Τις περισσότερες φορές στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ορισμένοι υπουργοί αναφέρονται σε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία ουδέποτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τις προάλλες, φέρ’ ειπείν, ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς (να συμπληρώσω, είναι από τους υπουργούς που δουλεύουν) διηγόταν σε μια παρέα εμπειρίες από την πολιτική καριέρα του. Σε κάποια στιγμή μοιραίως η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την τρόικα και τις απαιτήσεις που έχει. Και ποιος είδε τον υπουργό και δεν τον φοβήθηκε…
***
Εδειξε οργισμένος και συνάμα έκπληκτος και άρχισε να λέει τα πάντα, χωρίς τους συνηθισμένους περιορισμούς του πρωτοκόλλου ή των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος… Αναφέρθηκε σε κάποιες συνήθειες ορισμένων Τροϊκανών, οι οποίοι είδαν την αποστολή τους στην Ελλάδα περίπου σαν… μπίζνες και όχι για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εδωσε και ένα παράδειγμα για συγκεκριμένο τροϊκανό αξιωματούχο λέγοντας ότι, αν ο δείκτης διαφθοράς στην Ελλάδα ήταν 70, γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο ξεπερνά το… 170. Ο τύπος αυτός, είπε, πήρε σβάρνα όλες τις ομάδες συμφερόντων, δηλαδή μεγαλοξενοδόχους, βιομηχάνους, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη (ο αθεόφοβος) και μικρομεσαίους, τους προσέγγισε, δήθεν για συμβουλές, και τους πήρε λεφτά! Δεν μπορεί να το αποδείξει, αλλά έτσι είναι.
Ραντεβού στη Σίφνο


Κάτι γνώριζε ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Τάκης Μπαλτάκος για το ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς δεν θέλει κανείς να χαλαρώσει τον μήνα Αύγουστο. Και για τον λόγο αυτόν πήρε πριν από μία εβδομάδα το καραβάκι, φόρτωσε σ’ αυτό το τζιπ του και πήγε με την οικογένειά του στη Σίφνο για να απολαύσει τα μπάνια του. Είδατε που ανησυχούσατε ότι κινδυνεύει η συνοχή της συγκυβέρνησης με τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προεδρικά διατάγματα; Τίποτε δεν ανησυχούσε τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος εθεάθη πολλές φορές να οδηγάει ξέγνοιαστος το μαύρο τζιπ του στα πιο τουριστικά μέρη του νησιού. Στη Σίφνο βρισκόταν και ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή κ. Ι. Αγγέλου με τη σύζυγό του (που εξακολουθεί να είναι γραμματέας του κ. Καραμανλή). Δεν γνωρίζω αν συναντήθηκαν με τον κ. Μπαλτάκο, αλλά θα είχε ενδιαφέρον αν τα είπαν έστω και για λίγο παρά θίν’ αλός.
«Μην τα λες σε εμένα, Νικήτα»


Το πώς απαντά ο κ. Ι. Στουρνάρας στους επικριτές του για τη φράση του περί της «κοπώσεως των βουλευτών» θα το διαβάσετε σε άλλη στήλη τούτης της εφημερίδας. Αλλά για το τι λέει για τον κ. Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος, ως γνωστόν, είπε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για να τον… αλλάξει, σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως: «Και ποιος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης για να με αλλάξει; Τι, αλήθεια, πιστεύει; Οτι είναι ο Πρωθυπουργός; Εμένα μου ανέθεσαν αυτή τη δουλειά, την αποδέχθηκα και σκοπεύω να την τελειώσω. Να μην τα λέει αυτά σε μένα, ας τα πει στον Πρωθυπουργό».
***
Αυτή η «δουλειά» που έχει αναλάβει και σκοπεύει να την τελειώσει θα κρατήσει όμως τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα όλο το καλοκαίρι. Ούτε στη Σύρο εφέτος θα πάει ούτε πουθενά. Το πολύ πολύ να φιλοξενηθεί κανένα Σαββατοκύριακο σε κάποιο συγγενικό παραθαλάσσιο σπίτι εδώ στην Αττική. Και ξέρετε γιατί μένει αυγουστιάτικα στην Αθήνα (και στο γραφείο του) ο κ. Στουρνάρας; Επειδή θέλει να είναι έτοιμος για τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου. Και δεν επιθυμεί να υπάρξει σ’ αυτήν κανένα «παρατράγουδο». Τώρα, θα πείτε, γιατί μεγάλη; Επειδή περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους, τα δημόσια οικονομικά ως το 2016 και βεβαίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στόχος του είναι στο τέλος του έτους να κλείσουν τα πάντα ώστε απερίσπαστος να αφοσιωθεί στην ελληνική προεδρία στην ΕΕ.
«Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»


Σας έχω νέα για το τι συμβαίνει σήμερα στη Eurobank, από την οποία, ως γνωστόν, αποχώρησε η προηγούμενη διοίκηση της τράπεζας. Αποχώρησε αλλά δεν έφυγε ακόμη από την τράπεζα. Συνεδρίασε λοιπόν το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας με τη συμμετοχή διαφόρων άλλων μελών αλλά και εκπροσώπων της νέας διοίκησης και πρότειναν για τα μέλη της παλαιάς διοίκησης, δηλαδή για τους κκ. Ν. Νανόπουλο, Ν. Καραμούζη και Β. Μπαλή, να τους δώσουν μόνο από 80.000 ευρώ στον καθένα. Παράλληλα να τους περικόψουν και την ασφαλιστική κάλυψη, την οποία σημειώνω ότι χορηγούν για δύο χρόνια σε κάθε υπάλληλο που αποχωρεί από την τράπεζα.
***
Ο κ. Νανόπουλος δεν ενδιαφέρθηκε καν για την αποζημίωση και έφυγε. Ο κ. Καραμούζης έστειλε επιστολή με την οποία ουσιαστικά είπε «ευχαριστώ, δεν θα πάρω», αποποιούμενος τα όποια χρήματα θα ελάμβανε. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι η 39χρονη αποκαλούμενη «σιδηρά κυρία των ελληνικών τραπεζών» κυρία Αναστασία Σακελλαρίου (η οποία έχει ετήσιες αποδοχές 280.000 ευρώ), το μέλος του ΤΧΣ κ. Σκλαβούνος (περίπου με τις ίδιες απολαβές) και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δεν έλαβαν καν υπόψη αυτό που πολλοί είπαν: ότι μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει προς τα ήθη στελεχών της αγοράς. Σημειώνω πάντως ότι ο κ. Καραμούζης μόνο προφίλ σκληρού τραπεζίτη δεν είχε. Αθόρυβα, χωρίς δημοσιότητα, είχε προσφέρει στήριξη στις οικογένειες του ηρωικού πιλότου Κωνσταντίνου Ηλιάκη και υλική συμπαράσταση στην κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, τη μετανάστρια που δέχθηκε επίθεση με οξύ, τότε που κανείς δεν εμφανιζόταν πρόθυμος να προσφέρει.
***
Τώρα κλέβουν σπίτια πολιτικών με τη βοήθεια… ανιχνευτών πολύτιμων μετάλλων. Η πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Σούλα Μερεντίτη ήταν τις τελευταίες ημέρες στο Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων και έδινε κατάθεση γιατί κάποιοι της διέρρηξαν το σπίτι ενώ η ίδια βρισκόταν στο εξοχικό της στη Βλάχα. «Πρόκειται σαφέστατα για επαγγελματίες. Σίγουρα είχαν μαζί τους ανιχνευτές πολύτιμων μετάλλων αφού έκλεψαν ό,τι πολύτιμο κόσμημα και ρολόι είχα στο σπίτι. Τα φτηνά, ψεύτικα κοσμήματα δεν τα πείραξαν. Τα έκλεψαν, τα έβαλαν σε μια μαξιλαροθήκη και βγήκαν από το σπίτι κύριοι. Κανείς δεν τους αντιλήφθηκε». Πάντως οι άγνωστοι διαρρήκτες, εκτός από ανιχνευτές μετάλλων, σίγουρα θα είχαν μαζί τους και ανιχνευτές… γούνας, αφού έμαθα ότι φεύγοντας πήραν και τη γούνα της κυρίας Μερεντίτη, την οποία είχε καλά κρυμμένη.
***
Ολα δείχνουν ότι ένα πολύμηνο και παράξενο παιχνίδι που παίχτηκε στο παρασκήνιο ολοκληρώθηκε με την πώληση του 902 και μάλιστα πακέτο, δηλαδή και ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ο Περισσός πριν από έναν χρόνο είχε αναστείλει τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού, κάτι ωστόσο που εμπόδιζε τη μεταβίβαση της εταιρείας Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ. Οι φήμες οργιάζουν ότι οι υπογραφές έπεσαν και πίσω απ’ αυτές βρίσκεται και όνομα γνωστού εφοπλιστή.
Τι είδε στις ΗΠΑ ο κ. Αβραμόπουλος


Με την άφιξή του στην Αθήνα ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα όσα συζήτησε στην Ουάσιγκτον εν όψει και της επίσκεψης του κ. Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ. Τι ακριβώς ειπώθηκε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι ο υπουργός Αμυνας εμφανιζόταν ικανοποιημένος για δύο λόγους: πρώτον, για το ότι πήγε στις ΗΠΑ όχι ως «ζητιάνος» (η έκφραση είναι δική του), αφού δεν ζήτησε τίποτε από τους Αμερικανούς, ούτε ως «διαμαρτυρόμενος»· και, δεύτερον, για το ότι υπήρξε ίσως για πρώτη φορά σοβαρή συζήτηση για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Φεύγοντας από το Μαξίμου πολλοί ήταν εκείνοι που τον άκουσαν να λέει: «Κακώς τόσα χρόνια δεν δώσαμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς. Μας στάθηκαν αξιοπρεπώς και ηθικώς στο θέμα της οικονομικής κρίσης».
Η Κεντροαριστερά πάει παραλία

Πολύς ο λόγος και πολλή η παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων για τη δημιουργία νέων σχηματισμών στον κεντροαριστερό χώρο. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι κανένας από τους επίδοξους πρωτεργάτες μιας φιλόδοξης πολιτικής κίνησης δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τις διακοπές του. Μπορεί βεβαίως να υποθέσει κάποιος ότι στις παραλίες και στις εκδρομές το πνεύμα απελευθερώνεται και μπορεί να προκύψει και καμιά καλή ιδέα, πέραν των τετριμμένων.
***
Γενικευμένη είναι η εντύπωση ότι από το φθινόπωρο και μετά μεγαλύτερη δραστηριότητα ετοιμάζεται να αναλάβει η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Εσχάτως όμως παρουσιάστηκαν και νέα πρόσωπα που φαίνεται πως επιθυμούν πιο ενεργό παρουσία στα πολιτικά πράγματα.
***
Επειδή όλοι μιλούν με όλους σε αυτόν τον χώρο, έμαθα λοιπόν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται επιδεικνύουν ο μέχρι πρότινος Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο παρ’ ολίγον υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά κ. Β. Ράπανος – μάλλον ανακουφισμένος που αντικαταστάθηκε εν τέλει από τον κ. Ι. Στουρνάρα.
Η μεγάλη απόφαση της Ραχήλ Μακρή

Μόνο αν της το ζητήσουν οι ψηφοφόροι της, που τη σταματούν στον δρόμο και της λένε «πολέμα», θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές η κυρία Ραχήλ Μακρή. Διαφορετικά εμφανίζεται αποφασισμένη να εγκαταλείψει οριστικά τη Βουλή. Δηλώνει «απαυδισμένη με τον βρώμικο πολιτικό κόσμο». Είναι αλήθεια ότι η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον έναν χρόνο που είναι βουλευτής βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μισή… Βουλή και τη μισή… Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της, γιατί, όπως λέει, «είμαι καθαρή και αποκαλύπτω σκάνδαλα». Οσους την «πείραξαν» είτε για την παιδεία της είτε για το ντύσιμό της, όσους τη μείωσαν, όπως λέει, ως γυναίκα και όχι ως βουλευτή, τους περιμένει τον Σεπτέμβριο με αγωγές και μηνύσεις που κατέθεσε ή θα καταθέσει εναντίον τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ