Ακαδημαϊκοί τραμπουκισμοί

Ακόμη και στα πανεπιστήμια, κάποια στιγμή η άνοιξη θα έρθει

Κρίμα: φαίνεται ότι κάποιο λάθος είχαν τα ρολόγια εκεί στο CERN και λάθος ήσαν οι μετρήσεις που έβγαλαν το νετρίνο να κερδίζει το φωτόνιο με διαφορά ρώγας σε αγώνα δρόμου 730 χιλιομέτρων. Κρίμα γιατί δεν θα έχουμε ανατροπή των αϊνσταϊνικών θεωριών, το φως διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο τρέξιμο, άρα δεν θα έχουμε νέα επιστημονική επανάσταση.

Η λατρεία των επιστημονικών επαναστάσεων είναι ό,τι μου έχει μείνει από την παλιά μου επαναστατικότητα, ημερολόγιό μου• πιθανόν και οι καλλιτεχνικές επαναστάσεις να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά δεν νιώθω ικανός να τις παρακολουθήσω. Για τις πολιτικές επαναστάσεις όμως έχω πλέον τη χειρότερη γνώμη, όχι μόνο για όσα έγιναν στη Ρωσία παλαιότερα ή συμβαίνουν ακόμη σε Κίνα και Κούβα, αλλά και για όσα πράττουν διάφοροι ημεδαποί επαναστάτες – στα πανεπιστήμια αυτή την εποχή.
Πρόκειται για ντροπή: μερικές δεκάδες, το πολύ εκατοντάδες, τραμπούκοι δωσίλογοι εκβιαστές αλήτες έχουν καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας, νομιμότητας, ακαδημαϊκότητας. Εμποδίζουν με το «έτσι θέλω», αυτοί οι ελάχιστοι νοσταλγοί των σοβιέτ και του πληβειακού Χίτλερ ταυτόχρονα, να γίνουν οι εκλογές στα πανεπιστήμια όπως προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε με πλειοψηφία 250 βουλευτών. Ας ξεχάσουμε όμως τον νόμο, ας υποθέσουμε ότι είναι για πέταμα – δεν θα έπρεπε να ερωτηθούν οι συνάδελφοί τους, διδάσκοντες και φοιτητές, αν πρέπει να εφαρμοστεί, αν πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης;
Μαζεύονται σε κάθε πανεπιστήμιο καμιά δεκαριά συνεταίροι και υποχείρια πρυτάνεων ή επίδοξων πρυτάνεων που δεν θέλουν να χάσουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα ιδρύματα σαν να είναι οικογενειακά πλυσταριά, ψηφίζουν μεταξύ τους ότι είναι κατά των εκλογών – και τις εμποδίζουν να γίνουν. Αλλά ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν: στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έστελναν αποσπάσματα ταγματαλητών να εμποδίσουν τις εκλογές σε σχολές όπου δεν υπήρχαν ούτε καν αυτές οι λίγες δεκάδες για να ασκήσουν τη φασιστική βία.
Και αυτοί είναι τέτοιοι που είναι, κουτσαβάκηδες που έχουν επιβιώσει επαγγελματικά στο Πανεπιστήμιο πουλώντας κομματική προστασία στους πρυτάνεις που παριστάνουν τις παρθένες, «δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση» ισχυρίζονται. Η σιωπηρή πλειοψηφία των καθηγητών πώς ανέχεται αυτή την κατάσταση; Το υπουργείο Παιδείας πώς την ανέχεται; Αν κάθε μικρή ομάδα στα δικαστήρια, στις εφορίες, στα σχολεία, στους δήμους, έχει δικαίωμα να επιβάλλει με τη βία τη θέλησή της, τι έχει μείνει από αυτό που ονομάζουμε δημοκρατία στη χώρα μας; Τι θα γίνει με αυτές τις βάρβαρες μειοψηφίες; Ως πότε θα τις κανακεύουν και θα τις στηρίζουν κόμματα που δηλώνουν ότι είναι κοινοβουλευτικά;
Πεισματικά αισιόδοξος
* Εκτός και αν αποδεχθούμε ότι τέτοια πανεπιστήμια μας αξίζουν, τόποι ετσιθελισμού και βιαιότητας. Οπου όμως γίνονται στα γρήγορα εξετάσεις για να πάρουν «το χαρτί» οι φοιτητές και με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα, νετρίνου ή φωτονίου, οι διαδικασίες για τις προαγωγές των διδασκόντων – μόνο αυτά τηρούνται από τον νόμο.
* «Μη συγχύζεσαι• αυτά τα κάνουν γιατί βλέπουν ότι περνά η κρίση, εξομαλύνεται η κατάσταση• και προσπαθούν να την ανωμαλέψουν πάλι» μου είπε ο Εμμανουήλ Γλυνζώνιος. «Να, η ΕΚΤ δίνει 20 δισεκατομμύρια φρέσκο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες• ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 1,7%, ο χαμηλότερος της ευρωζώνης• το Δημόσιο είχε περίσσευμα τους δύο πρώτους μήνες του 2012• τα φέσια στην αγορά είναι μικρότερα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι• η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα κατά 6 θέσεις στους πίνακές της και θεωρεί την κατάστασή της εκεί στον βυθό «σταθερή»• συλλαμβάνουν κάποιους διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους• το ΔΝΤ θα μετάσχει στη διάσωση• συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες καταβολής των δανεικών προς την Ελλάδα• ο Ράιχενμπαχ πηγαινοέρχεται, τα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας – Ισπανίας έπεσαν και άλλο. Εντάξει, δεν λέω ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση της κατάστασης, δεν υπάρχει τουλάχιστον επιδείνωση».
Εντάξει, κάπως έτσι είναι. Θα μας δέρνουν, θα μας δέρνουν, θα μας δέρνουν οι διάφορες βίαιες ομάδες, θα κουραστούν, θα ιδρώσουν, θα κρυώσουν, θα αρρωστήσουν – θα πεθάνουν. Αλλά, δύο χρόνια τώρα, ούτε κουράστηκαν ούτε ίδρωσαν – ούτε καν το αφτί τους. Δεν υπάρχουν αντισώματα στον ιό του μίσους. Δεν τα έχει καλλιεργήσει η κοινωνία μας. Από τη μόνιμη εξεγερσιακή στύση δεκαετιών έχουμε πάθει πριαπισμό πλέον. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, ημερολόγιό μου.
* Αλλά έχω άδικο να ανησυχώ, ο Τίτος Πατρίκιος έχει δίκιο που ρωτήθηκε αν λυπάται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και απάντησε «Τη λύπη ας την αφήσουμε για τις προσωπικές μας υποθέσεις. Για την Ελλάδα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος». Και έχει απόλυτη αρμοδιότητα για τέτοιες κρίσεις, αφού το τελευταίο βιβλίο του ονομάζεται «Συγκατοίκηση με το παρόν». Αρα δίκιο έχω και εγώ που είμαι αισιόδοξος – λιποψυχώ όμως, δεν έχω το πείσμα που απαιτείται.
Ο Πατρίκιος έχει αποδείξει ότι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει να φυραίνει το μυαλό όσο περνούν τα χρόνια – αυτός γίνεται οξυδερκέστερος, σοφότερος, ποιητικότερος• κάποιος μυστηριώδης μηχανισμός πολλαπλασιάζει τους νευρώνες και τις συνάψεις του εγκεφάλου του. Πρέπει να βλέπει εξαιρετικά όνειρα• ρώτησα τον Γλυνζώνιο, «δεν μπορώ να σου πω, κωλύομαι από το επαγγελματικό απόρρητο» μου είπε. Αλλά «έτσι είναι, έτσι είναι» με διαβεβαίωσε η Φωνή στο αριστερό αφτί. Αλλωστε είναι η μόνη εξήγηση που θα μπορούσε να υπάρχει.
Εργάτες, αγρότες και ποιητές
* Ολα θα πάνε καλύτερα λοιπόν, θα απομονωθούν οι άνθρωποι του μίσους και της βίας – και θα συλληφθούν οι επίδοξοι δολοφόνοι του Καραμανλή του Μικρού που τους εντόπισαν προ τετραετίας πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Ησαν, λέει, σε αποστολή εδώ και έπεσαν πάνω σε άλλους μυστηριώδεις πράκτορες που σχεδίαζαν τη δολοφονία του Μεγάλου Τιμονιέρη του χειριστηρίου των βιντεογκέιμς. Τώρα, γιατί ο εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη κατά των ρώσων πρακτόρων που δρούσαν σε ελληνικό έδαφος, αυτό μόνον όποιος διεισδύσει στα τρίσβαθα της ελληνικής ορθόδοξης ψυχής – που σίγουρα δεν εδράζεται στους νευρώνες και στις συνάψεις του εγκεφάλου – θα το ανακαλύψει.
* Επωφεληθήκαμε από την καλοκαιρία αυτών των ημερών να φτιάξουμε τον φράχτη που είχε πέσει – δηλαδή ο Γρηγόρης τον έφτιαξε, εθελοντικά, όλον μόνος του. Τόσο ενθουσιάστηκε όταν άκουσε ότι η Ημέρα της Ποίησης θα εορταστεί στη χώρα μας με διαδήλωση κατά της κρίσης, δηλαδή με κυκλοφοριακή ασφυξία και επεισόδια ίσως ξανά. «Επιτέλους! Οι ποιητές αφήνουν το μολύβι για να σφίξουν το χέρι σε γροθιά» αναφώνησε.
Και μένα μου άρεσε η ιδέα – υπό τον όρο ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου, την 25η Μαρτίου, τις ημέρες που ορίζουν γενική απεργία ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ και σε ανάλογες περιστάσεις αντί διαδηλώσεων θα γίνεται ανάγνωση ποιημάτων. Αλλιώς μπορεί απλώς να καταγράψουμε περαιτέρω εξάπλωση της πανούκλας του μίσους.
* Α, μην το ξεχάσω, ίδρυσαν κόμμα ονόματι Κοινωνική Συμφωνία οι Κατσέλη – Καστανίδης. Δεν μας είπαν αν είναι ρε, σι ή λα ύφεση μείζονα – το δεύτερο συνθετικό ενδιαφέρει, πάνω σε αυτόν τον χαβά θα παίξουν τα ορφανά του Γιώργου Παπανδρέου.
* Εχει και το ΠαΣοΚ εκλογές την Κυριακή για την ανάδειξη του Βενιζέλου σε πρόεδρο• στιγμές-στιγμές, όταν ακούω τον Αντώνη Σαμαρά ή όταν σκέφτομαι τι γίνεται στα πανεπιστήμια, μου έρχεται να πάω να ψηφίσω. Αλλά εδώ στη Δράκεια τα γραφεία είναι μισογκρεμισμένο κτίριο, θλιβερό μνημείο της ένδοξης δεκαετίας του 1980. Να κατέβω στον Βόλο; Λίγο μακριά πέφτει, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
Ο μόνος πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση που πέτυχε απόλυτα τους στόχους που είχε θέσει είναι ο κ. Παπαδήμος.
Βασίλειος Παλλήνης
***
Αφού συγκυβερνούν μια χαρά υπό τον Παπαδήμο, θα έπρεπε να καταξοδευτούμε σε εκλογές προκειμένου να συγκυβερνήσουν μια χαρά και δυο τρομάρες υπό Σαμαρά και Βενιζέλο;
Ο επερωτών Αβαδαίος
***
Χάθηκαν οι όμορφες πεταλούδες του χιονιού από τη Δρακειά, χιονιάς και αέρας σου έριξαν τον φράχτη. Ομως εσύ είσαι χαρούμενος για το PSI και το Ψ., όπως τα έφτιαξε ο Σόιμπλε. Εμάς όμως όλο τον τελευταίο καιρό μας βασάνισες με αυτά τα PSI-Ψ. Καιρός η τριμελής παρέα της πρέφας να λύσει χαρτοπαικτικά προβλήματα, δύσκολα όσο το Ψ και τα σχετικά χ, ψ, ω, της άλγεβρας, για να σου θυμίσω τα μαθητικά χρόνια. Η πρέφα είναι παιχνίδι δύσκολο, χρειάζεται μαθηματική σκέψη.
Βυζικιώτης, @yahoo.gr
***
Οταν ρώτησα τον υδραυλικό μου γιατί τρύπησε το καλοριφέρ γεμίζοντας το σαλόνι του σπιτιού βρώμικα νερά, μου απάντησε ότι το υλικό κατασκευής τα τελευταία χρόνια δεν είναι ίδιας ποιότητας, αφού λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουμε προχωρήσει σε ανακύκλωση παλαιότερων μετάλλων με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας. Μήπως και οι διαχειριστές του προϊόντος-κόμματος ΠαΣοΚ πρέπει να προβληματισθούν; Πώς μπορούν να πείσουν ότι με τα παλαιά-φθαρμένα υλικά (να παρελαύνουν εκνευριστικά από τα κανάλια) θα προχωρήσουν μπροστά; Αλλωστε έχουν και το πρόσφατο παράδειγμα του ΓΑΠ (= γενόσημο Ανδρέα Παπανδρέου) προς σκέψη.
ο εκ Ξάνθης 8
***
«Το δημοψήφισμα μου στοίχισε την πρωθυπουργία και μετανιώνω που δεν το πρότεινα νωρίτερα» είπε ο ΓΑΠ απευθυνόμενος στους παρισταμένους της συνδιάσκεψης του ΠαΣοΚ. Τουτέστιν: ήθελε να αυτομολήσει χρονικά πιο νωρίς. Φαίνεται ότι είναι βαριά η καλογερική η πρωθυπουργία. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι και ο μικρο-Κώστας την κοπάνησε πριν δυο-τρία χρόνια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα: οι απόγονοι είναι… σιαμαίοι.
Γ. Κ., @otenet.gr
ΥΓ.: Αγαπητέ Αβαδαίε, παλαιέ και επερωτώντα. Στο ερώτημά σου «γιατί δεν βουλιάζουμε αφού δεν αλλάζουμε;», η απάντηση είναι απλή και μοναδική: είμαστε φελλοί – και αυτοί πάντα επιπλέουν.
***
Την περασμένη Κυριακή παρουσιάστηκε στο Hilton το νέο κόμμα του Θ. Τζήμερου «Δημιουργία Ξανά», με τη συμμετοχή, παρακαλώ, 900 πολιτών. Ισως και να μου διαφεύγει κάτι, αλλά ούτε είδα ούτε άκουσα τίποτα από τα μέσα. Αντ’ αυτού ασχολούνται (προκλητικά) με την ανύπαρκτη υποψηφιότητα Παπουτσή, αν θα κάνει κόμμα η Κατσέλη και λοιποί, ενώ παρέθεσαν και πλούσιο ρεπορτάζ στον Καμμένο – μία από τα ίδια δηλαδή. Αγαπητέ μου Διόδωρε, με ζώνουν μαύρα φίδια και ανησυχώ βαθύτατα για αυτό το πολιτικό κουκούλωμα. Μήπως να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να κόψουμε τις εφημερίδες και να ψαχτούμε περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Εκεί τουλάχιστον ακόμη δεν μπορούν να βάλουν κουκούλα.
Παντελεήμων, Μήλου
***
Αμεση και συντριπτική η απάντηση Σαμαρά στην επίκληση της Παναγίας από τον Π. Καμμένο. Επιστράτευσε αμέσως τον ίδιο τον Θεό και όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο «με τη βοήθεια του Θεού θα… αντιμετωπίσουμε την Παναγία τους».
Δημήτριος Τσεχίας
ΥΓ.: Δεν είναι όλα μαύρα. Υπάρχει ελπίς. Ανακοινώθηκε επισήμως η συνεργασία, έπειτα από 36 χρόνια, του ΚΚΕ (μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ. Θα σταματήσουν να τρίζουν και τα κόκαλα της χήρας του Μάο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ