Οι περισσότεροι παραμένουν απαισιόδοξοι και αρνητικοί για τις ελληνικές οικονομικές εξελίξεις.
Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εξελίσσονται γεγονότα ικανά να αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων.
Στα δημόσια οικονομικά διαμορφώνονται τάσεις σταθεροποίησης, στην αγορά εργασίας τον περασμένο Μάρτιο το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό και επιπλέον είμαστε κοντά στην ενεργοποίηση ενός ισχυρού κύματος αποκρατικοποιήσεων.
Επίσης, όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και εμπορικές αλυσίδες, εγχώριες και ξένες, ανανεώνουν τα διαφημιστικά τους προγράμματα και γενικώς επανατοποθετούνται στην αγορά, αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία ισορροπεί σε χαμηλότερη βάση, την οποία αντιμετωπίζουν ως αφετηρία μιας νέας εκκίνησης.
Συνηγορούν κι άλλες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση φαίνεται να κέρδισε το στοίχημα της πολιτικής σταθερότητας. Για το επόμενο εξάμηνο δεν προβλέπονται, εκτός απροόπτου, πολιτικές ανατροπές.
Ακόμη, οι σχέσεις με δανειστές και εταίρους έχουν εξομαλυνθεί. Η ανοχή και η υποστήριξη είναι εμφανής. Ακόμη και οι δύσπιστοι Γερμανοί έχουν κατεβάσει τους τόνους.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι είμαστε μπροστά στο ξεκαθάρισμα του θολού τραπεζικού τοπίου. Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι που ανέκυψαν από την κυπριακή κρίση έχουν ελεγχθεί και επιπροσθέτως τα κυπριακά γεγονότα επιτάχυναν τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ηδη οι εποπτικές αρχές σε συνεργασία με την τρόικα έχουν καταρτίσει σχέδιο κινήσεων και ενεργειών, το οποίο εφαρμοζόμενο θα αποδώσει, κατά τις προβλέψεις τους, ασφαλέστερες τράπεζες και μια νέα αρχιτεκτονική, ικανή να ελαχιστοποιήσει τυχόν βάρη σε καταθέτες και φορολογουμένους από ενδεχόμενα τραπεζικά ναυάγια.
Σύμφωνα με τη νέα αρχιτεκτονική, ο γάμος Εθνικής – Eurobank έχει τελειώσει και η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο, θα μείνει με τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha και τη Eurobank. Αυτές θα αποτελέσουν τη βάση του νέου τραπεζικού συστήματος.
Ως τις 30 Απριλίου θα γνωρίζουμε ποιες θα μπορέσουν να καλύψουν το 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι η Alpha και η Πειραιώς θα τα καταφέρουν και «παίζεται» αν θα έχει ευτυχή κατάληξη η προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας.
Αντιθέτως, οι εποπτικές αρχές προεξοφλούν ότι η Eurobank δεν θα επιτύχει και θα πρέπει ταχύτατα να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Εθνική Τράπεζα στην περίπτωση που δεν επιτύχει την κάλυψη του 10% της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες μετόχους. Επίσης ως τότε θα έχει γίνει φανερό αν οι μικρότερες τράπεζες και συγκεκριμένα η Τράπεζα Αττικής, η Probank και η FBB θα καταφέρουν να συλλέξουν από την αγορά τα κεφάλαια που χρειάζονται. Αν το επιτύχουν θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, αλλιώς θα απορροφηθούν από τις τέσσερις συστημικές.
Από τη στιγμή που θα ξεκαθαρισθούν τα παραπάνω θα αξιολογηθεί ποια τράπεζα θα απορροφήσει τα καλά τμήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Βank. Πιθανολογείται ότι το ΤΤ θα απορροφηθεί από τη Eurobank και η Proton Βank από την Εθνική.
Θα εξαρτηθεί πάντως σε ποια περίπτωση δημιουργούνται οι μεγαλύτερες συνέργειες.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι ως τα τέλη Ιουνίου ο τραπεζικός τομέας θα έχει ανασυγκροτηθεί και θα έχει εισέλθει σε φάση εξυγίανσης, ώστε σε επόμενο στάδιο να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.
Οι εποπτικές αρχές επιδιώκουν να ξεπεράσουν το ταχύτερο όλες τις αβεβαιότητες του πιστωτικού τομέα, ώστε υγιείς να επανέλθουν στο έργο της χρηματοδότησης της οικονομίας.
Γενικώς μπορεί να πει κανείς ότι διαμορφώνονται συνθήκες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ