Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ίσως είναι από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές της ψήφισης (εάν είναι δυνατόν και με συνοπτικές διαδικασίες) των νέων οικονομικών μέτρων. Είναι από τους λίγους βουλευτές της ΝΔ που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές και ζητεί να ψηφισθούν τα μέτρα με διάφορα επιχειρήματα που προβάλλει κάθε φορά ώστε να πείσει τους πιθανούς διαφωνούντες.

***
Αυτή τη φορά το επιχείρημα που προέβαλε για να ψηφιστούν τα μέτρα ξάφνιασε ακόμα και τον… ίδιο, όπως εξομολογήθηκε στον διάδρομο της Βουλής στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ι. Ιωαννίδη: «Εάν ζούσε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, τα ίδια μέτρα θα έπαιρνε για να σώσει τη χώρα», είπε ο Άδωνις, ενθουσιάζοντας τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος, υποσχέθηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα πει περίπου τα ίδια.

***
«Έτοιμος για όλα», δηλώνει με σχόλιό του στο Twitter, ανήμερα των γενεθλίων του ΠαΣοΚ, ο κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βρήκε πλέον τον τρόπο μέσω του Twitter να σχολιάζει την επικαιρότητα. Συνεργάτες του μάλιστα, διέρρεαν ότι ο κ. Πάγκαλος (που παρέστη στην εκδήλωση για τα γενέθλια του ΠαΣοΚ) έχει ξεκάθαρη άποψη για το μέλλον του ΠαΣοΚ και ότι δηλώνει τώρα έτοιμος να βοηθήσει την παράταξη, να αναλάβει, δηλαδή οποιοδήποτε ρόλο του ζητηθεί.

***
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό του βιβλίο «mazi- ta- fagame», καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων μέσα στο Διαδίκτυο, όπως λένε οι συνεργάτες του και εκείνο ωστόσο που έχει σημασία είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία που έχει αναπτύξει με τους αναγνώστες, οι οποίοι και εξιστορούν προσωπικές περιπτώσεις διαφοράς και σπάταλης.

***
Σε ηλεκτρονική μορφή σκέφτεται να εκδώσει το βιβλίο που άρχισε να γράφει και ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, εκτός εάν αλλάξει γνώμη και το εκδώσει σε χαρτί. Πάντως, εκείνο που λένε οι συνεργάτες του, είναι ότι το βιβλίο θα έχει ενδιαφέρον, αφού παρουσιάζει ανάμεσα στα άλλα, τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Στρος Καν, αλλά και το τι έγινε εκείνη τη νύχτα στις Κάννες ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και στον κ. Νικολά Σαρκοζί και την κυρία Άνγκελα Μέρκελ, αμέσως με τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μνημόνιο.

***
Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο μοναδικός πολιτικός που γράφει βιβλίο, είναι και άλλοι. Όρεξη να έχουμε να διαβάζουμε βιβλία όλο τον χειμώνα. Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης τελείωσε άλλο ένα βιβλίο πολιτικού μυθιστορήματος με τον προσωρινό τίτλο «Όπλο Κρίσης» και αναφέρεται, όπως με πληροφορήσαν, στη συμπεριφορά της Αριστεράς σε περιόδους κρίσεις.

***
Βιβλία γράφουν επίσης, ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτης (ο οποίος, μαθαίνω, ότι συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες τις σημειώσεις του από τη θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος και ορισμένοι άλλοι πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές, αλλά γι΄ αυτούς θα σας ενημερώσω προσεχώς.

***
Στη Βενετία βρισκόταν την Κυριακή ο κ. Αλεξ. Τσίπρας για την «Κομουνιστική Επανίδρυση». Παίρνει μέρος ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο φεστιβάλ της εφημερίδας «Liberazione». Πρόκειται για την εκδήλωση του φεστιβάλ στο «Campo San Giacomo dell’ Orio» με θέμα την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την Ευρώπη. Συνομιλητές του θα είναι ο κ. Πάολο Φερέρο, Εθνικός Γραμματέας της Κομουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας και Μαουρίτσο Λαντίνι, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου της Ιταλίας.

***
Η απουσία του από την Ελλάδα, έστω και ολιγοήμερη, στάθηκε η αφορμή να καθυστερήσει η κατάθεση πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο. Αναμένεται πάντως εντός της εβδομάδας ότι θα κατατεθεί. Υπενθυμίζω ότι για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής απαιτούνται 60 υπογραφές.

***
Την ώρα που ο κ. Τσίπρας ταξίδευε προς Βενετία ο κ. Πάνος Κοσμάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (συνιστώσα «Κόκκινο»),περνούσε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας (με όλες τις διατυπώσεις που απαιτεί ο τουρκικός κατοχικός στρατός) και βρέθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Πήγε στα κατεχόμενα με αφορμή την 25η έκθεση βιβλίου του βιβλιοπωλείου Ισίκ, αλλά είχε και συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) κ. Ασίμ Ακανσόι. Το κόμμα αυτό το είχε ιδρύσει ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

***
Η αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ρένα Δούρου διευκρίνισε μάλιστα ότι ο κ. Κοσμάς βρέθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία, όχι με την κομματική του ιδιότητα, αλλά ως ιδιώτης. Και κάτι άλλο. Το συγκεκριμένο τουρκοκυπριακό κόμμα, μετέχει ως παρατηρητής και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

***
Οι διπλωμάτες πάντως πήγαν πρώτα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές των μισθών τους. Συναντήθηκαν με την αρμόδια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ρένα Δούρου, η οποία τους είπε ότι το κόμμα της κατανοεί τις θέσεις των διπλωματών, που, όπως αναφέρθηκε, έχουν τις λιγότερες απολαβές στην Ευρώπη. Οι διπλωμάτες ζήτησαν να συναντηθούν μ΄ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του «Αρχηγού» της Χρυσής Αυγής.

***
Στο υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί σήμερα η κυρία Μαρία Ρεπούση και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο. Η είδηση όμως είναι αλλού. Η κυρία Ρεπούση δηλώνει ότι θα ψηφίσει τα μέτρα των 11,5 δισ., παρά τις πιέσεις που δέχεται η ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τις οριζόντιες «επαχθείς», όπως τις ονομάζει, περικοπές και όσα περί αντιθέτου γράφονται τα θεωρεί άνευ αντικειμένου.

***
Παρακολούθησε, όπως αποκάλυψε σε συνεργάτη μου, το αφιέρωμα της ΕΡΤ για τη Σμύρνη και το «βρήκα εξαιρετικά καλό», όπως είπε. Σε παρατήρηση ότι στο αφιέρωμα δεν γίνεται λόγος για «Συνωστισμό στη Σμύρνη», η κυρία Ρεπούση, είπε ότι όντως δεν γίνεται λόγος. Αλλά όπως είπε, την «παρεξήγησαν» για αυτά που είχαν γραφεί περί του «συνωστισμού», ότι το βιβλίο της μπορεί να αποσύρθηκε από τα σχολεία, αλλά ωστόσο βρίσκεται στο βιβλιοπωλεία και πωλείται κανονικά και το σημαντικότερο που αποκάλυψε είναι ότι «υπάρχουν ορισμένοι δάσκαλοι που ακόμα το χρησιμοποιούν για τους μαθητές τους».

***
«Wish me good luck» είπε στους συνεργάτες του, αλλά και στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας και επιβιβάσθηκε σε αεροπλάνο της γραμμής, για τη σημερινή, σημαντική συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογο του κ. Σόιμπλε. Δεν ζήτησε κανέναν από το υπουργείο Οικονομικών να τον συνοδεύσει στο Βερολίνο. Ο κ. Στουρνάρας είχε προετοιμασθεί όλο το Σαββατοκύριακο γι΄ αυτή συνάντηση. Παίρνει όμως μαζί του τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος όπως υποστηρίχθηκε, «ξέρει τα πράγματα».