Οταν εντελώς άκομψα εκδιώκονται από θέσεις ευθύνης άτομα που εθελοντικά και χωρίς ιδιοτέλεια υπηρέτησαν θεσμούς και ιδιαίτερα έναν από εκείνους που αποτελεί τον πολιτιστικό πυλώνα της χώρας, οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν μερικές εξηγήσεις, να λογοδοτήσουν στην κοινωνία. Επιτρέψτε μου να γίνω πιο συγκεκριμένος.
Αναλάβαμε τη διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) ακριβώς εδώ και ενάμιση χρόνο. Στο διάστημα που πέρασε κατορθώσαμε τα παρακάτω:

Περικοπή δαπανών:
Μείωση ετήσιου κόστους κατά 25%-30%, με διαφανείς διαδικασίες και βάσει προσφορών, του καθαρισμού των κτιρίων, της προμήθειας υλικών και της απόκτησης αριθμοδοτήσεων.

Επισκευές, αποκατάσταση και προμήθειες:
Χάρη σε δωρεές επιτεύχθηκαν τα εξής:
–Μεταφορά προς φύλαξη σπάνιων επίπλων και αντικών.
–Σύνταξη καταλόγων έργων τέχνης.
–Ευπρεπισμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ΕΒΕ.
–Καλλωπισμός του κήπου της ΕΒΕ.
–Καθαρισμός υαλοσκεπής του κεντρικού αναγνωστηρίου και εξωτερικών μαρμάρων.
–Φύλαξη της ΕΒΕ τα Σαββατοκύριακα.
–Απόκτηση φωτοτυπικού μηχανήματος και ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού υλικού.
–Εγκατάσταση wi-fi σύνδεσης Ιnternet στον κήπο αλλά και στο κεντρικό αναγνωστήριο.
–Εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου.
–Δημιουργία νέας σύγχρονης και εύχρηστης ιστοσελίδας.
–Απόκτηση αυτοκινήτου για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών.

Πολιτισμός και εξωστρέφεια:
–Ανοιγμα ΕΒΕ προς την κοινωνία με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων υψηλού πολιτιστικού, πνευματικού και επιστημονικού επιπέδου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων πνευματικών και καλλιτεχνικών προσώπων και φορέων.
–Διενέργεια ξεναγήσεων στους χώρους της ΕΒΕ.
–Προβολή της ΕΒΕ μέσω τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών μέσων.
–Πραγματοποίηση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το παιδί και οικονομικά ασθενείς πολίτες.
–Παροχή δωρεάν βιβλίων σε σχολικές βιβλιοθήκες.

Σχέσεις με ευρωπαϊκούς, διεθνείς και φορείς του εσωτερικού:
Με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων και την ανταλλαγή πληροφορίας και τεχνογνωσίας αναπτύξαμε:
–Διεθνείς σχέσεις, υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με Εθνικές Βιβλιοθήκες του εξωτερικού (ευρωπαϊκές και διεθνείς) και άλλους φορείς και συμμετείχαμε σε διεθνείς εκθέσεις.

Παροχή υπηρεσιών:
–Συντάξαμε καταλόγους και αρχείο Καθιερωμένων Επικεφαλίδων (Authority Files).
–Αναπτύξαμε προδιαγραφές για την έκδοση της Εθνικής Ελληνικής.
Δυστυχώς, λόγω σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας, δεν κατορθώσαμε την επίτευξη των κυρίων στόχων μας, όπως:
α) Η ψηφιοποίηση του πνευματικού πλούτου.
β) Η καταλογογράφηση του συνόλου των συλλογών της ΕΒΕ, εκάστου τεκμηρίου με την προσθήκη ψηφιακής ταυτότητας (RFID).
γ) Η απαλλαγή από το υπέρογκο βάρος του δανείου και των τοκοχρεολυσίων για την αγορά του κτιρίου στον Βοτανικό.
δ) Μελέτη για τη στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρολογική αποκατάσταση του Βαλλειάνειου Μεγάρου, του ιστορικού κοσμήματος της πόλης των Αθηνών.
Aυτά κάναμε και αυτά δεν κάναμε. Το σίγουρο είναι ότι προσπαθήσαμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναπτύξουμε περαιτέρω ένα πολύτιμο συλλογικό αγαθό. Φυσικά ο καθένας μπορεί να κρίνει τα αποτελέσματα όπως εκείνος θεωρεί καλύτερα αλλά θα πρέπει, αν είναι καλόπιστος, να αναγνωρίσει τουλάχιστον την προσπάθεια. Προτού ο αρμόδιος υπουργός ζητήσει τις παραιτήσεις μας, χωρίς να έχει λήξει η καθορισμένη από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θητεία μας, δεν θα έπρεπε να να μας πει πού λαθέψαμε; Σε τι φανήκαμε ανεπαρκείς ή έστω κατώτεροι των προσδοκιών του έτσι ώστε να επιδιώκει την αντικατάστασή μας; Φυσικά κάνουμε την παραδοχή ότι ο υπουργός Παιδείας είχε συγκεκριμένες προσδοκίες και ότι διαθέτει εμπεδωμένα κριτήρια για να κρίνει την επάρκεια των διοικήσεων των φορέων που εποπτεύει. Ουδείς μας ζήτησε εξηγήσεις, κανείς δεν μας κάλεσε να λογοδοτήσουμε. Το μόνο που συνέβη είναι ότι λάβαμε ένα φιρμάνι, σαν κι αυτά που συνηθίζει να εκδίδει το μετα-οθωμανικό κράτος μας, με το οποίο ζητούνται οι παραιτήσεις μας. Ετσι απλά, χωρίς σχέδιο, χωρίς ντροπή. Προφανώς κάτι τους ενόχλησε ή κάτι επιδιώκουν –ή και τα δύο. Αν καταφέρει να μας εκδιώξει, έχουμε την πεποίθηση ότι τιμήσαμε το αξίωμά μας, αφήνουμε πίσω μας μια έστω και λίγο καλύτερη Εθνική Βιβλιοθήκη από αυτήν που παραλάβαμε. Και κάτι ακόμη: Καλούμε τους καλοπροαίρετους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ακόμη πρόεδρος της ΕΒΕ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ