Στο Λονδίνο εθεάθη χθες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν επρόκειτο για απόφαση αυτοεξορίας, ούτε για ταξίδι αναψυχής. Ο κ. Παπανδρέου ταξίδευσε στην αγγλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει σε εκπομπή του BBC. Πληροφοριοδότης μου που θυμάται ότι η εκλογή του επόμενου προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα γίνει τον Μάιο από τα μέλη των ανά τον κόσμο κομμάτων που είναι μέλη της υποψιάζεται ότι η εμφάνιση στο BBC ενδεχομένως εντάσσεται στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να διαδεχθεί τον εαυτό του. Ωστόσο, αποκλείω κάθε τέτοια σκέψη αφού μάλλον η προεδρία της Διεθνούς δεν μπορεί να αναληφθεί από πρώην πρόεδρο σοσιαλιστικού κόμματος. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα παρευρεθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (εκτός αν το κάνει με τηλεδιάσκεψη…). Κάποιοι εικάζουν ότι δεν έχει μεγάλη αγωνία να εμφανιστεί ούτε στην Εθνική Συνδιάσκεψη το Σάββατο. Το πιθανότερο είναι ότι θα συμμετάσχει, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μελαγχολική για τον ίδιο η διαπίστωση ότι ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από την καρέκλα προτού προλάβει να εγκαταλείψει το αξίωμα. Μικρό το κακό. Θα μπορούσε να είχε υποχρεωθεί να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου με ελικόπτερο όπως αποχώρησε από το προεδρικό Μέγαρο του Μπουένος Άϋρες ο πρόεδρος της Αργεντινής κ. Φερνάντο Ντε Λα Ρούα το 2001.

**

Για να είμαι δίκαιος πάντως με τον κ. Παπανδρέου οφείλω να συμφωνήσω με τους λίγους εναπομείναντες πολιτικούς φίλους του οι οποίοι τονίζουν ότι η δική του ιδέα περί δημοψηφίσματος, η οποία τόσο σφοδρά πολεμήθηκε εντός και εκτός Ελλάδος και υπήρξε η αιτία της πτώσης του τον περασμένο Νοέμβριο δεν ήταν διαφορετική από την πρόσφατη πρόταση του ιρλανδού Πρωθυπουργού κ. Έντα Κένι να θέσει σε δημοψήφισμα το δημοσιονομικό σύμφωνο (Fiscal pact). Υπογραμμίζεται ότι πιθανή ιρλανδική απόρριψη ισοδυναμεί με απόρριψη του Μονίμου Μηχανισμού (ESM) και κατά συνέπεια άρνηση της βοήθειας που διατηρεί τη χώρα στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου το «παπανδρεϊκό δημοψήφισμα» περί αποδοχής ή όχι της δανειακής σύμβασης όντως δεν ήταν κάτι πολύ διαφορετικό. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Κένι βρίσκεται στη θέση του ενώ ο κ. Παπανδρέου εξοστρακίζεται. Μπορεί πάντως να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Κ. Καραμανλή και να ελπίζει στη δικαίωση από την Ιστορία και κάποτε στην επιστροφή του. Άλλωστε, όπως έχει παρατηρήσει ο Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, όλοι οι πολιτικοί που αποχωρούν από την πολιτική δεν παύουν να ελπίζουν σε κάποιο είδος επιστροφής ως το τέλος της ζωής τους …

**

Ξενύχτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς προχθές, Τετάρτη, όχι ασφαλώς για την πορεία του PSI, η οποία δεν ενέπνεε ανησυχία, αλλά παρακολουθώντας τον αγώνα του Τσάμπιον Λιγκ ΑΠΟΕΛ – Λυόν. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του κ. Σαμαρά με το αποτέλεσμα που την επόμενη μέρα έστειλε ένα θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Λευκωσία. Άλλωστε η Κύπρος είναι η μοναδική ξένη χώρα στην οποία τα συγχαρητήρια και τα τηλεγραφήματα των Ελλήνων πολιτικών εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτά με ευγνωμοσύνη.

**

Η διένεξη των κκ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη και Χρ. Παπουτσή για την αστυνόμευση στους δρόμους μοιάζει να κινείται στο περιθώριο της αναμενόμενης πανηγυρικής εκλογής του κ. Ευ. Βενιζέλου στην προεδρία του ΠαΣοΚ την οποία θα ήθελαν και οι δύο να αποτρέψουν. Γεγονός είναι πάντως ότι οι εντολές προς τα αστυνομικά τμήματα ήταν αυστηρότατες και χθες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες πεζές περιπολίες σε πολλές συνοικίες και γειτονιές της Αθήνας. Την ίδια ώρα ο κ. Παπουτσής, απομονωμένος από όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ, φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι η ιδεολογική στιβαρότητα και η συστηματική σοσιαλιστική επιχειρηματολογία δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε ένα κόμμα που από καιρό έχει αποδεχθεί ότι η ιδεολογία είναι χρήσιμη μόνο στο βαθμό που εξασφαλίζει την εκλογική επιτυχία. Ωστόσο, σε περίπτωση που η εκλογή γίνει από τη βάση και οι κανόνες για τη συλλογή υπογραφών μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τον κάθε υποψήφιο ερμηνευτούν με … ελαστικότητα, ο κ. Παπουτσής δεν αποκλείεται να τολμήσει και να παραμείνει υποψήφιος.