Μην αυταπατόμαστε επικίνδυνα! Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής μάς αγγίζει όλους! Σήμερα ο στόχος είναι οι μετανάστες. Aύριο μπορεί να είναι οι πολίτες που υποστηρίζουν την «αντιλαϊκή» Ευρώπη!
Ας θυμηθούμε τα σοφά λόγια ενός ιερωμένου: «Οταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στους καθολικούς, δεν ήμουν καθολικός και δεν με ένοιαξε. Οταν ο Χίτλερ επιτέθηκε στα συνδικάτα, πάλι δεν με ένοιαξε, γιατί δεν ανήκα σε συνδικάτο. Οταν ο Χίτλερ επιτέθηκε σε εμένα και την Προτεσταντική Εκκλησία, δεν είχε μείνει κανένας να νοιαστεί»!
Επομένως οι εξελίξεις είναι τραγικά επικίνδυνες και δεν έχουν σημασία οι εξωφρενικοί νομικοί ισχυρισμοί των «χρυσαυγιτών».
Τι εννοώ; Ακόμη και αν – υποθετικά – οι αλλοδαποί μικροπωλητές στη Ραφήνα δεν είχαν άδεια, το άρθρο 275 του ΚΠΔ επέτρεπε στους «χρυσαυγίτες» – απλά – να προσαγάγουν τους μετανάστες στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.
Ομως η βάρβαρη καταστροφή των εμπορευμάτων ή η βία εναντίον των μικροπωλητών σημαίνει ότι κάποιοι παίρνουν αυθαίρετα τον νόμο στα χέρια τους!
Ωστόσο υπάρχει ένα εφιαλτικό ερώτημα: Γιατί κάποια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ελκύονται από την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής;
Θα δώσω τρεις εξηγήσεις: Η πρώτη αφορά τη φρικτή αδυναμία του κράτους να επιβάλει τη νομιμότητα σε κάποια πεδία (:λαθρομετανάστευση), πράγμα που ωθεί τους πολίτες να αναζητήσουν – απελπισμένα – την προστασία τους σε κάποιον εξωθεσμικό «Ρομπέν των Δασών».
Η δεύτερη αφορά τον εθισμό στην κουλτούρα της ανομίας. Τι εννοώ; Μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είχαν ήδη διαπαιδαγωγηθεί σε μια βδελυρή μορφή ανομίας (όπως οι καταλήψεις δρόμων από τις διεφθαρμένες κομματικές αριστοκρατίες).
Αρα η παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής είναι, δυστυχώς, ένα «αφομοιώσιμο μέγεθος» από αρκετούς έλληνες πολίτες!
Η τρίτη όμως αιτία είναι η πιο σοβαρή. Τι εννοώ; Η γοητεία της δυτικής δημοκρατίας έχει σημαντικά ξεφτίσει.
Γιατί; Γιατί οι άγριες λύσεις της τρόικας – για την κρίση – οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση της ζωής των φτωχότερων και η διέξοδος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο ολέθρια (αφού «φλερτάρει» απαράδεκτα με τη δραχμούλα).
Ετσι ο πολίτης που υποφέρει δείχνει ανεκτικότητα στον ακροδεξιό ακτιβισμό της Χρυσής Αυγής, η οποία εμφανίζεται απατηλά ως η εκπρόσωπος του λαού κατά του κατεστημένου («Mouffe, Το δημοκρατικό παράδοξο»)!
Το συμπέρασμα; Αν δεν επιβληθεί η νομιμότητα και δεν δοθούν σοβαρές λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των φτωχότερων, τότε το μέλλον μας θα είναι σκοτεινό!
Kalfelis@law.auth.gr
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ