Σήμερα θα σας αποκαλύψω τι γύρευαν οι Ρώσοι στη Βουλή, πρωινιάτικα Παρασκευής, ποιους συνάντησαν, τι είπαν, τι υποσχέθηκαν και ποια είναι η άποψη της Μόσχας τόσο για τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά όσο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα.
***
Παρασκευή πρωί λοιπόν και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα (γεωργιανής καταγωγής) κ. Βλαντίμιρ Τσικβίσβλι περνούσε με τη Mercedes του την πύλη της Βουλής. Είχε εγκάρδια (προγραμματισμένη) συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, πλην όμως δεν ήταν μία τυπική συνάντηση. Συζήτησαν τα πάντα. Από τις επενδύσεις που ενδιαφέρονται οι Ρώσοι να κάνουν στην Ελλάδα, έως και τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες με την άφιξη σε λίγες ημέρες του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα.
***
Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρθηκε, όπως με πληροφόρησαν και στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά με πολύ κολακευτικά λόγια, λέγοντας μάλιστα ότι «κάνει πολύ καλά τη δουλειά του». Έκανε αναφορά και για τον κ. Αλ. Τσίπρα, με τον οποίο να σημειώσω συναντήθηκε προσφάτως σε δεξίωση της ρωσικής πρεσβείας, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της αντιπολίτευσης». Για κανέναν άλλον αρχηγό κόμματος δεν θέλησε ο Ρώσος πρεσβευτής να αναφερθεί.
***
Έκανε ωστόσο λόγο για τις επενδύσεις στις οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν οι Ρώσοι και ήταν τόσο πολλές που αιφνιδίασαν τον συνομιλητή του κ. Βαρβιτσιώτη: Από λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια έως βεβαίως για το φυσικό αέριο, για το οποίο οι Ρώσοι δείχνουν σταθερό ενδιαφέρον: «Η θέση μας για το φυσικό αέριο είναι ότι δεν αποκλείουμε κανέναν και οι διαγωνισμοί θα γίνουν με πλήρη διαφάνεια. Όποιος θα δώσει τα περισσότερα θα πάρει τη δουλειά», του είπε χαμογελώντας ο κ. Βαρβιτισιώτης.
***
Επιπλέον οι Ρώσοι φάνηκαν πρόθυμοι να στείλουν την Ελλάδα τον δικό τους πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για κοινή συνεδρίαση με την ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή και ακόμα είπαν ότι ετοιμάζουν μία συμφωνία για τους εξοπλισμούς. Δηλαδή εάν η Ελλάδα όποτε αποφασίσει να αγοράσει ρωσικά όπλα, η συμφωνία να είναι διακρατική (και όχι μέσω εταιρειών), όπως η συμφωνία που ισχύει με τις ΗΠΑ.
***
Ποιον νομίζετε ότι ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι ο κυριότερος εχθρός των υπουργών του; Τον προσδιόρισε ο ίδιος κάνοντας μερικούς να ανατρέξουν στα λεξικά: «Ο ξερολισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας» τους είπε ξερά κοφτά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και για όσους δεν κατάλαβαν, έγινε πιο συγκεκριμένος: «Δεν θέλω ξερόλες στην κυβέρνηση, να ρωτάτε και τους περιφερειάρχες και τους τοπικούς άρχοντες για το ΕΣΠΑ».
***
Και ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσπάθωσε εναντίον της… Φατμαγκιούλ. Κατά την ακρίβεια το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, που έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και επιτίθεται εναντίον της τουρκικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία, όπως αναφέρει, «προωθεί την κουλτούρα του βιασμού». Κυρίως αναφέρουν ότι «με τρόμο παρακολουθήσαμε το διαφημιστικό σποτ, όπου τίθεται το ερώτημα αν θα ερωτευόταν μία γυναίκα – θύμα τον βιαστή της». Με την ευκαιρία έγραψαν και τις απόψεις τους για τη βία εναντίον των γυναικών (αλήθεια ποιος την αποδέχεται;), συνδυάζοντάς την όμως με την οικονομική κρίση: «Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξάνονται ειδικά σε εποχές κρίσης, όπως είχε επισημάνει και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, επομένως είναι απαράδεκτο να προβάλλεται με αυτόν τον τρόπο το απεχθές έγκλημα βιασμού».
***
Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Συνεργάτης μου άκουσε έξω από την αίθουσα ένα σημαίνον μέλος της Επιτροπής να λέει «Εγώ Κατής δεν γίνομαι» (Κατής είναι σύμφωνα με τα λεξικά ο Τούρκος δικαστής που δικάζει κατά το μουσουλμανικό δίκαιο). Τι εννοούσε άραγε; Έψαξα το θέμα και έμαθα ότι η έκρηξη του συγκεκριμένου σημαίνοντος μέλους της Προκαταρκτικής Επιτροπής, έχει να κάνει με μία επιστολή που μόλις έφθασε στην Επιτροπή, την οποία υπογράφει η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με αυτή, ζητείται όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων να αποστέλλονται στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να κρίνει εάν έχει συντελεστεί σε κάθε περίπτωση το αδίκημα της… ψευδορκίας.
***
Το δε άλλο; Αυτό με την κυρία Μόνα Παπαδάκου; Οι φωνές της, όταν την εξέταζαν, ακούστηκαν μέχρι έξω στον διάδρομο του πρώτου ορόφου της Βουλής, όπου συνεδρίαζε η προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Η μάρτυς κυρία Λεμονιά (Μόνα) Παπαδάκου, άλλοτε «σκιά» του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία αν και τέρας ψυχραιμίας δεν άντεξε κάποια στιγμή και εξεμάνη κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κοντονή, ο οποίος δεν δίστασε να της καταλογίσει ότι «από τα 22 της χρόνια περιφέρεται στα κομματικά, βουλευτικά και υπουργικά γραφεία του ΠαΣοΚ», υπονοώντας ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία.
***
Η κυρία Παπαδάκου (γνωστή και ως «Μόνα του Μνημονίου» ή «Μνημόνα»…) εξερράγη κραυγάζοντας ότι κατάγεται από τη λαϊκή τάξη και άρα κατανοεί πολύ καλά τι συμβαίνει στην κοινωνία. Πάντως, τα μέλη της επιτροπής δεν κατόρθωσαν να της βγάλουν λέξη σχετικά με το επίμαχο θέμα της λίστας, για την οποία είπε ότι δεν υπέπεσε κάτι σχετικό στην αντίληψή της…
***

Την τιμητική του είχε το Vima. gr στη συζήτηση στη Βουλή για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο των Γερμανών. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότης Μαριάς επικαλέσθηκε το ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», ότι δηλαδή στοιχεία σχετικά με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο βρίσκονται στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα να τα αναζητήσει πάραυτα.