από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Η επικίνδυνη υποκρισία του ΔΝΤ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το δίλημμα που θέτει το ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχθούν πρώτα διαγραφή των δανείων τους προς την Ελλάδα ή αλλιώς να μην εκταμιεύσουν τα 44 δισ. ευρώ είναι προσχηματικό, υποκριτικό και επικίνδυνο για τους εξής λόγους:
Είναι προσχηματικό γιατί το θέτει όχι για να ελαφρύνει την Ελλάδα, αλλά για να την εγκλωβίσει σε νέα δοκιμασία. Αποκρύπτει  ότι αν τα άλλα κράτη δεχτούν το «κούρεμα», τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα νέο μνημόνιο άγριων περικοπών, ακριβώς όπως και το πρόσφατο πακέτο ήταν όρος για το «κούρεμα» των ιδιωτών με το PSI.
Επειδή όμως νέα μέτρα είναι πολιτικά αδύνατον να ψηφιστούν ξανά, μια τέτοια απαίτηση θα σημάνει το τέλος της χρηματοδότησης και θα πυροδοτήσει τη διαδικασία χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη. Οσοι υιοθετούν τις απόψεις του ΔΝΤ επειδή τάχα δικαιώνουν τις δικές τους για διαγραφή του χρέους, ας σκεφτούν και το κρυφό τίμημα που περικλείει αυτή η επιλογή.
Είναι υποκριτικό γιατί αν το ΔΝΤ νοιαζόταν πράγματι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα είχε φροντίσει εδώ και πολλούς μήνες να πείσει τα ευρωπαϊκά κράτη αντί να κρατά παρελκυστική τακτική και να το ζητεί εκβιαστικά τη στιγμή της εκταμίευσης για να την τορπιλίσει.
Γίνεται όμως ακόμη πιο υποκριτικό γιατί το ΔΝΤ ξέρει ότι κύρια αιτία για την εκτόξευση του χρέους στο 190% του ΑΕΠ το 2013 είναι η βαθιά ύφεση και χρειάζεται κάτι που θα ανακούφιζε την οικονομία χωρίς να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα αθετεί τις συμφωνίες της. Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τρόποι για να μειωθεί σημαντικά το χρέος:
Πρώτον, με την υπαγωγή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο κοινό ταμείο που δημιουργείται, όπως θα γίνει με την Ισπανία. Αυτό θα μειώσει το χρέος τουλάχιστον κατά 27 δισ. ευρώ, δηλαδή 14% του ΑΕΠ.
Δεύτερον, η επαναγορά φτηνών ελληνικών ομολόγων μπορεί να μειώσει την ονομαστική αξία του χρέους κατά 9% του ΑΕΠ. Αν μάλιστα την επαναγορά έκανε η ίδια η ΕΚΤ, όπως έχει δηλώσει ότι θα πράξει για Ισπανία και Ιταλία, η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη.
Τρίτον, συνδυάζοντας επιμήκυνση εξόφλησης, αποκλιμάκωση επιτοκίων και μορατόριουμ αποπληρωμής για μερικά χρόνια, το κόστος εξυπηρέτησης πέφτει αισθητά και ισοδυναμεί με μείωση χρέους κατά άλλες 11 μονάδες.  
Τέταρτον και σημαντικότερο, αν εφέτος και του χρόνου αντί για την άγρια ύφεση που αθροιστικά θα ξεπεράσει το -12% είχαμε έστω στασιμότητα στο επίπεδο του 2011, το χρέος από μόνο του θα γινόταν λιγότερο κατά 21% του ΑΕΠ.
Το σύνολο των παραπάνω μειώσεων είναι τουλάχιστον 55% του ΑΕΠ και θα έκανε το χρέος την επόμενη χρονιά να πέσει δραστικά στο 135% του ΑΕΠ. Από εκεί εύκολα θα έφτανε κάτω του 120% ως το 2020 όπως απαιτείται, χωρίς «κούρεμα» κρατικών δανείων και - το κυριότερο - χωρίς την εχθρότητα της κοινής γνώμης των χωρών που τα έδωσαν πείθοντας τους φορολογουμένους τους ότι θα τα ξαναπάρουν. Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να χρειαστεί συνδρομή από άλλα κράτη και δεν συμφέρει καθόλου να την καταριούνται ότι φέρθηκε σαν «μπαταχτσής» στους πολίτες τους.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι καμία από τις παραπάνω πολιτικές δεν είναι ανέφικτη. Οι δύο πρώτες ήδη εφαρμόζονται για άλλες χώρες, η τρίτη συζητείται στο Eurogroup, ενώ η τέταρτη θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί και με το παραπάνω αν τα δύο προηγούμενα μνημόνια δεν έπεφταν τόσο τραγικά έξω στις δικές τους προβλέψεις. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ πίστευε ότι κόβοντας επενδύσεις, γονατίζοντας τις χαμηλές συντάξεις και εξαθλιώνοντας τις εργασιακές συνθήκες, η οικονομία θα είχε τη διετία 2012-2013 ονομαστικούς ρυθμούς μεγέθυνσης 4,3% (έκθεση ΔΝΤ, Σεπτέμβριος 2010).
Το ίδιο πίστευε και η Ευρωπαϊκή Ενωση όταν πέρυσι ενέκρινε 16 δισ. ευρώ για έργα ανάπτυξης, αλλά σήμερα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, παρά τα κηρύγματα που κάθε τόσο εξαπολύονται. Τα ίδια και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που πριν από οκτώ μήνες υποσχέθηκε δάνεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά ως τώρα δεν έχει χορηγήσει ούτε ένα, όπως κατήγγειλε προχθές ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.
Για να πετύχει η μείωση του χρέους χρειάζεται σχέδιο, δουλειά και σοβαρότητα, αντί για υφεσιακές πολιτικές διανθισμένες με ευχολόγια και αφελείς προβλέψεις. Κυρίως όμως πρέπει να βασίζεται στην ανάπτυξη που ως τώρα τα μνημόνια με καίρια ευθύνη του ΔΝΤ απέτυχαν να επαναφέρουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η Ισπανία πασχίζει να αντιμετωπίσει την κρίση μέσα στην Ευρώπη, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την εμπλοκή του.
Δυστυχώς μερικοί εξακολουθούν να θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ, επειδή φοβούνται ότι αν αποχωρήσει θα σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό. Ο μεν πρώτος φόβος είναι ανύπαρκτος, αφού η Ελλάδα θα αργήσει να βγει στις αγορές, ενώ ο  δεύτερος υπερβολικός γιατί το ποσόν είναι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αν μάλιστα με την αποχώρηση του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία ορθοποδήσει πιο γρήγορα, ίσως δεν τα χρειαστεί καν.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τις απειλές του ΔΝΤ, αλλά μόνο από τη συνέχιση της πολιτικής που αυτό έχει επιβάλει. Η σημερινή διαμάχη είναι μία ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να διαμορφώσει νέες συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς το ΔΝΤ και να διαπραγματευτεί μια σταδιακή απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια.  
Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός. | 26/11/2012 10:22
  "αν τα άλλα κράτη δεχτούν το «κούρεμα», τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα νέο μνημόνιο άγριων περικοπών, ακριβώς όπως και το πρόσφατο πακέτο ήταν όρος για το «κούρεμα» των ιδιωτών με το PSI. " αυτο τουλαχιστον ειναι αυθαιρετο !
  anetos
  απάντηση54
   
   
  μήν ξεχνάμε ότι.... | 26/11/2012 09:58
  ... δύο καθηγητές Οικονομικών μας έφεραν εδώ που είμαστε (Ν.Χριστοδουλάκης και Γ.Αλογοσκούφης). Αντί να ασχοληθούν με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας...... δανείζονταν και μοίραζαν! Τέτοια οικονομικά διδάσκουν ακόμη στους φοιτητές τους;
  http://dpapagiannopoulos.blogspot.gr/
  απάντηση73
   
   
   
  Εχει δίκιο το ΔΝΤ | 26/11/2012 08:52
  Το ΔΝΤ ειναι οργανισμός του ΟΗΕ, ο πλεον προνομιουχος πιστωτης και θέλει να εισπράξει ατόφια τα λεφτα που έβαλε και θα βάλει στην Ελλαδα. Δεδομένου οτι το χρέος δεν ειναι βιώσιμο, οτι απο τους ιδιώτες δεν μπορείς να κουρεψεις, αναγκαστικα πρεπει να κουρεψεις απο τα ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ και οι εταίροι. Η ΕΚΤ κερδοσκόπησε σε πολλές περιπτωσεις με την Ελλαδα ενω οι εταίροι δανειζαν χρήματα με αλμυρά επιτόκιο επι Σαρκοζί. 44 δις ειναι ψίχουλα κάλλιστα μπορούν να τα κουρεψουν
  Χαραλαμπος
  απάντηση21
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα πράγματα άλλαξαν κ. Χριστοδουλάκη! | 26/11/2012 05:44
  Παρατήρηση πρώτη: συγκρίνετε τα λογικές θέσεις του κ. Χριστοδουλάκη με τις παρόλες των ψευτο-οικονομολόγων του σύριζα πχ Μηλιός (ο υπ’αριθμ. 1), Σταθάκης, στρατούλη κλπ. (αλήθεια τι έγινε ο κ. Δραγασάκης, μήνες έχουμε να τον ακούσουμε... νάναι καλά ο άνθρωπος...). Παρατήρηση δεύτερη: ο κ. Χριστοδουλάκης έχει άραγε καταλάβει ότι το ελληνικό κράτος έχει πάψει εδώ και χρόνια να παράγει οτιδήποτε πλέον, και δεν μπορεί ούτε έργα να κάνει για τα κοινοτικά προγράμματα που έχουν διαθέσιμους πόρους, ούτε επενδύσεις να επιτρέψει και να ενισχύσει κλπ Τόσα χρόνια υπουργός (και καθηγητής απ’ ότι μας λέει) δεν κατάλαβε ακόμη τις διεθνείς ανακατατάξεις, την πλήρη χρεωκοπία του ιδιόμορφου (γραφειο)κρατικού «σοσιαλισμού» τύπου Ε.Ε. προ 10 έτών, που έχει μεταφέρει αλλού το κέντρο βάρους και προσδιορίζει την στρατηγική και τους στόχους τού ΔΝΤ!
  Νίκος Μαυρομάτης
  απάντηση100
   
   
   
  Γιατί μόνο στην Ελλάδα | 26/11/2012 01:43
  Μια απορία: σε ποια άλλη χώρα που επενέβη το ΔΝΤ επιβλήθηκε τέτοιο καθεστώς υπερφορολόγησης, παρόμοιο με τις Ελλάδας; Δεν άκουσα ποτέ για χαρατσωμένους Αργεντινούς ή Βολιβιανούς ή ακόμη και Τούρκους (όλες χώρες στις οποίες το ΔΝΤ μπήκε...και ενίοτε διώχθηκε με τις κλωτσιές).. βέβαια εκεί "δούλεψαν ρολόι" οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα φυσικών πόρων και υπήρξαν πολύ χειρότερες ταραχές απ' ότι εδώ... ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.
  Χρεοκοπολόγος
  απάντηση21
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι πολλές σφαλιάρες σε χαζεύουν... | 26/11/2012 01:22
  Αυτό που ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ να μας πουν κατάμουτρα τόσο το ΔΝΤ όσο και οι περισσότεροι στην ΕΕ είναι "Σας βαρεθήκαμε. Πάρτε ένα γενναίο κούρεμα, αϊντε RAUS από το Ευρώ και την Ευρώπη, και καλό δρόμο μονάχοι σας". Όμως δεν μπορούν ή δεν θέλουν το "ηθικό μειονέκτημα" του να παίξουν "τους κακούς". Γι' αυτό και πιέζουν, πιέζουν, πιέζουν και βάζουν σχεδόν -έμφαση στο ΣΧΕΔΟΝ- αδύνατους όρους, σκεπτόμενοι "ΔΕΝ μπορεί, θα το πάρουν μόνοι τους το μήνυμα και θα φύγουν οικειοθελώς!". Βλέποντας ότι ΔΕΝ το παίρνουμε και προσπαθούμε να εκτελέσουμε το Σισύφιο καψόνι, απλώς σκληραίνουν ακόμα λίγο τους όρους. Σαν ένα παιδί που το φλομώνεις στις καρπαζιές για να ξεκουμπιστεί όμως αν δεν το κάνει, στο τέλος θα χαζέψει
  Χρεοκοπολόγος
  απάντηση22
   
   
  οι καιροί είναι πονηροί | 25/11/2012 22:05
  αγαπητέ κ. Χριστοδουλάκη μέρες που είναι τώρα όπου διεθνείς και τοποικοί κερδοσκόποι έχουν λάβει θέση από το καλοκαίρι στη πολυδιαφισμένη πρόταση Σόιμπλε περί εξαγοράς νέων ομολόγων, επιβάλλεται να σχολιάζετε και εσείς με ισχυρότερα επιχειρήματα την απόρριψη του ΔΝΤ και την πρόκριση της Γερμανικής πρότασης.
  Μπαρμπαχρήστος
  απάντηση11
   
   
  Πως αλλιώς να πει κάνεις την πτώχευση; | 25/11/2012 19:25
  κ. Ν. Χριστοδουλάκη έχουμε πτωχεύσει ,δεν μπορώ να το καταλάβω αλλιώς.Μαζί τα φάγαμε.Λεφτά υπάρχουν.Επαναδιαπραγμάτευση.Νέες συμμαχίες με τις ευρωπαϊκές χώρες;Γερμανία; ΔΝΤ; Ευχαριστώ δεν θέλω.Δεν ξέρω αν έχετε δίκιο, επειδή είχατε και εσείς συμμετοχή στα ΄΄παλιά'' ,πως να το γράψω;Δεν σας εμπιστεύομαι.Καλό βράδυ να έχετε .
  Μπάρμπα Κίτσος.
  απάντηση348
   
   
  Από που βγάζει συμπέρασμα..... | 25/11/2012 19:16
  .......ότι αν τα άλλα κράτη δεχτούν το «κούρεμα», τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα νέο μνημόνιο άγριων περικοπών;.........Και εγώ ρωτώ: Αν πάρουμε περισσότερα δάνεια για να πληρώσουμε τα μεγαλύτερα χρέη δεν θα μας ζητηθούν πάλι νέες περικοπές;Το ίδιο πράγμα δεν είναι όσον αφορά τα μέτρα που θα πάρουν;
  MCA
  απάντηση221
   
   
   
  Mr. Samaras, open your eyes. You are working for the Greek people. | 25/11/2012 18:37
  Dear compatriot Greeks Now is the time to behave and use the tactics of the Turks: extortion. The international monetary fund can be used by us to force the rich EU members to sacrifice a little. Mr. Samaras should tell Merkel that she has 24 hours to make a decision: a haircut for the Germans, or Greece declares bankruptcy. Then, have a glass of wine and come back to Greece to have ouzo with me in my town of Realville. Nothing personal, just business, dear Europeans. The Greeks have sacrificed and suffered more than anyone for the stupid "European Union."
  drudge_peon
  απάντηση154
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  TAΡΙΦΑ | 25/11/2012 15:34
  ΤΟ ΒΗΜΑ ΕΒΑΛΕ ΤΑΡΙΦΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ... ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΗ....ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΩΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑΡΙΦΕΣ...Ο ΛΑΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙ...ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ...
  ΤΑΣΟΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ
  απάντηση99
   
   
   
  Προς ενημερωση σας. | 25/11/2012 14:00
  Το ελληνικο χρεος δεν ειναι βιωσιμο και η χωρα δεν μπορει να σηκωθει στα ποδια της. Οι κυριοι δανειστες της χωρας που ειναι οι Ευρωπαίοι πρεπει να διαγραψουν μερος του χρεους και να συμβιβαστουν με αυτην την ιδεα. Οι μισες λυσεις που προσφερει η Ευρωπη οξυνουν την κριση. Αυτο ακριβως λεει το ΔΝΤ το οποιο προσφερει χρηματα των φορολουγουμενων της Αμερικης,Ρωσσιας,Κινας,Βραζιλιας και Ιαπωνιας για να βοηθησει την μεγαλυτερη οικονομικη ενωση και αγορά του κοσμου που ειναι η Ευρωπη. Αυτο και εαν δεν ειναι ειρωνια!!
  P. Lancaster
  απάντηση285
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων