μας έλειψες | 06/09/2013 14:25
  Γεια σου Αννούλα του χιονιά που στη θητεία σου καθιερώθηκαν οι φωτοτυπίες αντί των βιβλίων. Τουμπεκιάστηκες για ενάμιση χρόνο, έκανες διακοπές στο Λονδίνο και μόλις θεώρησες ότι ο κόσμος ξέχασε τη "μεταρρύθμιση" σου επανήλθες. Κλασική Ελληνίδα πολιτικός που θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι της έχoυν ΙQ ραδικιού. Με το καλό..
  fso
  απάντηση5540
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τα "ζομπι" επανέρχονται | 06/09/2013 13:58
  Πότε θα συνειδητοποιήσουν κάποιοι αποτυχημένοι πολιτικοί και μαζί και οι πατρώνες τους ότι έχουν τελειώσει; Ακόμη για Διαμαντοπούλου θα ακούμε; ή μυρίστηκε η κυρία εκλογές και προσπαθεί να δώσει παρών;
  ΚΚ
  απάντηση4845
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων