από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Αντί επιδοκιμασίας, ζητείται παραίτηση!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οταν εντελώς άκομψα εκδιώκονται από θέσεις ευθύνης άτομα που εθελοντικά και χωρίς ιδιοτέλεια υπηρέτησαν θεσμούς και ιδιαίτερα έναν από εκείνους που αποτελεί τον πολιτιστικό πυλώνα της χώρας, οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν μερικές εξηγήσεις, να λογοδοτήσουν στην κοινωνία. Επιτρέψτε μου να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Αναλάβαμε τη διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) ακριβώς εδώ και ενάμιση χρόνο. Στο διάστημα που πέρασε κατορθώσαμε τα παρακάτω:

Περικοπή δαπανών:
Μείωση ετήσιου κόστους κατά 25%-30%, με διαφανείς διαδικασίες και βάσει προσφορών, του καθαρισμού των κτιρίων, της προμήθειας υλικών και της απόκτησης αριθμοδοτήσεων.

Επισκευές, αποκατάσταση και προμήθειες:
Χάρη σε δωρεές επιτεύχθηκαν τα εξής:
- Μεταφορά προς φύλαξη σπάνιων επίπλων και αντικών.
- Σύνταξη καταλόγων έργων τέχνης.
- Ευπρεπισμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ΕΒΕ.
- Καλλωπισμός του κήπου της ΕΒΕ.
- Καθαρισμός υαλοσκεπής του κεντρικού αναγνωστηρίου και εξωτερικών μαρμάρων.
- Φύλαξη της ΕΒΕ τα Σαββατοκύριακα.
- Απόκτηση φωτοτυπικού μηχανήματος και ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού υλικού.
- Εγκατάσταση wi-fi σύνδεσης Ιnternet στον κήπο αλλά και στο κεντρικό αναγνωστήριο.
- Εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου.
- Δημιουργία νέας σύγχρονης και εύχρηστης ιστοσελίδας.
- Απόκτηση αυτοκινήτου για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών.

Πολιτισμός και εξωστρέφεια:
- Ανοιγμα ΕΒΕ προς την κοινωνία με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων υψηλού πολιτιστικού, πνευματικού και επιστημονικού επιπέδου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων πνευματικών και καλλιτεχνικών προσώπων και φορέων.
- Διενέργεια ξεναγήσεων στους χώρους της ΕΒΕ.
- Προβολή της ΕΒΕ μέσω τηλεοπτικών και ηλεκτρονικών μέσων.
- Πραγματοποίηση εκδηλώσεων και   εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το παιδί και οικονομικά ασθενείς πολίτες.
- Παροχή δωρεάν βιβλίων σε σχολικές βιβλιοθήκες.

Σχέσεις με ευρωπαϊκούς, διεθνείς και φορείς του εσωτερικού:
Με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και των γραμμάτων και την ανταλλαγή πληροφορίας και τεχνογνωσίας αναπτύξαμε:
- Διεθνείς σχέσεις,  υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με Εθνικές Βιβλιοθήκες του εξωτερικού (ευρωπαϊκές και διεθνείς) και άλλους φορείς και συμμετείχαμε σε διεθνείς εκθέσεις.

Παροχή υπηρεσιών:
- Συντάξαμε καταλόγους και αρχείο Καθιερωμένων Επικεφαλίδων (Authority Files).
- Αναπτύξαμε προδιαγραφές για την έκδοση της Εθνικής Ελληνικής.
Δυστυχώς, λόγω σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας, δεν κατορθώσαμε την επίτευξη των κυρίων στόχων μας, όπως:
α) Η ψηφιοποίηση του πνευματικού πλούτου.
β) Η καταλογογράφηση του συνόλου των συλλογών της ΕΒΕ, εκάστου τεκμηρίου με την προσθήκη ψηφιακής ταυτότητας (RFID).
γ) Η απαλλαγή από το υπέρογκο βάρος του δανείου και των τοκοχρεολυσίων για την αγορά του κτιρίου στον Βοτανικό.  
δ) Μελέτη για τη στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρολογική αποκατάσταση του Βαλλειάνειου Μεγάρου, του ιστορικού κοσμήματος της πόλης των Αθηνών.

Aυτά κάναμε και αυτά δεν κάναμε. Το σίγουρο είναι ότι προσπαθήσαμε με πολύ κόπο και μεράκι να αναπτύξουμε περαιτέρω ένα πολύτιμο συλλογικό αγαθό. Φυσικά ο καθένας μπορεί να κρίνει τα αποτελέσματα όπως εκείνος θεωρεί καλύτερα αλλά θα πρέπει, αν είναι καλόπιστος, να αναγνωρίσει τουλάχιστον την προσπάθεια. Προτού ο αρμόδιος υπουργός ζητήσει τις παραιτήσεις μας, χωρίς να έχει λήξει η καθορισμένη από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θητεία μας, δεν θα έπρεπε να να μας πει πού λαθέψαμε; Σε τι φανήκαμε ανεπαρκείς ή έστω κατώτεροι των προσδοκιών του έτσι ώστε να επιδιώκει την αντικατάστασή μας; Φυσικά κάνουμε την παραδοχή ότι ο υπουργός Παιδείας είχε συγκεκριμένες προσδοκίες και ότι διαθέτει εμπεδωμένα κριτήρια για να κρίνει την επάρκεια των διοικήσεων των φορέων που εποπτεύει. Ουδείς μας ζήτησε εξηγήσεις, κανείς δεν μας κάλεσε να λογοδοτήσουμε. Το μόνο που συνέβη είναι ότι λάβαμε ένα φιρμάνι, σαν κι αυτά που συνηθίζει να εκδίδει το μετα-οθωμανικό κράτος μας, με το οποίο ζητούνται οι παραιτήσεις μας. Ετσι απλά, χωρίς σχέδιο, χωρίς ντροπή. Προφανώς κάτι τους ενόχλησε ή κάτι επιδιώκουν - ή και τα δύο. Αν καταφέρει να μας εκδιώξει, έχουμε  την πεποίθηση ότι τιμήσαμε το αξίωμά μας, αφήνουμε πίσω μας μια έστω και λίγο καλύτερη Εθνική Βιβλιοθήκη από αυτήν που παραλάβαμε. Και κάτι ακόμη: Καλούμε τους καλοπροαίρετους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι ακόμη πρόεδρος της ΕΒΕ.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  και όμως συμβαίνει | 16/02/2013 15:22
  είναι τουλάχιστον θλιβερό να λασπολογούν πάνω σε μια μορφή του ιατρικού κόσμου, είτε από πολιτικές σκοπιμότητες είτε από μικροσυμφέροντα ΑΚ
  ΑΚ
  απάντηση428
   
   
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | 15/02/2013 14:28
  Αποκαθιστώντας την αλήθεια, επιγραμματικά, θα θέλαμε να ενημερώσουμε, αλλά και να στηλιτεύσουμε την προσπάθεια οικοιοποίησης του, επί σειρά ετών, έργου συναδέλφων. Αριθμοδοτήσεις η ΕΒΕ χορηγεί από το 1988. Το Αρχείο Καθιερωμένων Επικεφαλίδων συντάσσεται εδώ και 30 χρόνια, ενώ η Εθν. Βιβλιογραφία κυκλοφόρησε από το 1989 έως το 2000 και έκτοτε συντάσσεται ανελλιπώς. Οι διαδικασίες στην ΕΒΕ ήταν πάντα διαφανείς και σύμφωνα με τους νόμους του Δημοσίου. Το ερώτημα όμως είναι: Γιατί το Εφορ. Συμβ. και ο πρόεδρός του κ. Μουτσόπουλος τοποθέτησαν μια υπάλληλο ΙΔΑΧ, την κ. Αράχωβα, ως Αν. Γεν. Διευθύντρια χωρίς τα απαραίτητα τυπικά προσόντα, όταν ο νόμος διαβαθμίζει τους ΙΔΑΧ εως το βαθμό του Δ/ντή;
  ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΕΒΕ
  απάντηση396
   
   
  Η αλήθεια πονάει πολύ... | 13/02/2013 21:51
  Κύριε Μουτσόπουλε και κυρία Αράχωβα σίγουρα αφήνετε πίσω σας μια πολύ καλύτερη Εθνική Βιβλιοθήκη από αυτήν που παραλάβατε! Μα ήταν χρόνια πεθαμένη και την αναστήσατε. Το όνομά της και οι δράσεις της συζητήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο όσο δεν είχαν συζητηθεί από την ίδρυσή της έως σήμερα! Ταράξατε όμως λιμνάζοντα ύδατα και αποκαλύψατε χρόνων δαιμόνια και η αλήθεια πονάει και ενοχλεί... Το κατεστημένο καλά κρατεί! Αλλά οι σκεπτόμενοι πολίτες έχουν ήδη βγάλει τα συμπεράσματά τους.
  Μαρίνα Παππά
  απάντηση943
   
   
  Ένα Βότσαλο στη λίμνη. | 13/02/2013 21:24
  Διαβάζω με ενδιαφέρον τα σχόλια που προκύπτουν από το άρθρο και αντιλαμβάνομαι ότι "εταράχθησαν τα λιμνάζοντα ύδατα" από μια μεγάλη και λαμπρή προσωπικότητα που προσέφερε πολλά αλλάζοντας το ρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και που -μοιραία- προκαλεί... θλίψη, συγκρινόμενη με τη... θολή σημερινή πραγματικότητα... Όμως, αυτή είναι η μοίρα των σπουδαίων και ικανών.
  Άλκης Μακρής
  απάντηση842
   
   
  Η εναλλακτική πραγματικότητα του δημοσίου υπαλλήλου | 13/02/2013 13:32
  Με αναλήθειες, ύβρεις και υποδείξεις σχολιάζουμε τα έργα και τις ημέρες μιας διοίκησης που πάλεψε, σε μια τέτοια συγκυρία να παρουσιάσει έργο; Αποκαλούμε πλασματικές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό φορέα; Αποκαλούμε έργο προηγούμενων διοικήσεων "ολα τα υπόλοιπα", ενώ είναι γνωστή η κατάσταση που βρισκόταν η Εθνική Βιβλιοθήκη προτού αναλάβει η συγκεκριμένη διοίκηση; Και ναι προφανώς υπάρχουν σχετικότεροι, τους είδατε εσείς να τρέχουν να αναλάβουν τέτοιου είδους θέσεις σε τέτοιου είδους οικονομικές συνθήκες; Έχουμε μπλέξει προφανώς την πραγματικότητα με την virtual reality του δημοσίου υπαλλήλου. Αυτό κι αν είναι καλό ταξίδι!!!!
  Μαρία Πολίτου
  απάντηση652
   
   
  Ουδείς προφήτης στον τόπο του.... | 13/02/2013 13:13
  Η εντιμότητα, η διαφάνεια,η αμεροληψία, η σύγκρουση με ποικίλα συμφέροντα και η καθιέρωση χρηστής διοίκησης και διαύγειας είναι αναμφίβολα ενέργειες που ενοχλούν πάντα!!!! Θλίβομαι γιατί με αυτή την πρακτική προσωπικότητες διαμετρήματος και εμβέλειας του καθηγητή κ. Μουτσόπουλου πιθανόν να απογοητευθούν και να μας αφήσουν στο έλεος των επαγγελματιών της Δημόσιας Διοίκησης.
  Λίνα Παντελίδη
  απάντηση1150
   
   
  Αντί επιδοκιμασίας, παραίτηση | 12/02/2013 21:04
  Κύριε Μουτσόπουλε, Λυπάμαι γιατί δεν βρέθηκε κανείς να σας προστατέψει από δηλώσεις για θέματα τα οποία δεν άπτονται της ειδικότητάς σας. Συγκεκριμένα αναφέρετε ότι συντάξατε αρχείο Καθιερωμένων Επικεφαλίδων. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην γνωρίζετε ότι για τη σύνταξη ενός τέτοιου είδους αρχείου απαιτείται δουλειά πάρα πολλών ετών. Το Τμήμα Καταλόγων ξεκίνησε τη δημιουργία του αρχείου το 1978. Το αρχείο αυτό έχει ήδη εκδοθεί, σε έντυπη (1991 και 1992) και σε ηλεκτρονική μορφή (2003). Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο « Ιστορική εξέλιξη του Τμήματος Καταλόγων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: από τον χειρόγραφο δημόσιο κατάλογο στον OPAC», Synergasia on line magazine, 2/2011.
  Ιωάννα Δημοπούλου, MLS
  απάντηση569
   
   
  χωρίς σχέδιο, χωρίς ντροπή | 12/02/2013 14:04
  Εσείς κύριε Μουτσόπουλε, που για να διορίσετε διευθύντρια την κα Αράχωβα (προσωπική γραμματέα σας), χωρίς προκήρυξη της θέσης, χωρίς τίποτα, καταλήξατε να αλλάξετε τελείως τον κανονισμό για τη θέση διευθυντή της ΕΒΕ, μάλλον είχατε κάποιο σχέδιο; Όταν λέτε πως εθελοντικά αναλάβατε τη διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) εννοείτε πως δεν υπήρχε κάποιος άλλος να λάβει αυτή την ευθύνη; Μάλλον σας διαφεύγει πως υπάρχουν πολλοί ικανοί για αυτή τη θέση και πως ίσως θα ήταν καλύτερο να είχε αναλάβει κάποιος πιο σχετικός με το αντικείμενο.
  Α. Παναγιώτου
  απάντηση5611
   
   
  Υπεροψία και Εξουσία: Ένας θανάσιμος συνδυασμός | 11/02/2013 22:32
  Αγαπητέ (Κύριε) Μουτσόπουλε, Θα έπρεπε να γνωρίζετε πως η εξουσία είναι μία τέχνη που απαιτεί απλά μα συνάμα και σπουδαία χαρακτηριστικά. Οι πραγματικοί ηγέτες ξεχωρίζουν από τον δυναμισμό τους σε συνδυασμό με την ταπεινοφροσύνη. Διοικούν με δικαιοσύνη και δημοκρατία και έτσι απλά κερδίζουν τον σεβασμό και την αναγνώριση των υφισταμένων τους. Επιλέγουν σωστούς συνεργάτες. Διοικούν με σωστή κρίση και κοινή λογική. Εσείς όμως διοικήσατε, υπερβολή το ρήμα, με αλλαζονεία, μίση, πάθη και εμμονές. Με έλλειψη λογικής και με λογικές τρομοκρατίας. Με συνεργάτες ποιότητας αντίστοιχης με τη δική σας. Χωρίς γνώση για το χώρο. Η δικαιοσύνη, έστω και αργά, πάντα μας επισκέπτεται. Καλό Ταξείδι !!!
  Ευάγγελος Αντύπας
  απάντηση5411
   
   
  Αντί επιδοκιμασίας, αποκατάσταση της αλήθειας | 11/02/2013 13:39
  Κύριε Μουτσόπουλε, Αν εξαιρέσουμε την πλασματική εξωστρέφεια της ΕΒΕ με εκδηλώσεις όπως παραστάσεις όπερας, απαγγελίες παραμυθιών, μουσικης, έναρκτήριες συνεδρίες ιατρικών Συνεδρίων κ.ά ασχετες προς τους στοχους Εθνικών Βιβλιοθηκων και μάλιστα στο κεντρικό Αναγνωστήριο -με διακοπή της λειτουργίας του- ΟΛΑ τα υπόλοιπα έχουν πραγματοποιηθεί προ ετών και μάλιστα δημοσιεύονται στα ενημερωτικά φυλλάδια της ΕΒΕ. Επομένως δεν μπορείτε να τα οικειοποιήστε. Προφανώς, όμως, έχετε ελλιπή έως κάκιστη ενημέρωση.
  Π. Μοσχονά
  απάντηση6614
   
   
  Προς τον Κύριο Υπουργό Παιδείας | 10/02/2013 22:45
  Αγαπητέ Κύριε Υπουργέ, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα γραφόμενα του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά. Γνωρίζω όμως το έργο που επιτέλεσε μαζί με τους συνεργάτες του και το παράθυρο στην γνώση και την έρευνα που μας χάρισε. Η ΕΒΕ έπαψε από πολύ καιρό να είναι ένα απο τα εκατοντάδες ιδρύματα - καταφύγια που λειτουργούσαν έτσι απλά για να δικαιολογούν κονδύλια και θέσεις εργασίας. Με τις αποφάσεις που πήρατε, δεν απομακρύνετε μόνον τον κ. Μουτσόπουλο. Απομακρύνετε σταδιακά και όλους εμάς που αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις επιλογές μιας κυβέρνησης η οποία δυστυχώς (προφανώς μέσω των συμβούλων της) επιδίδεται σε ενα κυνήγι μαγισσών στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
  Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου
  απάντηση761